Uit huis gezet door geluidsoverlast

Volgens de buren veroorzaak je geluidsoverlast. Zelf vind je dat wel meevallen. Totdat de verhuurder, de gemeente of misschien wel de politie op de stoep staat. Je krijgt een waarschuwing en soms een boete. Er hangt je een dreiging boven het hoofd: uit huis worden gezet door geluidsoverlast. Kan dat zomaar? In sommige gevallen wel.

Dit is geluidsoverlast

Buren hebben normale leefgeluiden te accepteren. Bijvoorbeeld dat je de trap oploopt, stofzuigt, de kinderen die spelen, je hond die blaft of wanneer je een muziekinstrument bespeelt. Wel zitten er grenzen aan deze leefgeluiden.

Het geluid dat bij de buren binnenkomt mag niet harder zijn dan 50 dB. Soms zijn de geluiden die je produceert harder, denk maar eens aan gereedschap of muziek die je afspeelt. Dat mag, zolang het bij de buren maar niet luider doorkomt dan 50 dB. Tussen 19:00 uur en 23:00 uur bedraagt het maximale geluidsniveau 45 dB.

‘s Nachts muziek draaien of misschien wel ruzie maken? Geluiden mogen in de nacht niet harder binnenkomen dan 40 dB. Bovendien moet het geluid kortstondig zijn. Wanneer je ruzie maakt of muziek draait dan gaat het zeker niet om kortstondige geluiden.

Eerst een waarschuwing, dan een boete

In veel gevallen gaan de buren eerst met jou in gesprek. Ze bellen aan en zeggen dat ze last hebben van de geluiden die je maakt. Denk niet dat dit onzin is want geluiden kunnen best wel hard doorklinken. Ook kunnen geluiden vervormen waardoor ze holler of juist feller klinken. Daar sta je misschien helemaal niet bij stil.

Probeer de klacht van je buren serieus te nemen en hier iets mee te doen. Doe je dit niet dan volgt een eerste waarschuwing. Die waarschuwing krijg je van de verhuurder, de gemeente of soms de politie. Wanneer je door blijft gaan met geluidsoverlast maken dan volgt er een boete.

De boete voor lawaaioverlast ligt op ongeveer € 150. Dit is per keer, dus het kan best dat je vaker een boete ontvangt. Uiteindelijk is de maat vol.

Kan je zomaar uit je huis gezet worden?

Ja, de verhuurder heeft in sommige gevallen het recht om je uit huis te zetten. Dit geldt zeker in de volgende gevallen:

  • Geluidsoverlast veroorzaken en hier niks mee doen
  • Stankoverlast of andere overlast voor de buren of buurt veroorzaken
  • Je huur lange tijd niet betalen en geen betalingsregeling treffen
  • Illegale activiteiten in de woning
  • Je huis zonder toestemming onderverhuren

Natuurlijk kan de verhuurder niet zomaar het huurcontract opzeggen en je eruit zetten. Dit moet altijd via een gerechtelijk bevel. De verhuurder moet dus een rechtszaak starten en op deze manier toestemming krijgen om je eruit te zetten.

Zo snel kan je uit je huis gezet worden

Bij een huurachterstand van drie maanden of meer kan de rechter per direct je huurcontract stopzetten. Dit kan ook wanneer je overlast veroorzaakt en hier, ondanks verschillende gesprekken en waarschuwingen, niks me doet. Wanneer de rechter eenmaal uitspraak heeft gedaan dan kan het heel snel gaan. Binnen 2 tot 4 weken sta je op straat.

Uithuiszetting bij een koopwoning

Kan je uit huis gezet worden door geluidsoverlast wanneer je een koopwoning hebt? Nee dat kan niet zomaar. Je bent eigenaar van de woning en een ander kan niet zo makkelijk bepalen dat je de woning moet verlaten.

Toch is dit bij ernstige overlast wel degelijk mogelijk. Sinds juli 2017 is er namelijk de Wet aanpak woonoverlast van kracht. De burgemeester van de gemeente kan een koopwoning sluiten. Dit kan pas als er voldaan is aan een aantal strenge eisen. Hierbij moet de overlast wel heel ernstig zijn waardoor de gezondheid en de veiligheid van buren of omwoners in gevaar komt. Geluidsoverlast valt hier niet onder.

Conclusie: een uithuiszetting bij geluidsoverlast is bij een huurwoning wel mogelijk, maar niet bij een koopwoning.

Stappenplan wanneer je uit je huis wordt gezet

Ondanks verschillende gesprekken, waarschuwingen en misschien wel boetes heb je niks aan de geluidsoverlast gedaan. De verhuurder is ondertussen naar de rechtbank gestapt. Er ligt nu een bevel dat je de woning moet verlaten. Hieronder een stappenplan wanneer je met een uithuiszetting te maken krijgt.

  1. Teken bezwaar aan. Stuur een brief naar de verhuurder en leg uit waarom je het niet met de huuropzegging eens bent. Wanneer de verhuurder toestemming heeft van de rechter dan is het moeilijker om bezwaar aan te tekenen. Toch kun je de verhuurder er soms van overtuigen dat je mag blijven. Beloof hierbij verbetering en toon dit direct aan. Bedenk wel dat de verhuurder inmiddels al kosten heeft gemaakt en op een punt is aangekomen dat hij niet meer zo snel van gedachten verandert.
  2. Vraag zo snel mogelijk noodopvang bij de gemeente aan. De gemeente is verplicht om je dit te bieden. Noodopvang oftewel maatschappelijke opvang is altijd tijdelijk. Vaak verblijf je met meerdere personen in een pand. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk een eigen woning of appartement zoekt.
  3. Je bent verplicht om je in te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie. Anders heb je geen recht op een uitkering, toeslagen en andere zaken. Zorg voor een adres waar je je in kunt schrijven. Dit kan niet altijd het noodadres zijn. Misschien mag je je tijdelijk bij vrienden of familie inschrijven.
  4. Heb je geen werk en inkomen, vraag dan bijzondere bijstand aan. Dit krijg je als gift maar soms ook als lening. Met bijzondere bijstand kun je een nieuwe woning huren.
  5. Heb je een nieuwe woning gevonden? Voorkom dat je weer geluidsoverlast veroorzaakt en in dezelfde problemen raakt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *