Een nieuwe schutting plaatsen: zelf doen of laten doen

Staat de oude schutting op omvallen? Uiteindelijk is hij aan vervanging toe. Een nieuwe schutting plaatsen vraagt om een investering. Daarom is het belangrijk om vooraf te kijken of je dit zelf doet of een nieuwe schutting laat plaatsen. Toch liever zelf doen? Dan vind je hieronder wat klustips.
Kosten schutting laten plaatsen
Een nieuwe schutting laten plaatsen is niet goedkoop. Je betaalt niet alleen voor het materiaal maar ook voor de arbeidsuren. Gemiddeld bestaat de helft van de offerteprijs uit arbeidstijd. De andere helft is voor de materialen.
Hoeveel een schutting laten plaatsen kost is afhankelijk van het materiaal, de montagekosten en het aantal meters. Gemiddeld ben je tussen de 50 en 200 euro per meter kwijt.
Zelf een nieuwe schutting plaatsen met een aantal praktische tips
Omdat een schutting laten plaatsen vrij duur is proberen veel mensen of ze dit zelf kunnen doen. Hiermee bespaar je zeker de helft op de totaalkosten. Zelf een schutting plaatsen moeilijk? Nee hoor, niet met onderstaande tips.

Stap 1: het materiaal bepalen
Eerst is het belangrijk om te bedenken waar de schutting uit moet bestaan. Meestal wordt er gebruik gemaakt van vurenhout of hardhout. Over het algemeen is hardhout veel beter maar ook een stuk duurder. Hardhout gaat ongeveer 25 jaar mee, een vurenhouten schutting houdt het gedurende 10 jaar.
Stap 2: het soort schutting
Veel mensen kiezen ervoor om de schuttingplanken verticaal te plaatsen (rechtopstaand). Zo voorkom je dat anderen over de schutting heen kunnen klimmen. Vind je het leuk om planten tegen de schutting aan te laten groeien dan kun je beter voor houten framerasters kiezen.
Houd ook rekening met de lengte. Een standaard tuinscherm is 90 of 880 cm breed. Het kan dus dat je straks een gedeelte af moet zagen.
Je kunt de schutting tegen palen vastmaken maar ook op een muurtje. Dit laatste vraagt meer werk en is ook duurder.
Stap 3: de schuttingpalen in de grond
Het is belangrijk dat schuttingpalen ongeveer 80 cm de grond ingaan. Met een grondboor maak je een gat van 60 cm. De laatste 20 cm gebruik je een paalhamer om de paal de grond in te slaan. Het is aan te raden om elke 50 cm een schuttingpaal te plaatsen. Gaat het om een compleet tuinscherm dan houd je de juiste afstand tussen de palen aan (meet dit van tevoren op).
Wil je dat de palen langer meegaan en stevig staan? Gebruik dan een paalhouder en zorg dat de palen aan de onderzijde extra bewerkt zijn.
Stap 4: tuinscherm of schutting in bevestigen
Heb je complete tuinschermen gekocht dan hoef je deze alleen maar tussen de palen te bevestigen. Bij schuttingplanken begin je onderaan met bevestigen, een centimeter vanaf de bodem. Bij verticale bevestiging plaats je eerst dwarsbalken en begint dan met het plaatsen van de schuttingplanken.
Of je nu horizontaal of verticaal werkt, het is belangrijk dat de planken elkaar ongeveer 10 tot 14 cm overlappen. Hiermee voorkom je doorkijk. Dit betekent dus dat je aan twee zijden moeten werken (en ook toegang tot de buren moet hebben).
Zet de planken altijd goed vast met behulp van spijkers of schroeven. Over het algemeen hechten schroeven zich makkelijker in het materiaal maar kunnen ook makkelijker afbreken.
Stap 5: de schuttingdeur plaatsen
Moet er nog een deur in de schutting komen? Dit doe je als laatste. Zorg dat er links en rechts van de deur grondpalen aanwezig zijn. Zet hier de deur tussen. Bevestig de scharnieren en het slot stevig en controleer dit.
Stap 6: de schutting schilderen of beitsen
Het is niet altijd nodig om de schutting te schilderen. Toch is dit beter. Je hoeft de schutting geen kleurtje te geven, je kunt hem ook beitsen. Hierdoor gaat het hout langer mee zonder dat het een andere kleur krijgt.
Schilderen of beitsen is ook aan te raden wanneer het om geïmpregneerd hout gaat. Het verlengt de levensduur met enkele jaren.
Wees voorzichtig met felle kleurtjes. Ze geven je schutting een opvallend uiterlijk maar het kan uiteindelijk ook gaan vervelen. Bovendien zijn je buren hier niet altijd blij mee. Overleg van tevoren of de buren dit ook willen. Zelfs wanneer je alleen je eigen gedeelte verft zal de kleur bij de buren hier en daar ook zichtbaar zijn.
Alleen of samen met de buren
Gaat het om een erfgrens dan ben je samen met de buren hier verantwoordelijk voor. Dit betekent ook dat jullie samen de nieuwe schutting betalen. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij de buren niet mee willen werken of willen betalen. Onder bepaalde omstandigheden kun je dit toch afdwingen. Hierbij moet je wel aan kunnen tonen dat een nieuwe schutting echt noodzakelijk is.
Een andere methode is de schutting op je eigen grond zetten. Hij is dan geen eigendom van de buren en ze mogen hier ook niets aan doen. In dit geval ben je volledig eigenaar van de schutting.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.