Aanraking voelen in je slaap

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wanneer je net in slaap valt of wakker wordt, kun je vreemde dingen ervaren. Je hoort of ziet dingen die er niet zijn. Je kunt ook aanraking voelen in je slaap. Zulke verschijnselen noem je ook wel hypnagoge hallucinatie. Sommigen denken dat aanraking voelen een spirituele betekenis heeft.

Mysterieuze dingen die tijdens het slapen gebeuren

Een goede nachtrust is voor iedereen onmisbaar. Gedurende de nacht herstelt je lichaam, zowel lichamelijk als geestelijk. Je hebt vast wel eens ervaren wat er gebeurt wanneer je een aantal nachten slecht slaapt. Je bent moe, chagrijnig, hebt een slechte concentratie en ervaart soms lichamelijke klachten.

Slapen blijft iets bijzonders. Gedurende 7 tot 8 uur van de dag ben je helemaal nergens bewust van. Sommigen ervaren rare dingen tijdens hun slaap.

  • Schaduwen zien
  • Het gevoel dat je valt
  • Een vreemde geur waarnemen
  • Verlamming waarbij je wakker bent, maar niet kunt bewegen
  • Aanraking voelen in je slaap
  • Onbekende geluiden horen

Sommigen geloven dat al deze dingen met spiritualiteit te maken hebben. De wetenschap doet hier nog steeds onderzoek naar, maar heeft geen bewijs voor spiritualiteit.

Tekens zijn overal
Leer de boodschappen van het universum zien en begrijpen

Tekens zijn overal
Leer de boodschappen van het universum zien en begrijpen

Uitleg over slaap hallucinaties

Voel je aanraking in je slaap? Dit kan op slaaphallucinatie duiden. Dit is, naast slaapverlamming, een van die mysterieuze dingen die tijdens je slaap gebeuren.

Een slaaphallucinatie lijkt op een droom. Het verschil is dat hij veel echter aanvoelt. Een stem in je hoofd klinkt hardop, je hebt weinig besef van tijd en je kunt zelfs aanraking voelen.

Slaaphallucinaties treden vooral op wanneer je in slaap valt of net wakker wordt. Het zijn normale verschijnselen, die soms beangstigend kunnen zijn.

Lees ook: Lucide dromen jezelf aanleren

Dit is waarom je aanraking voelt in je slaap

Je lichaam heeft een interne klok dat met een systeem van 24 uur werkt. Hormonen zorgen ervoor dat je ‘s avonds vermoeid raakt en uiteindelijk in slaap valt. Andere hormonen zorgen juist voor ontwaken.

Tijdens het in slaap vallen kan je brein moeilijk informatie verwerken. De werkelijkheid en de fantasiewereld waar je binnenstapt (droom) worden met elkaar gemixt. In deze overgangsperiode kun je soms ook een beetje dromen. Aan de andere kant zijn je hersenen nog wakker genoeg om te denken dat dit echt is.

Wanneer je gedachten naar een aanraking gaan, denken je hersenen dat je echt wordt aangeraakt. Het is iets dat veel mensen meemaken.

Tijdens het in slaap vallen ontspannen je spieren zich. Soms zijn ze zo ontspannen dat ze even een schokje maken. Hierdoor lijkt het alsof je valt, en schrik je wakker. Dit kan ook als een aanraking voelen.

Hoe het voelt

Het voelt alsof iemand naast je staat en je aanraakt. Met een vinger of een hele hand, je voelt aanraking in je slaap. Vaak is dit aan de armen of benen. Maar je kunt ook aanraking aan je hoofd, rug of buik voelen.

Hoe het komt

Aanraking voelen kan een onderdeel zijn van een slaapstoornis. Maar ook bij stress, alcoholgebruik of medicijngebruik komt dit vaker voor. Soms is er geen verklaring voor te vinden.

Wat je kunt doen

Wanneer je denkt dat je aanraking voelt, beweeg dan even. Hierdoor wordt je brein weer alert. Word je door het gevoel van aanraking angstig? Laat dan een nachtlampje branden, zodat je altijd goed zicht op je omgeving hebt. Zo weet je zeker dat niemand naast je bed staat.

De complete droomencyclopedie
10.000 dromen verklaard

De complete droomencyclopedie
10.000 dromen verklaard

Aanraking voelen in je slaap: spiritueel

Iemands aanwezigheid voelen tijdens de slaap kan heel spannend zijn. Staat er echt iemand na een uurtje, komt het omdat je brein in de war is of heb je contact met geesten?

De wetenschap kan het bewijs voor geesten niet vastleggen. Toch zijn er veel mensen die hierin geloven, en er van overtuigd zijn dat geesten bestaan. Misschien weet je dat zeker, of twijfel je er nog over.

Iemands aanwezigheid of aanraking voelen komt vaker voor dan je denkt. Voor sommigen is het heel normaal om de aanwezigheid van geesten tijdens het slapen waar te nemen. Vooral in de beginfase, wanneer je net in slaap valt, ben je hier gevoeliger voor.

Heb je een spirituele achtergrond, dan heb je meer kans om dit soort ervaringen mee te maken. Aan de andere kant kan het iedereen overkomen, ook wanneer je helemaal niks met spiritualiteit hebt. Jong en oud, man of vrouw, iedereen kan dit minimaal één keer in zijn leven ervaren.

Gevoelig voor andere vormen van energie

Om nog even terug te komen op het spirituele: wanneer je in slaap valt ben je zeer gevoelig voor andere vormen van energie. Dat is de reden waarom je misschien het idee hebt dat een geest in de kamer aanwezig is.

Sommigen voelen aanraking, anderen zien schaduwen. Het kan ook dat je het dekbed voelt bewegen, een geluid hoort of een vreemde geur waarneemt. Is het echt, of houd je brein jou voor de gek? Wetenschap en spiritisme hebben allebei een andere kijk hierop.

Andere oorzaken van aanraking voelen wanneer je slaapt

Soms is de aanraking echt. Bijvoorbeeld omdat je partner in zijn slaap beweegt, en jou hierbij aanraakt. Het kan ook dat er een insect over je huid loopt. Bijvoorbeeld een mug, een vliegje of een spin. Sommige mensen hebben gevoelige zenuwuiteinden en merken dit soort kleine aanrakingen veel sneller op. Vooral wanneer je een dunne huid hebt, waarbij de zenuwuiteinden dichter bij het oppervlak liggen.

Het kan natuurlijk ook dat iemand je probeert wakker te maken, en hierna uit de slaapkamer vertrekt. Door de aanraking terwijl de persoon al weg is. Stond er echt iemand in je kamer, of heb je dit gedroomd? Sommige situaties zorgen voor verwarring.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven