Schimmel doden met een van de volgende middelen

Schimmel in huis is altijd een slecht teken. Waarschijnlijk heb je vochtprobleem en of maak je te weinig schoon. Een goede ventilatie is onmisbaar. Daarnaast is schimmel doden belangrijk want dit komt je gezondheid ten goede. Of het nu om milde of hardnekkige schimmels gaat, er zijn verschillende middelen verkrijgbaar. Sommige van deze producten heb je al in je keukenkastje staan.

Zorg voor beschermende kleding

Schimmels in huis zijn het gevolg van vocht en een slechte ventilatie. Je kunt last hebben van zwarte of groene schimmels. Het is belangrijk dat schimmels geen kans krijgen om zich te nestelen en uit te breiden.

Wil je schimmel doden dan kan dit met verschillende huismiddeltjes. Bij ernstige schimmelaanslag moet je gebruik maken van professionele bestrijding. Tijdens het gebruik hiervan komen er giftige gassen vrij. Daarom is het aan te raden om beschermende kleding te dragen zoals een mondkapje en een veiligheidsbril. Dit hoeft niet altijd, daarom vind je bij elke methode welke maatregelen je moet treffen.


Schimmel doden met soda

  • Maatregelen: ruimte licht ventileren, geen beschermende kleding nodig

Een ongevaarlijk klusje is schimmels bestrijden met soda. Je hebt de keuze uit baking soda in poedervorm of de schoonmaaksoda als kristallen. Meng wat soda met water en schuur hier de schimmels mee weg. Wanneer de schimmelaanslag nog niet zo lang zit is dit een goede methode om alles weg te krijgen.

Hier vind je alle soorten soda

Azijn of schoonmaakazijn

  • Maatregelen: ventileren en beschermende handschoenen dragen

(Schoonmaak)azijn is een effectief middel tegen kalkaanslag. Vanwege de zuurtegraad werkt het ook tegen veel schimmelsoorten. Maak een spons met azijn nat en wrijf dit over de schimmelaanslag. Oppervlakkige schimmel verdwijnt hiermee. Houd er wel rekening mee dat hardnekkige schimmel zich echt niet door azijn weg laat jagen.

Chloor of bleek

  • Maatregelen: zeer goed ventileren. Eventueel een beschermend masker dragen. Bescherm kleding tegen chloor.

Chloor doodt effectief schimmels en bacteriën. Het werk daarom perfect tegen hardnekkige schimmel in de badkamer, slaapkamer en of andere vochtige plekken. Je hoeft alleen maar wat chloor of bleek op de schimmelplekken aan te brengen. Even in laten trekken en je zult zien dat de puntjes of vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hierna zeer goed naspoelen.

Chloor of bleekwater laat gevaarlijke dampen los. Wanneer je dit inademt krijg je last van hoesten, benauwdheid en andere klachten. Ook de ogen kunnen geïrriteerd aanvoelen. Wanneer je chloor in de ogen krijgt is het belangrijk om met veel water te spoelen.

Schimmels doden met een schimmelreiniger

  • Maatregelen: goed ventileren en rubberen of plastic handschoenen dragen

Krijg je schimmels niet met een van de andere middelen weg of wil je het professioneel aanpakken? Gebruik dan een schimmelreiniger. Dit product bevat verschillende werkzame stoffen dat zelfs met de meest hardnekkige schimmel afrekent. Ideaal voor de badkamer, tegeltjes, stucwerk en voegen.

Spuit het product op de schimmelaanslag. Laat de vloeistof 20 tot 30 minuten inwerken. Maak het oppervlak schoon met een borstel of een spons. Hierna nog eens goed naspoelen. Het product heeft een blekende werking. Daarom is het altijd beter om dit eerst op een onopvallende plek uit te proberen. Laat het product even intrekken en kijk of er geen verkleuring zichtbaar is. Deze test is vooral belangrijk op poreuze materialen.

Schimmels op hout

Op houten meubels en constructies zie je soms ook schimmels zitten. Deze hebben een grijze of zwarte kleur. Het probleem met schimmels op hout is dat je dit niet zomaar wegkrijgt. De schimmels zitten zo diep dat je eigenlijk alleen de oppervlakkige laag weghaalt. De rest blijft aanwezig waardoor schimmels opnieuw groeien.

Schimmel op hout doden is lastig. Eventueel kun je het met onverdunde schoonmaakazijn proberen. Doe dit zeker niet met chloor of bleek want dit tast het hout aan. Wees ook voorzichtig met een schimmelreiniger want ook dit kan het hout beschadigen.

Bij schimmels op hout zit er vaak niks anders op dan het houten meubelstuk of de constructie te vervangen. In de toekomst is het belangrijk om nieuwe schimmelaanslag te voorkomen.

Wanneer er schimmel op potgrond zichtbaar is

Wanneer je kamerplanten te veel of te vaak water geeft dan kan er schimmel op de potgrond verschijnen. Dit zijn schimmels die van dood materiaal leven. In veel gevallen kan dit helemaal geen kwaad. Vervelend is het wel want het ziet onhygiënisch uit. Bovendien kan de schimmel een dikke laag vormen waardoor er geen water of lucht meer doorheen kan.

Je hoeft op potgrond zichtbare schimmel niet te doden. Neem een lepel en schraap de laag schimmel weg. Gooi het buiten in de gft-container. Wanneer de schimmel terugkeert of erg hardnekkig is dan verpot je de plant met verse potgrond.

Giet nooit chloor, azijn, soda of schimmelreiniger over de potgrond heen. Hier kan de kamerplant niet tegen en zal sterven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven