Muziekoverlast in de wet

Je moet normaal kunnen leven en daar hoort het afspelen van muziek bij. Maar anderen moeten hier geen last van hebben. Ervaar je muziekoverlast van de buren of klagen anderen juist over jou? Er zijn regels opgesteld omtrent muziekoverlast en geluidsoverlast door buren en bedrijven.
Geluidsregels bij evenementen, voertuigen en machines
Zowel de horeca als bedrijven moeten de geluidsregels in acht nemen. Je mag dus geen 24 uur per dag muziekoverlast door de horeca ervaren. Er zijn regels omtrent het geluidsniveau, akoestiek en de tijdstippen waarop muziek wordt gedraaid.
Muziekoverlast door buren of buurtbewoners
De horeca mag langer muziek draaien dan wanneer je dit privé doet. Na 23:00 uur moet het in principe stil zijn zodat buren of buurtbewoners geen last hebben van muziek of ander lawaai. Natuurlijk mag iemand best wel muziek draaien, ook midden in de nacht. Dit mag echter geen geluidshinder veroorzaken.
De norm is dat het geluidsniveau na 23:00 uur maximaal 40 dB bedraagt. Bovendien mogen geluiden alleen kortstondig hoorbaar zijn. Bijvoorbeeld een vaas die op de grond valt of een hond die even blaft. Het is niet de bedoeling dat iemand harde muziek gedurende een uur of langer draait. Maar wanneer dit een aantal seconden is omdat ‘de vingers aan de geluidsknop bleven plakken’ dan kan niemand hier wat van zeggen.
Tip: draag ‘s nachts oordopjes zodat je minder last hebt van hinderlijke geluiden om je heen. Je slaapt weer als een roos.
Bekijk oordopjes
Muziekoverlast en de regels
In veel gemeenten is het strafbaar om geluidsoverlast te veroorzaken. Dit geldt dus ook voor muziekoverlast oftewel het hard zetten van de radio of de geluidsdrager. Wanneer je last hebt van het geluid dat buren maken dan is het verstandig om eerst met deze mensen in gesprek te gaan. Maak afspraken over de geluiden of de muziek.
Dit helpt niet altijd. In dit geval is het beter om contact op te nemen met de gemeente. Deze moet ervoor zorgen dat er geen sprake is van hinderlijke muziekoverlast. De gemeente mag de klacht zeker niet negeren.
Dit doet de gemeente of de politie
Wanneer de gemeente niks kan doen is het ook mogelijk om de politie in te schakelen. Of misschien is het prettiger om direct met de politie in contact te treden. Zowel de gemeente als de politie kunnen maatregelen opleggen. Bijvoorbeeld afspraken maken en hier eventueel een boete aan vasthangen.
Uithuiszetting bij geluidsoverlast
In ernstige gevallen kan een verhuurder besluiten om de veroorzaker van de muziekoverlast uit huis te zetten. Hier is wel een gerechtelijk bevel voor nodig. Dit betekent dat de verhuurder eerst een gerechtelijke procedure moet starten.
Uithuiszetting is bij een koopwoning niet zomaar mogelijk. Dit kan alleen in hele uitzonderlijke gevallen waarbij de gemeente een koopwoning kan sluiten. Omdat geluidsoverlast geen gevaar vormt voor buurtbewoners is het niet mogelijk om iemand op basis hiervan zijn koopwoning uit te zetten.
Maak je zelf veel lawaai? Zorg dan dat je de woning akoestisch isoleert. Breng geluiddempende platen aan. Dit is zeer eenvoudig te realiseren.
Muziek uit een kerk of moskee
In een kerk of moskee wordt regelmatig muziek gemaakt. Meestal in de ochtend of aan het begin van de avond. Er zijn geen landelijke regels met betrekking tot dit soort muziek en het bijbehorende geluidsniveau. Wel kan de gemeente zelf regels opstellen. Bijvoorbeeld hoe hard de muziek mag klinken, op welke tijdstippen of hoe lang achter elkaar.
De gemeente moet altijd rekening houden met de godsdienst en het recht om dit aan te hangen. Dit wordt ook wel vrijheid van godsdienst genoemd. Dit betekent dat een kerk of moskee altijd muziek mag maken, maar dit moet wel binnen de perken blijven. Zeker wanneer verschillende buurtbewoners hier last van hebben.
Muziekoverlast door een feestje
Geeft iemand in de buurt een feestje of ben je dat misschien zelf? Dan is de kans groot dat anderen muziekoverlast ervaren. Zonder toestemming mag je eigenlijk geen harde muziek na 19:00 uur draaien. Toch gebeurt dit vaak en met name in het weekend.
Bij een aankomend feest is het verstandig om de buurtbewoners op de hoogte te brengen. Duw briefjes in de brievenbus en geef aan wanneer het feest is, hoe laat het begint en wanneer het eindigt. Veel buurtbewoners willen hier best rekening mee houden. Nog beter is om buurtbewoners of de directe buren uit te nodigen. Je kunt niet klagen over muziekoverlast wanneer je zelf een van de genodigden bent.
Wat moet ik doen bij burenoverlast?
Het is heel vervelend wanneer buren harde muziek draaien en ook nog eens op tijdstippen dat je dit eigenlijk niet kunt hebben. Toch moet je rekening houden met normale leefgeluiden. Wanneer de buren overdag de muziek wat harder zetten dan mag dit. Zolang het maar niet te lang achter elkaar is en ook niet oerend hard. Lig jij op dat moment te slapen, bijvoorbeeld omdat je nachtdienst hebt, dan is dat pech hebben. Je kunt hooguit de buren vragen of ze er rekening mee willen houden.
Je kunt ook andere overlast ervaren zoals geluidsoverlast door kraaiende hanen, stankoverlast, sigarettenrook en nog veel meer. Hieronder een stappenplan wat je kunt doen bij burenoverlast.
- Ga met de buren in gesprek en bespreek het probleem
- Probeer samen afspraken te maken
- Neem eventueel contact op met de verhuurder
- Werkt dit niet, neem dan contact op met de gemeente
- Als laatste redmiddel schakel je de politie in
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.