Zuurstoftekort in huis door een slecht binnenklimaat

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Heb je regelmatig last van droge ogen, keelpijn, hoofdpijn of concentratieproblemen? Mogelijk heb je te maken met een zuurstoftekort in huis. Er zijn teveel schadelijke stoffen in de lucht aanwezig, dit betekent een slecht binnenklimaat. In het ergste geval ontstaat er benauwdheid.

Kan zuurstof opraken in huis?

Bij een normale ademhaling komt er 400-500 ml lucht per minuut je longen binnen. Bij ouderen ligt dit wat lager, ongeveer 300 ml/min. Dit betekent dat je per dag ongeveer 10.000 liter lucht inademt. Lucht bestaat voor ongeveer 21% uit zuurstof. Je ademt dagelijks 2100 liter zuurstof in.

Veel mensen vragen zich af of de zuurstof in huis kan opraken. Niet helemaal, maar er kan wel een zuurstoftekort ontstaan. Al helemaal wanneer je slecht ventileert en wanneer er meerdere mensen in huis aanwezig zijn.

Signalen die op een gebrek aan zuurstof wijzigen

Hoe weet je of je last hebt van een zuurstoftekort? Meestal krijg je last van vermoeidheid en hoofdpijn. Wanneer je aan het werk bent of activiteiten uitvoert dan merk je dat de concentratie slecht is. Ook kan er onrust of prikkelbaarheid ontstaan. Je kunt zelfs last krijgen van hartkloppingen. ‘s Avonds of ‘s nachts kom je maar moeilijk in slaap of je wordt tussendoor vaak wakker.

Andere tekenen van een gebrek aan zuurstof zijn benauwdheid, sufheid en uiteindelijk bewusteloosheid. Te weinig zuurstof in huis is dus slecht voor je gezondheid.

Zuurstoftekort in huis: verschillende oorzaken

Een slecht binnenklimaat is de grootste veroorzaker van zuurstoftekort in huis. Meestal is de lucht veel te warm of te koud. Hij kan ook te droog zijn. In deze gevallen neemt de zuurstofconcentratie af.

Misschien vergeet je om dagelijks te ventileren. Of doe je dat niet omdat het buiten koud is. Hartstikke slecht want juist door te ventileren breng je de luchtvochtigheid in huis peil. Er komt verse zuurstofrijke lucht binnen en vervuilende lucht verdwijnt naar buiten.

Woningen zijn nooit hermetisch afgesloten. Zelfs wanneer je geen raampje openzet zal er toch wat lucht via gaten, naden en kieren binnenkomen. Zonder goede ventilatie blijkt dit te weinig om extra zuurstof in de kamer te krijgen.

Kamers die luchtdicht zijn afgesloten komen uiteindelijk zonder zuurstof te zitten. Als gevolg hiervan stik je.

Zo krijg je meer zuurstof in de woning

Het is belangrijk om dagelijks verse lucht door de woning te laten gaan. Hieronder vind je zeven tips om zuivere lucht in huis te krijgen (en meer dan voldoende zuurstof).

  1. Zet elke dag een raampje open, vooral in vochtige ruimtes
  2. Laat ventilatieroosters in ramen openstaan
  3. Dek roosters in muren/spouwmuren niet af
  4. Brand minder kaarsen in huis
  5. Plaats groene luchtzuiverende kamerplanten
  6. Vermijd chemische stoffen
  7. Gebruik de open haard of de houtkachel minder vaak

Naast te weinig zuurstof kun je ook last hebben van fijnstof of schadelijke dampen in de woning. Dit voorkom je met bovenstaande tips, maar je kunt ook gebruik maken van een luchtreiniger. Dit apparaat filtert ruim 99,6% van de schadelijke dampen, gassen en stoffen uit de lucht.

Bekijk luchtreinigers

Een luchtzuiverende airco werkt op een vergelijkbare manier. Bovendien is het apparaat ook nog eens geschikt om de lucht te koelen of warm te houden. Ideaal voor alle seizoenen.


Je hoeft een luchtreiniger of (mobiele) airco niet de hele dag aan te laten staan. Wanneer hij twee tot vier uurtjes per dag in werking is dan merk je al dat de luchtkwaliteit flink verbetert.

Het binnenklimaat testen

Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van een zuurstoftekort in huis. Daarom is het belangrijk om af en toe het binnenklimaat te testen. Dit doe je met een luchtkwaliteitsmeter. Deze meter checkt de concentratie CO, CO2, luchtvochtigheid en soms ook de aanwezigheid van andere rookgassen.

Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer

De zuurstof in een ruimte meten gebeurt met een speciale zuurstofmeter, een gasdetector of explosie meter. Wil je weten of er voldoende zuurstof in je bloed zit? Dan heb je een saturatiemeter nodig. Het zuurstofgehalte moet minimaal 95% bedragen. Ligt dit lager dan betekent dit dat je zuurstofgebrek hebt.

Een luchtreiniger of airco met luchtzuivering

Je hebt hierboven al iets over de luchtreiniger of de airco met luchtzuivering kunnen lezen. Wat is het verschil tussen deze twee? Een luchtreiniger werkt aan een gezond binnenklimaat. Hij filtert vervuilende stoffen zeer goed uit de lucht. Ideaal wanneer je last hebt van allergieën, astma maar ook wanneer je huisdieren in huis hebt.

Een airco heeft verschillende functies. Hij kan koelen en verwarmen, ontvochtigen en ook de lucht zuiveren. Eigenlijk is een airco een alles in één apparaat. Wel gebruikt hij flink wat meer energie dan een luchtreiniger.

Is het je alleen te doen om het zuiveren van de lucht dan ben je met een luchtreiniger veel goedkoper uit. Wanneer je ook wil koelen of verwarmen dan is een airco de beste keuze. Houd er echter rekening mee dat een airco niet zo effectief de lucht zuivert als een luchtreiniger.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven