Artrose knie en werken

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Meer dan 1,4 miljoen Nederlanders heeft last van artrose. Artrose in de knie en werken, kan dat eigenlijk? Ja, hoewel dit voor veel artrosepatiënten wel lastig blijft. De hele dag staan of lopen zorgt namelijk voor overbelasting en pijnklachten. Het vervelende is dat de werkgever hier niet altijd rekening mee houdt.

Oorzaak artrose in de knie

Vaak wordt gedacht dat artrose gelijk staat aan slijtage en ouderdom. Toch zie je steeds meer mensen vanaf 40 jaar met artrose in de knie. De exacte oorzaak is niet altijd de bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren:

  • Overmatige of verkeerde belasting
  • Sporten met snelle draaibewegingen (voetbal)
  • Erfelijke aanleg

Daarnaast komt artrose vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Overgewicht speelt ook een rol.

Kenmerken van artrose

Artrose knie en werken, het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten hoe je artrose herkent. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om er ook rekening mee te houden.

De eerste verschijnselen van artrose zijn lichte pijn en stijfheid. De pijn treedt voornamelijk tijdens of na (zware) belasting op. Na een lange periode zitten of liggen kan de knie stijf aanvoelen.

Naarmate de artrose vordert nemen de pijnklachten toe. Uiteindelijk is er continu pijn aanwezig, ook in rust. Het gewricht zal ook steeds stijver aan gaan voelen. Hoeveel pijn iemand heeft is per persoon verschillend. Uit onderzoek blijkt dat het aantal zenuwuiteinden in de knie medebepalend zijn voor de hoeveelheid pijn.

Door artrose wordt het ook steeds lastiger om langdurig te staan of te lopen. Traplopen, knielen en hurkbewegingen worden ook steeds lastiger tot zelfs onmogelijk.

Artrose knie en werken

Of iemand met artrose in de knie kan werken hangt van de gradatie van deze aandoening maar ook van de werkzaamheden af. Artrose wordt namelijk in vier gradaties ingedeeld.

Graad 1: het kraakbeen is zachter en veert minder goed. Soms is er een botuitsteeksel (osteofyt) zichtbaar. Deze gradatie is vaak niet op een röntgenfoto te zien.

Graad 2: het kraakbeen bevat scheurtjes en onregelmatigheden. Soms zijn er meerdere botuitsteeksels aanwezig. Gradatie 2 is niet altijd zichtbaar op een röntgenfoto.

Graad 3: er zijn diepe groeven en gaten in het kraakbeen aanwezig. Op de röntgenfoto is een versmalde gewrichtsspleet te zien. De randen van de botuiteinden zijn beschadigd of bevatten botuitsteeksels.

Graad 4: het kraakbeen is bijna helemaal of in zijn geheel verdwenen. De gewrichtsspleet is sterk versmald of weg. Er zijn vaak meerdere botuitsteeksels zichtbaar.

Iemand met graad 1 of 2 kan vaak nog goed werken, soms zijn er wel aanpassingen nodig. Bij graad 3 wordt het al een stuk moeilijker om de hele dag te werken en bij graad 4 is dit bijna onmogelijk.

Veel lopen of staan en knie artrose

Het probleem bij knie artrose is dat veel lopen en staan voor pijn zorgt. Natuurlijk is het bij artrose belangrijk om te blijven bewegen maar overbelasting is nooit goed. Artrose in de knie en werken wordt dan ook heel lastig bij mensen met een lopend of staand beroep.

De winkelverkoper, horecamedewerker of postbode, enkele voorbeelden van lopende of staande beroepen. Voor artrosepatiënten met een van deze beroepen is het heel pijnlijk en vermoeiend om het werk uit te voeren. Want artrose brengt niet alleen pijn met zich mee, ook zorgt het voor lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

Een zittend beroep

Vaak wordt gedacht dat werken met artrose in de knie best kan wanneer je de hele dag zit. Dit klopt niet! Lang in dezelfde houding zitten zorgt namelijk voor pijn en stijfheid in de artroseknie. Het is voor artrosepatiënten belangrijk om regelmatig de benen te strekken of even rond te lopen.

Bij vergevorderde artrose kan het been steeds moeilijker buigen. Een zittend beroep waarbij de knieën continu gebogen staan is dan ook zeer pijnlijk.

Mag je met artrose zwaar tillen?

Elke kilo die je met je meedraagt drukt op het kniegewricht. Gemiddeld zorgt 1 kilo gewicht voor een extra drukbelasting van 3 kg op de knie (staan of lopen) tot wel 5 kg drukbelasting (rennen). Dit verklaart waarom artrosepatiënten met overgewicht beter kunnen afvallen. Een gewichtsverlies van 10 kg haalt een druk van 30 kg op de knieën weg.

Zwaar tillen met artrose is niet aan te raden. Wanneer iemand 20 kg tilt dan komt er maar liefst 60 kg extra gewicht op het kniegewricht te staan.

Artrose knie en werken: aangepaste werkzaamheden

Weet je wat het probleem met artrose in de knie is? Je ziet van buiten niets dus met de pijn zal het ook wel meevallen, zo denken velen. Terwijl mensen met knieartrose dagelijks pijn ervaren. Veel patiënten klagen hier niet over, simpelweg omdat ze niet als een zeurkous over willen komen.

Onbegrip speelt ook op de werkvloer. Voor de werkgever is het lastig om zich in de pijn van een artrosepatiënten in te leven. Toch is het nodig om voor aangepaste werkzaamheden te zorgen. De hele dag staan, lopen of door de knieën moeten buigen is gewoon geen pretje.

De meeste mensen met knieartrose kunnen prima zittend werk doen. Wel is het belangrijk om na een uur zitten even 5 minuten te lopen. Zo krijgt de knie weer nieuwe zuurstof en voeding, bovendien wordt het kniegewricht gesmeerd. Dit voorkomt stijfheid in de knie.

De juiste bureaustoel

Klachten gerelateerd aan artrose zijn grotendeels te verminderen. Dit doe je met regelmatige oefeningen en goed op de houding te laten. Is het mogelijk om zittend werk te doen? Let dan vooral op de juiste bureaustoel. Deze geeft een goede ondersteuning aan de armen, heupen en rug.

Een bureaustoel die wat hoger kan is ook prettig: af en toe de benen laten bungelen vermindert de druk op de knieën. Wanneer een bureaustoel in verschillende standen verstelbaar is kun je regelmatig van houding wisselen.

Wanneer het echt niet meer gaat

Soms is de artrose zo ver gevorderd dat een prothese de enige oplossing is. Maar het kan ook dat je nog niet toe bent aan een prothese maar de pijn overheerst. Werk je in loondienst dan heb je bij ziekte recht op een uitkering. Vaak zal re-integratie volgen, maar soms is werken helemaal niet meer mogelijk. Artrose in de knie brengt veel ellende met zich mee, helaas duurt het nog enige tijd voordat er een definitieve oplossing tegen artrose komt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven