Zo goed is wandelen voor de knieën

Bijgewerkt: 13 februari 2023

Bewegen is altijd goed, of dit nu om een wandeling of fitness gaat. Het gaat om de manier waarop je beweegt. Ook lichamelijke klachten spelen mee want met flinke artrose moet je niet gaan hardlopen. Weet je dat wandelen goed is voor je knieën? Of je nu reuma, artrose of een knieblessure hebt of misschien wel hartstikke gezond bent: wandelen is een goede sport.

Dit doet wandelen met lichaam en geest

Wanneer je wandelt stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor krijgen de organen meer zuurstof aangevoerd. Ook zijn de organen beter in staat om afvalstoffen af te voeren. Wandelen is goed voor hart en bloedvaten maar het verbetert ook je conditie.

Mensen die dagelijks wandelen hebben minder kans op het krijgen van diabetestype 2. Die kans verlaag je met maar liefst 58%. Daarnaast is het een goede training om calorieën en vet te verbranden.

Wanneer je in een mooie omgeving wandelt kom je ook nog eens helemaal tot rustig. Maar zelfs wanneer je dit door een drukke stad doet ervaar je de nodige ontspanning. Je vergeet even alle zorgen want er valt zoveel te zien en te beleven.

Hoe goed is wandelen voor de knieën?

Misschien heb je last van je knieën. Bijvoorbeeld een opgelopen knieblessure, een pijnlijke knie, artrose of reuma. Wanneer je een zere knie hebt ben je geneigd om vaker stil te zitten. Door zo min mogelijk te bewegen voel je minder pijn.

Eigenlijk is het helemaal niet goed om met een zere knie stil te zitten. Je moet in beweging komen maar wel in beperkte mate. Wandelen is hartstikke goed voor de knieën. Kijk maar eens welke voordelen het allemaal met zich meebrengt.

Sterker maken van de beenspieren

Door dagelijks te wandelen train je de beenspieren. Die worden sterker en kunnen hierdoor de gewrichten beter ondersteunen. Daarom is wandelen goed voor mensen met knieartrose.

Een lager lichaamsgewicht

Wanneer je overgewicht hebt dan drukt er meer gewicht op de knieën. Hierdoor worden ze meer belast dan noodzakelijk is. Door dagelijks te wandelen verbrand je calorieën en val je af. Dit doe je uiteraard in combinatie met een gezond dieet.

Voeding voor de knieën (het kraakbeen)

Bij artrose slijt het kraakbeen langzaam. Hierdoor kunnen de botuiteinden tegen elkaar komen te liggen. Artrose veroorzaakt pijn en stijfheid. Er zijn verschillende oorzaken voor waaronder te zware of onjuiste belastingen. Daarnaast kan artrose het gevolg zijn van reuma. Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden.

Voor mensen met artrose is wandelen altijd goed. Het zorgt namelijk voor voeding van het kraakbeen. Telkens wanneer je op het been rust worden er afvalstoffen uit het kraakbeen geperst. Zodra je het been optilt worden er voedingsstoffen en zuurstof in het kraakbeen gezogen.

Kraakbeen is afhankelijk van de loopbeweging, het kan zichzelf namelijk niet voeden en verzorgen. Dit is de reden waarom wandelen goed is voor de knieën en dan met name wanneer je kraakbeenslijtage hebt.

Veelvoorkomende knieklachten bij wandelaars

Helaas is wandelen niet altijd het juiste voor de knieën. Bij intensieve wandelaars kunnen er knieklachten ontstaan. Bijvoorbeeld door een val, een verdraaiing of een verstuiking. In dit geval spreek je van een acuut traumatisch letsel.

Nog vaker ontstaat er een geleidelijk traumatisch letsel. Vaak ontstaat dit door een verkeerde beenstand of overbelasting. Maar ook door verkeerde wandelschoenen te dragen.

Merk je dat je vaker last hebt van knieklachten tijdens het wandelen? Draag ter ondersteuning een goede kniebrace.

Lopersknie komt ook bij wandelaars voor

De lopersknie is een aandoening die je veel bij hardlopers ziet. Het komt ook bij wandelaars voor. Bij een lopersknie is er sprake van een blessure aan de pezen rondom of in de knie. Meestal zit de pijn aan de bovenkant en soms ook aan de buitenkant van de knie.

Wat merk je van een lopersknie? De pijn is aanwezig wanneer je wandelt. In een later stadium voel je ook pijn wanneer je helemaal niets doet.

Bij een lopersknie is het belangrijk dat je enkele weken rustig aan doet. Meestal verdwijnen de klachten binnen vier tot zes weken. Wanneer dit niet het geval is dan moet je contact opnemen met de huisarts of een fysiotherapeut.

Wandelen met een slijmbeursontsteking in het kniegewricht

Wanneer je plotseling meer gaat wandelen kun je last krijgen van een slijmbeursontsteking in de knie. Dit kan ook gebeuren wanneer je veel op je knieën zit of wanneer je valt. Je voelt bij deze aandoening voornamelijk pijn aan de binnenzijde van de knie. De pijn kan ook ergens anders voelbaar zijn.

Met rust ontsteekt de genezing in veel gevallen vanzelf. Wanneer de knieschijf flink opzwelt en erg veel pijn doet dan is het beter om hier een arts naar te laten kijken. Let op wanneer je er koorts bij krijgt want dit betekent dat de ontsteking verergert.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Wees waakzaam voor het patellofemoraal pijnsyndroom. Dit ontstaat door overbelasting of te zwakke bovenbeenspieren. Je aanvaardt pijn wanneer je knie in een gebogen positie staat, bijvoorbeeld traplopen of wanneer je in een diepe stoel gaat zitten. Soms ligt de oorzaak in het dragen van verkeerde schoenen of het ligt aan de stand van je voeten of onderbenen.

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom krijg je oefeningen van de fysiotherapeut om de klachten te verminderen. Verder is voldoende rust in combinatie met pijnstillers een goede behandeling. Met deze aandoening mag je rustig wandelen maar stop hiermee wanneer de pijn toeneemt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven