Is stof inademen slecht?

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Je ademt dagelijks ongeveer 15.000 keer in en uit. Bij elke ademteug komt er stof in je lichaam terecht. Op zich kan dit geen kwaad, je lichaam is in staat om dit stof op te vangen en af te voeren. Tenzij je astma op een allergie hebt dan kun je aardig last hebben van stof inademen. Ook een hoge concentratie fijnstof kan schadelijk voor de gezondheid zijn.

De samenstelling van stof

Stof bestaat uit piepkleine deeltjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Het bevat ook grotere deeltjes die je wel kunt zien. De samenstelling van stof bestaat uit pollen, kruimels, dode huidcellen, zand, vezels, dierharen, rook, gassen en dampen.

De huisstofmijt is dol op stof, en dan met name de dode huidcellen. Hier leven deze kleine beestjes van. Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt dan ervaar je allerlei klachten zoals een loopneus, rode en tranende ogen en soms eczeem.

Tip: met de fijnstofmeter ontdek je hoe het met de luchtkwaliteit in huis zit.
Bekijk fijnstofmeter


Een stoffige kamer

Er zijn drie oorzaken voor een stoffige kamer:

  • Er komt veel stof uit de buitenlucht de woning binnen
  • Je produceert zelf stof in huis
  • Te weinig schoonmaken

Verkeer, industrie en werkzaamheden buiten kunnen veel stof met zich meebrengen. Dit geldt ook wanneer je in een zanderige omgeving woont. Verder kun je zelf de veroorzaker zijn van een stoffige kamer. Denk maar eens aan regelmatig omkleden, veel tapijten en vloerkleedjes in huis, de aanwezigheid van huisdieren maar ook roken, open haard, kaarsen en koken.

Is stof inademen slecht?

Al dat stof adem je in. Hier kun je weinig tegen doen, of je moet de hele dag met een goed stofmasker rondlopen. Is stof inademen slecht voor je gezondheid? Normaal is je lichaam goed in staat om stof weg te filteren en af te breken. Dit wordt een ander verhaal wanneer de concentratie fijnstof in huis erg hoog is.

Wanneer je veel stof inademt leidt dit tot verschillende gezondheidsklachten. Meestal begint het heel onschuldig. Je krijgt last van hoesten en niezen waardoor het lijkt alsof je verkouden bent. Uiteindelijk krijg je het benauwd en kun je zelfs astma of bronchitis krijgen. Ook kan de longcapaciteit afnemen.

Zo krijg je stof uit de longen

Heb je stof ingeademd? Wanneer het hier om normaal stof gaat dat in elk huis hangt dan is dit geen probleem. Je longen houden zichzelf schoon. Wanneer je te veel stof inademt dan merk je dat je gaat hoesten. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Middels hoesten wordt het stof uit de longen gehaald.

Longen kunnen zichzelf reinigen. Het eerste verdedigingsmechanisme zit in de neus en de keel. Stof en andere troep wordt door trilhaartjes tegengehouden en in slijm gebonden. In de longen bevinden zich ook trilharen en een slijmlaag. Stof en micro-organismen komen hierin terecht. Op die manier kunnen de longen de afvalstoffen verwijderen.

Wanneer je echt veel stof hebt ingeademd dan is het verstandig om een paar keer de hoesten. Water drinken heeft geen zin want water komt in je maag terecht, niet in je longen (dan zou je stikken).

Je krijgt je longen extra schoon door elke dag te bewegen of te sporten. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken. Zorg voor frisse lucht in huis. Ventileer dagelijks en plaats een luchtreiniger. Dit laatste verbetert de luchtkwaliteit in huis.


De kenmerken van stoflongen

Wanneer je veel fijne stofdeeltjes inademt kun je last krijgen van een stoflong. Vaak is deze aandoening tweezijdig en komt in beide longen voor. Stoflongen ontstaan door fijne stofdeeltjes en een ontsteking van het longweefsel.

Als gevolg hiervan ontstaan er littekens in de longen. Hierdoor kunnen de longen niet zo goed zuurstof opnemen en krijg je het benauwd. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van stoflongen:

  • Irriterende hoest bij zware inspanning
  • Hoesten bij lichte inspanning en rust
  • Kortademigheid of benauwdheid
  • Piepende ademhaling

In het begin heb je voornamelijk last van een droge hoest waarbij geen slijm naar boven komt. Ook kun je last krijgen van pijn op de borst, waarbij dit vaker terugkeert. In ernstige gevallen moet je veel hoesten en komt er slijm met bloed omhoog. Het ademhalen kost veel moeite, je krijgt last van hoofdpijn en er kan zelfs hartfalen optreden.

Wat je tegen een stoffig huis kunt doen

Stoflongen zijn niet te genezen. Dit komt omdat beschadigde longblaasjes niet meer herstellen. Daarom is het belangrijk om stoflongen te voorkomen. Hieronder enkele tips om zo min mogelijk stof in te ademen en ter voorkoming van een stoffig huis.

  • Klussen doe je buiten, al helemaal wanneer je iets moet zagen of schuren. Is dit niet mogelijk dan klus je in een goed geventileerde ruimte. Veeg stof en zaagsel niet op maar gebruik een stofzuiger met HEPA-filter.
  • Wanneer je kookt is het verstandig om de afzuigkap aan te zetten, of zet de mechanische ventilatie op een hogere stand. Zet eventueel een raampje open zodat kookdampen direct weg kunnen.
  • Ventileer dagelijks elke ruimte. Dit geldt vooral voor de woonkamer, keuken, slaapkamers en de badkamer. Door goed te ventileren kan vervuilde lucht naar buiten toe en komt er schone en frisse lucht binnen.
  • Brand zo min mogelijk kaarsen en maak niet al te vaak gebruik van de houtkachel of de open haard. Wanneer je dit wel doet moet er een goed rookkanaal aanwezig zijn (de haard of kachel) of je ventileert zeer goed.
  • Rook niet binnenshuis. Dit is niet alleen slecht voor de luchtkwaliteit en gezinsleden, ook vergelen muren en meubels hierdoor. Probeer met roken te stoppen, hiermee verbeter je de longcapaciteit. Of rook altijd buiten.
  • Gebruik een luchtreiniger of een luchtzuiverende airco om de luchtkwaliteit in huis te optimaliseren.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven