De betekenis van dromen nader uitgelegd

Bijgewerkt: 31 januari 2023

“Ik heb vannacht niks gedroomd”, een veelgehoorde kreet. Dit klopt niet want iedereen droomt. Helaas kan niet iedereen zich dit herinneren en lijkt het alsof je een droomloze nacht hebt gehad. Staat een bepaalde droom kraakhelder in je geheugen? Ontdek de betekenis van verschillende dromen.

Dit is waarom we dromen

Tijdens de slaap herstelt het lichaam, zowel psychisch als lichamelijk. Het voert reparaties uit en verwerkt de indrukken en emoties van overdag. De REM-slaap is hier belangrijk in, want het zorgt voor psychisch en emotioneel herstel.

Dromen is een manier om de prikkels van overdag te verwerken. Tijdens het dromen worden herinneringen in de hersenen opgeslagen. Bij negatieve emoties of gebeurtenissen ontstaan er nachtmerries, dit zijn akelige dromen. Terwijl positiviteit gepaard gaat met mooie dromen.

Betekenis van 10 veel voorkomende dromen

Je droomt dat je naakt bent, iemand achtervolgt je of je verliest tanden of kiezen. Hieronder vind je de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen.

1. Je bent naakt

Tijdens je droom loop je naakt over straat, of de kleding valt van je lijf. Het liefst zou je weg willen rennen maar je benen lijken van elastiek, je komt niet van je plaats. Hierdoor ziet iedereen je naaktheid. Wanneer je die naaktheid juist prettig vindt, zou dit kunnen betekenen dat je behoefte hebt aan (meer) vrijheid.

Probeer je de naaktheid te verstoppen? Mogelijk ben je bang om jezelf bloot te geven. Het kan ook dat je op zoek bent naar je ware ik. Je weet niet zo goed wie je bent of wat je wil, of hoe je toekomst eruit moet komen te zien.

2. Een akelige achtervolging

Het is nooit prettig wanneer iemand je achtervolgt, tenzij je tikkertje speelt. Wanneer een persoon je achterna zit dan ben je waarschijnlijk in conflict met iets of iemand. Is het een dier dat achter je aan rent, dan heb je nog wat emoties te verwerken.

3. Niet kunnen lopen of rennen

Je droomt over een situatie waarbij je plotseling niet meer kunt lopen of rennen. Je staat dan wel rechtop maar je benen werken niet mee. Het kan ook dat de grond onder je voeten verdwijnt, waardoor je niet vooruit komt.

Wanneer je weg probeert te rennen en dit lukt niet, dan duidt het op weinig zelfvertrouwen. Soms betekent deze droom dat je hulpeloos bent. Mogelijk verwijst dit naar een situatie in het dagelijkse leven.

4. Tanden of kiezen vallen uit

Iedereen droomt wel eens dat zijn of haar tanden of kiezen uitvallen. Bij het ontwaken controleer je of alles nog goed vastzit. Gelukkig wel, maar wat is de betekenis van deze droom? Het uitvallen van tanden verwijst naar onmacht of krachteloosheid. Mogelijk ervaar je zwakte op het werk, in een relatie of met betrekking tot financiën. De betekenis kan ook slaan op angst om ouder te worden.

5. Wanneer je valt

Niet weg kunnen rennen en ook nog eens vallen, dit zijn twee dingen die vaak in een en dezelfde droom voorkomen. Maar het kan ook dat je droomt dat je vliegt of klimt en vervolgens valt. Het vallen betekent dat je in het dagelijks leven teveel hooi op je vork neemt. Ben je bang om te vallen? Dan heb je moeite om overdag problemen los te laten. Maar het kan ook dat je voor iets of iemand bang bent.

6. Vreemdgaan, de betekenis van deze droom

Bijna iedereen met een relatie droomt wel eens dat hij of zij vreemd gaat. Je zoent iemand anders of gaat er zelfs mee naar bed. De betekenis achter deze droom duidt op onvrede met of over de partner. Het kan ook dat jij je aangetrokken voelt tot iemand anders, die persoon komt dan in je droom voor.

7. Dromen over verhuizen

Wanneer je op huizenjacht bent dan is het niet vreemd dat je ‘s nachts droomt over verhuizen. Dit is de verwerking van de indrukken die je overdag opdoet. Maar wanneer je helemaal niet met verhuizen bezig bent en je er toch over droomt, dan heeft dit vaak met persoonlijke transformatie te maken. Je wil iets aan jezelf of in het leven veranderen.

Zie je in je droom een groot huis met veel kamers? Het huis staat voor je persoonlijkheid en de kamers voor de verschillende aspecten van je persoonlijkheid. Het kan best dat je bezig bent om je persoonlijkheid te ontwikkelen.

Een verbouwing symboliseert veranderingen die je in je leven aan moet brengen, of in ieder geval de behoefte hieraan.

8. Wanneer je over je ex droomt

Je bent nog maar net vrijgezel of toch een tijdje en je droomt over je ex. Betekent dit dat je hem of haar terug wil? Niet direct, maar de droom staat wel in verbinding met het verlangen naar een relatie. Je mist dus niet direct je ex maar het samenzijn.

9. De dood

Niet schrikken wanneer je over de dood droomt, want het betekent echt niet dat je leven spoedig eindigt. Dromen over doodgaan symboliseert een verandering in het leven. Wanneer je droomt over de dood van je eigen kind, partner of familie lijkt, dan heeft dit met veranderende gevoelens te maken.

10. Brand: heftige vuurdromen

Wanneer je over brand droomt dan zit je niet lekker in je vel. Vuur kan ook duiden op een ingrijpende verandering in het leven. Wanneer het vuur juist vrolijkheid en warmte uitstraalt, dan zit je in een positieve situatie. Mogelijk staat er iets leuks op de planning of zit je in een nieuwe relatie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven