Vocht in de slaapkamer en je gezondheid

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een slaapkamer is altijd vochtiger dan een woonkamer. Dit komt omdat je ‘s nachts veel vocht (zweet) verliest. Ernstige vochtproblemen ontstaan door een slechte ventilatie, lekkage of verkeerd stookbeleid. Hoe erg is vocht in de slaapkamer voor je gezondheid? Een hoge luchtvochtigheid heeft zeker invloed op de gezondheid van jou, je partner of je kind.

Zo weet je of je een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer hebt

Een vochtige slaapkamer is niet altijd herkenbaar. Dit komt omdat de luchtvochtigheid kan schommelen. Op momenten dat deze lager is, verdwijnen vage verschijnselen.

Is de slaapkamer langdurig vochtig? Dit merk je aan de volgende zaken:

  • Altijd een muffe geur
  • Schimmelplekken op de muren of het plafond
  • Loslatend behang of verf die loslaat
  • Klachten aan de luchtwegen

Twijfel je? Gebruik dan een hygrometer om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Deze ligt bij voorkeur tussen de 40% en 60%. Maar na een nacht slapen kan dit oplopen tot 75%. Na twee uurtjes ventileren moet de luchtvochtigheid weer onder de 60% uitkomen.

Hygrometer - Weerstation

Hygrometer – Weerstation

Invloed van vocht in de slaapkamer op de gezondheid

Feit: een vochtige slaapkamer is slecht voor de gezondheid. Dit is al langer bij gezondheidsexperts bekend. Het is belangrijk om dit ook voor je thuissituatie te erkennen.

Wanneer je lange tijd in een vochtige slaapkamer verblijft, heeft dit vergaande gevolgen voor je gezondheid. Eén van die gevolgen is het ontstaan van allergieën. Ook kun je last krijgen van de luchtwegen. Daarnaast kan een te hoge luchtvochtigheid bestaande reumatische klachten verergeren. Een hoge luchtvochtigheid geeft namelijk meer reumaklachten en pijn, met een toename van 20% of meer.

Fabel: vocht in de slaapkamer veroorzaakt reuma, artrose of een andere reumatische aandoening. Reuma is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit ontstaat niet door vocht in je slaapkamer.

Het ontstaan van zwarte schimmel

Bij een langdurig hoge luchtvochtigheid krijgen schimmels de kans om te groeien. Vooral de zwarte schimmel veroorzaakt verschillende gezondheidsproblemen. In uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs zo gevaarlijk zijn, dat het tot de dood leidt.

Zwarte schimmel is makkelijk herkenbaar. Het begint met een paar zwarte kleine puntjes of plekjes op de muur of het plafond. Uiteindelijk worden dit er steeds meer. Wegpoetsen heeft geen zin: de plekjes blijven terugkomen.

Witte schimmel op de muren

Soms ontstaat er witte schimmel op de muren, het plafond of zelfs op de vloer. Vaak blijft dit enige tijd onopgemerkt. Vooral op een witte achtergrond zie je deze witte schimmel heel slecht. Het is herkenbaar als witte pluisjes. Het heeft een draderige structuur. Witte schimmel kan zich ontzettend snel verspreiden.

Ook witte schimmel veroorzaakt gezondheidsklachten. Dat begint met hoesten en niezen, maar uiteindelijk raken de longen geïrriteerd.

Oorzaken van vocht in de slaapkamer

Schimmels zijn het gevolg van teveel vocht in de slaapkamer. Maar zelfs zonder schimmels, is vocht slecht voor je gezondheid. Hoe ontstaat een te hoge luchtvochtigheid? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Een slechte ventilatie (bijvoorbeeld nooit je slaapkamerraam openzetten)
  • Veel nachtelijk zweten in combinatie met slecht ventileren
  • Nauwelijks tot nooit stoken oftewel verwarmen, waardoor vocht op koude muren slaat
  • De natte was in de slaapkamer laten drogen
  • Een lekkage, bijvoorbeeld langs de muur of vanuit het dak

Vochtproblemen in de slaapkamer verhelpen

Verbeter de luchtkwaliteit in je slaapkamer. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor de muren, plafonds en het meubilair. Bedenk dat vocht en schimmels de constructie van je woning flink aan kan tasten.

Zorg dat je elke dag goed ventileert. Zet ‘s morgens een raampje open, zodat frisse lucht de slaapkamer in kan. Ook in de winter is dit aan te raden. Wanneer het regent lijkt het vreemd om te ventileren, omdat de luchtvochtigheid buiten hoog is. Toch moet je dit doen want buitenlucht is schoner en droger.

Er zijn nog een aantal manieren om de luchtvochtigheid te verlagen. Hang geen natte was in de slaapkamer. Is dit toch nodig, plaats het rekje dan voor een open raam. Zo kan het vocht direct worden afgevoerd.

Wanneer de luchtvochtigheid met ventilatie niet omlaag gaat, kijk dan eerst of je niet ergens een lekkage hebt. Deze kan afkomstig zijn van de buitenmuur, maar ook vanaf de zolder of het dak.

Kun je nergens een lekkage vinden? Gebruik dan een elektrische luchtontvochtiger. Hiermee voer je vocht effectief af. Kijk goed naar de capaciteit van de luchtontvochtiger. Deze moet voldoende zijn voor de inhoud van de slaapkamer.

Auronic Luchtontvochtiger - Ontvochtigt 450ml Per Dag

Auronic Luchtontvochtiger – Ontvochtigt 450ml Per Dag

Strex Luchtontvochtiger - Extreem Stil - 600ml/dag

Strex Luchtontvochtiger – Extreem Stil – 600ml/dag

Wat je kunt doen tegen condens op de slaapkamer

Bij teveel vocht merk je ook dat zich condens op de ramen vormt. Ventileren is een goede methode om condens weg te krijgen. Hierbij is het belangrijk dat de binnenlucht voortdurend ververst wordt. Zie je vaak condens op de ramen, dan betekent dit dat je onvoldoende ventileert. Maar het kan ook met je stookgedrag te maken hebben. Op koude op of vlaktes zet vocht zich makkelijk af.

Je kunt ook ventilatieroosters in de ramen integreren. Dit is wel een investering die je moet doen. Ben je toch al toe aan nieuwe ramen? Denk dan aan dit systeem.

Houd er ook rekening mee dat de kans op condensvorming in het voorjaar en het najaar grootst is. In de winter en de zomermaanden komt dit niet tot nauwelijks voor. Condens is dus ook een beetje van het seizoen afhankelijk.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven