Lucide dromen jezelf aanleren

Bijgewerkt: 19 november 2023

Je droomt en bent je hier volledig bewust van. Dit fenomeen wordt lucide droom genoemd. Het is ongevaarlijk maar heeft wél invloed op je emoties of psyche. Voor sommigen is lucide dromen zo bijzonder, dat ze het zichzelf aanleren.

Kenmerken van een lucide droom

Lucide dromen zijn wetenschappelijk geaccepteerd. Dit is te danken aan een studie in 1977, waarbij slapende mensen tijdens het dromen aan konden geven of ze lucide waren. Dit gebeurde middels oogsignalen en hersengolven.

Wanneer je lucide droomt dan ben je bewust van het feit dat je een droom hebt. Je weet dat het verhaal zich in je hoofd afspeelt en niet echt is. Ook weet je dat je elk moment wakker kunt worden. Meestal ontstaat een lucide droom op het moment dat het beeld onrealistisch is. Bijvoorbeeld wanneer je kan vliegen, in een dier verandert of iets anders dat zeer onrealistisch is.

Gamers dromen vaker lucide

Uit een onderzoek (2017) blijkt dat actieve gamers vaker lucide dromen. Dit komt omdat gamers zich in een virtuele en levendige wereld bevinden. Wanneer je vlak voor het slapen gaan nog enige tijd gamet, is de kans op lucide dromen groter.

FLEXIE® Infralux 150

Het is niet gevaarlijk

Soms wordt gedacht dat deze situatie gevaarlijk is. Dit klopt niet, lucide dromen zijn volkomen ongevaarlijk. Het heeft geen negatieve lichamelijke effecten. Tot nu toe is ook niet gebleken dat er psychische klachten ontstaan. Wel kan het tijdelijk van invloed zijn op je emoties of gevoelens. Meestal komt dit door een nare droom of nachtmerrie, iets dat tot enkele uren na het ontwaken nog impact op je kan hebben.

Zelf bepalen wat je droomt

Het voordeel van een lucide droom is dat je zelf bepaalt welk beeld er verschijnt. Je hebt controle over het verloop van het verhaal. Soms is het mogelijk om via lucide dromen bepaalde angsten te overwinnen. Anderen leren juist nieuwe vaardigheden, en dat alleen maar door bewust te dromen.

Je geest trainen en op deze manier aan doelen werken, het is een vorm van psychotherapie maar dan terwijl je slaapt. Door je bewust te zijn van je dromen vergroot je het zelfvertrouwen en oefen je de sociale vaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat lucide dromers lekkerder in hun vel zitten en creatiever zijn.

Boxspring Bravo – 180×200 cm – Luxe Pocketvering 

Lucide dromen leren: enkele tips

Omdat dit fenomeen en aantal positieve eigenschappen heeft maar ook bijzonder is, willen sommigen het lucide dromen leren. Het is zeker mogelijk om dit jezelf aan te leren, al kost dit enige tijd en voorbereiding. Hieronder enkele tips om het te leren.

De slaapkamer voorbereiden

Alleen tijdens de REM-slaap droom je. Dit is de vierde slaapfase:

  • Sluimerfase
  • Lichte slaap
  • Diepe slaap
  • REM-slaap

Wanneer de slaapkamer te licht of te warm is, kom je onvoldoende in een diepe slaap terecht. Het is daarom belangrijk om voor een goede slaapomgeving te zorgen. Verduister de slaapkamer zoveel mogelijk, sluit hinderlijke geluiden buiten en zorg voor een koele omgeving. Zet zeker geen verwarming aan en maak in de warme zomermaanden eventueel gebruik van een airco of ventilator.

Kijk ook eens kritisch naar het matras, hoofdkussen en dekbed. Deze zaken zijn van invloed op het slaapcomfort. Een goed ondersteunend matras is onmisbaar, het hoofdkussen mag zeker niet te hoog zijn. Onder een donzig dekbed droom je heerlijk weg.

Een droomdagboek bijhouden en dromen herkennen

Niet altijd weet je nog wat je gedroomd hebt. Leg een dagboekje naast je bed. Telkens wanneer je wakker wordt schrijf je direct op wat je gedroomd hebt, ook wanneer dit midden in de nacht is. Je zult merken dat deze herinnering al snel weer vervlogen is.

Lees regelmatig het droomdagboek door. Het zal zeker voorkomen dat je een vergelijkbare droom krijgt, of dat hier dezelfde mensen in voorkomen. Zo herken je voor het eerst je dromen.

Tip: het helpt om vlak voor het slapengaan het dagboek door te lezen. Grote kans dat een bepaald verhaal blijft hangen en je hierover droomt. Blijf de volgende zin net zo lang herhalen totdat je in slaap valt: “ik ben me bewust van mijn droom”.

Jezelf bewust maken van slapen of waken

Wanneer je overdag met iets bezig bent of misschien wel op de bank hangt, maak dan eens een vuist met één hand. Duw de wijsvinger van de andere hand door de opening in de vuist. Terwijl je dit doet bedenk je of je droomt of dat dit realiteit is. Herhaal deze oefening 10-15 keer per dag.

Uiteindelijk lukt het om dit ook in een droom toe te passen. Wanneer je merkt dat de vinger door de vuist gaat, dan weet je dat je lucide droomt. Wanneer het niet lukt om de vinger door de vuist te krijgen, dan is het ‘slechts’ een normale droom.

Bronnen en referenties:
First official publication of Keith Harne’s lucid dream research – http://www.keithhearne.com/wp-content/uploads/2010/06/1977-Conference.pdf
0731 THE RELATIONSHIP BETWEEN VIDEO GAME USE, GAME GENRE, AND LUCID/CONTROL DREAMING – https://academic.oup.com/sleep/article/40/suppl_1/A271/3782160

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven