Burenlawaai in het appartement

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Woon je in een appartement dan is de kans op geluidshinder door buren een stuk groter. Toch valt niet alles onder geluidsoverlast. Normale leefgeluiden moet je accepteren. Wanneer is er echt sprake van burenlawaai in een appartement? Ontdek het verschil tussen normale leefgeluiden en geluidsoverlast door buren.

Dit valt allemaal onder leefgeluiden

Hakken die op de vloer tikken, een afzuigkap of een blaffende hond. Maar ook de televisie, een telefoongesprek of misschien wel een burenruzie. Dit valt allemaal onder normale leefgeluiden. Oftewel alle geluiden die bij het leven horen.

Misschien hoor je spelende kinderen, het kloppen van een hamer of een boormachine. Ook dit is normaal, mits deze geluiden overdag hoorbaar zijn. Het vervelende is dat appartementen vrij gehorig zijn. Al helemaal wanneer het om oudere appartementen gaat. Hierdoor komen leefgeluiden zo goed bij je binnen dat het bijna lijkt alsof je bij de buren op de bank zit.

De norm met betrekking tot geluidsoverlast

Er zijn normen met betrekking tot leefgeluiden en geluidsoverlast opgesteld. Iedereen heeft zich aan deze normen te houden.

  • Tussen 7:00 uur en 19:00 uur: geluiden die bij je binnenkomen mogen maximaal 50 dB zijn
  • Tussen 19:00 uur en 23:00 uur: geluiden mogen maximaal 45 dB zijn
  • Tussen 23:00 uur en 7:00 uur: geluiden van maximaal 40 dB en kortstondig

Dit betekent dat de buren ‘s nachts muziek mogen draaien maar dit moet zo zachtjes zijn dat jij het niet kunt horen. Wanneer je de muziek wel hoort dan spreek je over burenlawaai. Valt er ‘s nachts een vaas kapot en word je hiervan wakker? Dat kan gebeuren en valt onder de normale leefgeluiden. Maar niet wanneer de buurman de hele nacht met vazen of het servies gooit.

Burenlawaai appartement: dit kun je zelf doen

Wanneer je in een appartement woont dan ervaar je sneller burenlawaai dan in een (half)vrijstaande woning. Je hebt niet alleen buren links en/of rechts van je maar ook boven of onder je. Van alle kanten komt geluid je appartement binnen.

Ervaar je burenlawaai in je appartement? Wil je de buren er niet mee lastigvallen of ben je bang voor ruzie, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

  • Draag ‘s nachts oordopjes
  • Breng geluidsdempend materiaal in je slaapkamer aan
  • Voorzie de wanden en vloeren van isolatiemateriaal
  • Verhuis naar een ander appartement

In gesprek gaan met de buren

Het eerste dat je doet is het gesprek met de buren aangaan. Vaak hebben die geen idee van geluidsoverlast in een appartement. Ze zijn zich onbewust van het lawaai dat ze maken. Het kan ook dat de vloer van je bovenburen slecht geïsoleerd is. Of je eigen vloer waardoor je de onderburen hoort. In dit laatste geval zullen de onderburen jou waarschijnlijk ook horen.

Maak afspraken over het afspelen van muziek, klussen, schreeuwende kinderen of blaffende honden. Maken de buren vaak ruzie en heb je hier last van dan mag je hier ook best eerlijk over zijn. Wellicht hebben ze het helemaal niet in de gaten.

Heb je last van geblaf van de hond? De opvoedingshalsband stopt vrijwel direct het geblaf van je hond!

Contact opnemen met de verhuurder of VVE

Soms lukt het niet om met de buren in gesprek te gaan. Ze staan er niet voor open of ontkennen het probleem. In dit geval kun je het beste contact opnemen met de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VVE). Die zijn verplicht om je klacht serieus te nemen. Ze moeten officieel met je buren in gesprek en naar een oplossing zoeken.

Wanneer je buurtjes niet meewerken en burenlawaai komt regelmatig voor dan kan de verhuurder vergaande maatregelen te treffen. De buren kunnen het verzoek krijgen om te verhuizen. Dit kan alleen middels een gerechtelijke procedure en het ontbinden van de huurovereenkomst. Bij een koopappartement kan dit niet zomaar, hiervoor moet je de gemeente inschakelen.

De gemeente inschakelen

Bij hinderlijke geluidsoverlast in je appartement kun je ook de gemeente inschakelen. De gemeente gaat over veilig en prettig wonen. Dit betekent ook dat je zo min mogelijk geluidshinder moet ervaren. Je schakelt de gemeente in wanneer de buren niet mee willen werken of de verhuurder niks voor je kan betekenen.

Misschien ervaar je ook wel geluidsoverlast dat van buiten komt. Bijvoorbeeld door verkeer of werkzaamheden. In dit geval kan de gemeente met je meekijken en eventueel een oplossing bedenken.

De gemeente kan de buren een boete opleggen wanneer ze geluidsoverlast blijven veroorzaken. Ook kunnen er andere maatregelen worden getroffen. De gemeente kan een eigenaar niet uit zijn koopappartement of koopwoning zetten.

Het laatste redmiddel: de politie bellen

Blijf je last houden van geluidsoverlast in het appartement dan kun je ook de politie bellen. Gebruik dit wel als laatste redmiddel. Zodra je de politie inschakelt zullen je buren je niet meer zo vriendelijk vinden.

Wat kan de politie doen? Ten eerste moet de politie het geluidsoverlast zelf constanteren. Wanneer je voornamelijk ‘s nachts geluidsoverlast ervaart dan heeft het geen zin om overdag te bellen. De politie moet langskomen op het moment dat je burenlawaai hoort. De politie praat met alle partijen en gaat op zoek naar een oplossing.

De politie kan eventueel een boete opleggen. De boete voor geluidsoverlast bedraagt ongeveer € 150 per keer. Alleen bij een eerste melding gaat het om een waarschuwing. Bij een extreme vorm van geluidsoverlast kun je aangifte doen en volgt er soms een rechtszaak.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven