Geld verloren met crypto? Zo krijg je het terug

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Vooral jongeren verliezen met crypto soms duizenden euro’s in een maand tijd. Dit komt omdat ze snel geld willen verdienen. Hierdoor gaan ze ondoordacht te werk. Ook wanneer je onervaren bent met handelen in crypto, kun je aardig wat geld kwijtraken. Heb je geld verloren met crypto, dan staan hieronder wat tips om het weer terug te krijgen.

Actie: maak nu een account op Bitvavo aan en handel de eerste € 10.000 gratis. Deze bonus is alleen geldig via onderstaande link.

Meld je aan voor de bonus

Het gemak waarmee sommigen in crypto beleggen

Heb je er geen problemen mee om enkele honderden tot duizenden euro’s in crypto te steken? Grote kans dat je verlies maakt. Crypto is geen manier om snel geld te verdienen. Natuurlijk zijn er altijd geluksvogels die dankzij een enkele investering miljonair worden. Maar de kans dat jou dit ook overkomt is heel klein.

42% van de jongeren steekt hun spaargeld in crypto, aandelen en opties. In totaal kiest 27% van de jongeren voor cryptocurrency. Terwijl 30-plussers zich op traditionele beleggingen zoals aandelen en opties richten.

In Nederland zitten meer dan 1,7 miljoen mensen in de cryptocurrency. Dat is best veel.

Hoeveel mensen verliezen geld op crypto?

Wat velen niet weten is dat je veel geld kwijt kan raken met crypto. Je moet cryptocurrency als een zero-sum game zien. Het totale voordeel of verlies binnen het systeem is nul. Maakt de ene persoon winst, dan maakt een andere persoon een gelijke hoeveelheid verlies.

Laat ik dit wat eenvoudiger uitleggen. Stel dat je 5 cryptomunten van 20 euro stuk koopt. Je totale investering bedraagt € 100. De koers stijgt naar € 25 en je verkoopt. De koper heeft € 25 betaald, maar plots daalt de koers weer terug naar € 20. Hij verkoopt met verlies. Jouw winst bedraagt € 25, de ander heeft juist € 25 verlies.

Dit is een beetje simpel uitgelegd. Maar het komt erop neer dat wanneer je geld verdient doordat de waarde stijgt, een ander geld verliest door deze waardeverandering. En vice versa.

Ruim 40% van de beleggers verliest meer in crypto dan dat het geïnvesteerd heeft. Er zijn zelfs mensen die hierdoor in de schulden komen. Dit gebeurt wanneer je met je geleend geld crypto koopt.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Geld verloren met crypto: vijf dingen die je moet doen

Paniekreacties leiden tot grotere verliezen. Wanneer je op verlies staat is het goed om kalm te blijven. Ben je al veel geld kwijtgeraakt? Hieronder vijf dingen die je helpen om je gehele of in ieder geval een groot deel van je investering terug te krijgen.

1. De situatie evalueren

Begin altijd met het analyseren van de situatie. Wat is er gebeurd, waarom ben je geld verloren met crypto? Misschien heb je verkeerde investeringen gedaan. Of maakte je fouten. Het kan ook dat jij je hebt laten verleiden door uitspraken van anderen.

Houd er altijd rekening mee dat cryptocurrencys ontzettend volatiel zijn. Grote prijsschommelingen binnen korte tijd zijn vrij normaal. Wanneer je op het verkeerde moment koopt of verkoopt, verlies je als gevolg hiervan veel geld. Kijk dus waar het fout is gegaan. Van fouten kun je leren!

Nooit doen: overhaaste beslissingen maken. Daalt de markt dan is het heel verleidelijk om uit angst te verkopen. Je wil je verlies beperken. Bekijk het van een afstand, dan zie je dat dalingen vaker voorkomen. Ook een scherpe daling van bijvoorbeeld 40% is vrij normaal.

2. Waarin heb je geïnvesteerd?

Als je in bitcoin of ethereum hebt geïnvesteerd, heeft een daling geen grote betekenis. Natuurlijk kan deze daling 50% of meer bedragen, zo heeft het verleden al een paar keer uitgewezen. Maar de geschiedenis laat ook zien dat de koers telkens weer terugveerde. Dit kan enkele weken, maanden of zelfs jaren in beslag nemen.

Heb je geïnvesteerd in een hypecrypto, dan is het risico veel groter. Hypecoins hebben vaak weinig betekenis of functionaliteit. Wel kunnen ze in korte tijd ontzettend hard stijgen. Dit komt omdat iedereen het erover heeft en door het grote geld wordt aangetrokken. Wat heel hard omhoog gaat kan nog harder naar beneden vallen.

Heb je dus geïnvesteerd in een hypecrypto, wees dan voorzichtig. Neem op tijd je verlies. Het is sowieso verstandig om niet te veel geld op dit soort crypto’s te zetten.

3. Bijkopen op lagere momenten

Heb je geld verloren met crypto maar nog niet verkocht? Dan is dit alleen papieren verlies. Het verlies is pas echt wanneer je daadwerkelijk verkoopt. Je kunt je papieren verlies verkleinen. Dit doe je door crypto op lagere niveaus bij te kopen.

Je kunt bijvoorbeeld bijkopen wanneer de koers 10% daalt, en nog eens bijkopen wanneer de koers 25% daalt. Doe dit altijd vanaf je laatste aankoopmoment of de koers waarop je met winst wil verkopen. Bereken vanaf dat punt hoe ver de koers daalt, en of dit het moment is om bij te kopen.

Om bij te kopen moet je wel budget beschikbaar hebben. Ook daarom is het verstandig om niet al je geld in één crypto te investeren, maar iets achter de hand te houden.

4. De investeringen spreiden

Het is belangrijk om zo min mogelijk risico te lopen. Spreid daarom je investeringen over verschillende crypto activa. Doe dit ook in verschillende activaklassen. Dit zijn een aantal voorbeelden van activaklassen:

  • AI & Big Data
  • Gaming
  • DeFi
  • BRC-20
  • NFT’s
  • Tourism
  • Tron ecosysteem
  • FaaS
  • Fantom ecosysteem
  • IoT

Zorg dat je crypto uit verschillende activaklassen of categorieën aankoopt. Zo is je portfolio goed gespreid.

5. Betaal leningen zo snel mogelijk terug

Heb je geld geleend om crypto te kopen? Probeer het verloren geld niet terug te verdienen door nog meer geld te lenen. De kans is groot dat het verlies alleen maar toeneemt. Gebruik je spaargeld en je loon om de lening zo snel mogelijk terug te betalen.

Wees voorzichtig voor oplichting of fraude

Veel criminelen zijn uit op jouw geld. Middels oplichting of fraude brengen ze je in de problemen. Met crypto wordt ontzettend veel gefraudeerd. Je moet bijvoorbeeld geld op een platform storten met de belofte dat je veel winst gaat maken. De eerste maand maak je daadwerkelijk winst, waardoor hebzucht je ertoe brengt om nog meer geld te storten. Uiteindelijk raak je alles kwijt.

Wees voorzichtig met platforms of mensen die jou grote winsten beloven. Investeer zelf en doe altijd onderzoek naar de crypto die je aan wil kopen. Maak gebruik van de kennis van experts of professionals. Maar let op dat je geen hoge bedragen voor tips of cursussen betaalt. Er zijn namelijk ontzettend veel aanbieders die vage cursussen verkopen, om geld aan jou te verdienen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven