’s nachts pijn binnenkant knie – nachtelijke kniepijn

Bijgewerkt: 12 oktober 2023

Niets zo vervelend als pijn aan de binnenkant van je knie, ’s nachts nog wel. Want door nachtelijke kniepijn kom je moeilijk in slaap. Mogelijk wordt je gedurende de nacht een of meerdere keren van de pijn wakker. Wist je dat er verschillende oorzaken zijn voor pijn aan de binnenkant van de knie? Hieronder vind je wat mogelijke oorzaken.

Wanneer je last hebt van pijn aan de binnenkant van de knie

Pijn aan de knie kan aan de binnenkant, de buitenkant, de voorzijde (knieschijf) of aan de achterzijde (knieholte) voelbaar zijn. Wanneer je pijn aan de binnenkant van de knie hebt, dan straalt dit het soms uit naar de voorkant of achterkant. Dit is echter niet altijd het geval.

Je hebt twee soorten pijn: een zeurende pijn of een stekende pijn. Een zeurende pijn is continu aanwezig. Het is het meest te omschrijven als een doffe pijn die niet wegtrekt. Een stekende pijn is vooral erg fel. Deze ontstaat plotseling maar zal na enkele minuten tot uren weer wegzakken.

Je kunt natuurlijk ook last hebben van een combinatie van beiden: het ene moment een zeurende pijn en het andere moment een stekende pijn.

“Kniepijn ’s nachts herinnert je eraan dat de stilste momenten soms de luidste pijn veroorzaken.”


Waardoor ontstaat pijn aan de binnenkant knie (’s nachts)?

Wanneer je ’s nachts pijn aan de binnenkant van de knie hebt dan is dat vooral voelbaar wanneer je op de zij ligt. Bij een zijligging rusten de knieën op elkaar. Dit kan erg pijnlijk zijn. Maar je kunt ook pijn voelen wanneer je op de rug ligt, hierbij straalt de pijn aan de binnenkant vaak uit naar de knieholte.

Wat is de oorzaak van pijn aan de binnenkant van de knie (’s nachts)? Dit is niet eenvoudig te zeggen, want er zijn namelijk verschillende oorzaken. Sommige oorzaken zijn onschuldig waarbij de pijnklachten vanzelf verdwijnen. Maar het kan ook dat de pijnklachten met de tijd alleen maar toenemen. Daarom hieronder een aantal mogelijke oorzaken (en behandeling).

Het dunner worden van de huid

De meest voorkomende oorzaak van pijn binnenkant knie/ ’s nachts is het dunner worden van de huid. Vooral op gevorderde leeftijd wordt de huid overal wat dunner. Dit leidt ertoe dat de huid ook gevoeliger wordt. Bij de minste druk kan er al een lichte pijn optreden. Door met de knieën tegen elkaar aan te liggen kan er dus een pijn ontstaan.

Verlies van vetweefsel

Onder de huid hebben we een laagje vet, dat de onderliggende gewrichten en organen beschermd. Mensen met overgewicht hebben meer onderhuids vet. Bij veel afvallen verdwijnt een groot gedeelte van dit verraad. Hierdoor kunnen de kniegewrichten die tijdens het slapen op elkaar drukken wat gevoeliger zijn dan normaal.

Bij pijn aan de binnenkant van de knie is het altijd beter om ’s nachts een kussen tussen de kniegewrichten te leggen. Hiermee voorkom of verminder je pijnklachten. Ga bij voorkeur voor een kniekussen.

Kniekussen Voor In bed

Pijn binnenkant knie ‘s nachts, door jicht

Een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de binnenkant van de knie, ook ’s nachts, is jicht. Mensen met jicht hebben tijdens de nacht een veel grotere kans op een jichtaanval. Dit wordt veroorzaakt door een opeenhoping van urinezuur en kristallen in het kniegewricht.

Bij een jichtaanval ontstaat er pijn, een zwelling en warmte. De huid ziet er vaak ook rood uit. Veel mensen met jicht krijgen medicatie voorgeschreven. Zelfzorg medicatie zoals paracetamol of ibuprofen kan ook helpen.

Tips om pijn te verminderen

  1. Verminder de belasting op je knie door rust te nemen. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
  2. Breng ijs op de pijnlijke knie aan.
  3. Draag een kniebrace of elastisch verband om de knie te ondersteunen.
  4. Houd je knie omhoog om de bloedstroom te verbeteren.
  5. Over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, bieden tijdelijke verlichting.
  6. Een fysiotherapeut helpt met oefeningen en technieken om de kniestabiliteit en -kracht te verbeteren.
  7. Als overgewicht een factor is , probeer dan om af te vallen.

Knieartrose oftewel gonartrose

Je kunt het je bijna niet voorstellen, meer dan 1,4 miljoen Nederlanders heeft last van artrose. Het vaakst komt artrose in de knieën of heupen voor. Bij (beginnende) knieartrose merk je dit door vermoeidheid in de benen, vooral na een dag staan. Later ontstaat er pijn aan de binnenkant van de knie, bijvoorbeeld wanneer je ’s nachts in bed ligt. In dit geval is er sprake van artrose aan de binnenkant van de knie.

Wanneer je artrose aan de buitenkant de knie hebt dan voel je juist meer pijn aan de buitenkant. Maar de pijn kan ook uitstralen naar de knieholte of zelfs naar de voorkant. Overigens kun je ook artrose vlak achter de knieschijf hebben.

In een later stadium treedt er pijn bij belasting op en nog later pijn in rust. Overigens hebben niet alle patiënten met knieartrose evenveel pijn. Hoeveel pijn je hebt is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal zenuwen in de knie.

Heb je knieartrose en veel last van pijn aan de binnenkant van de knie? Leg dan een kussen tussen de knieën. Het helpt ook om overdag een kniebrace te dragen. Veel patiënten merken dan dat ze ’s nachts veel minder pijn hebben.

Wanneer de pijn aan blijft houden

Iedereen heeft wel eens pijn aan de binnenkant van zijn knie, ook ’s nachts. Wanneer dit een enkele keer is of af en toe dan is er niet direct iets ergs aan de hand. Waarschijnlijk heb je een gevoelige huid of gevoelige kniegewrichten. Met een kniekussen slapen kan hierbij helpen.

Wanneer de pijn je wakker houdt of wanneer je ook overdag veel pijn hebt dan is het beter om dit eens na te laten kijken. Misschien is er sprake van (beginnende) artrose of is er iets mis met de spieren, de pezen of het gewricht. Alleen een arts kan een diagnose stellen en een eventuele behandeling starten.


Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven