Pijn aan binnenkant knie

Bijgewerkt: 23 januari 2023

Bij pijn aan binnenkant knie treedt er naast pijn vaak ook zwelling op. Een en ander is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Het komt vaker voor als gevolg van overbelasting of een standaardafwijking. Bij een infectie of artrose kunnen de pijnklachten langer aanhouden. Ontdek alle mogelijke oorzaken, symptomen en behandeling.

In het kort

 • Bij overbelasting ontstaat er vaak pijn op, voor of aan de binnenkant van de knie
 • In veel gevallen verdwijnen de klachten, mits voldoende rust
 • Bij verschillende vormen van reuma of artrose blijven de pijnklachten terugkeren

Anatomie knie

De knie is het gewricht tussen boven – en onderbeen. Deze scharnierverbinding zorgt ervoor dat we het onderbeen kunnen buigen en strekken. Het is het grootste gewricht dat we kennen.

Het kniegewricht bestaat uit de volgende botten:

 • Knieschijf
 • Scheenbeen
 • Dijbeen

Het kniegewricht bevat redelijk veel kraakbeen, dat zich aan de uiteinden van de botten bevindt. Tussen het kraakbeen bevinden zich de binnenmeniscus en buitenmeniscus. De functie van de meniscus is het absorberen van schokken. De knieschijf aan de voorzijde beschermt het kniegewricht. Daarnaast heeft het als belangrijkste functie om de looppas af te remmen.

Spieren zorgen voor beweging van de knie. De pezen verbinden de spieren met de botuiteinden. Het hele kniegewricht wordt omgeven door gewrichtsbanden, die het gewricht op zijn plaats houdt.

Oorzaken pijn binnenkant knie

Verschillende knieklachten kunnen voor pijn zorgen. Pijn binnenkant knie heeft vaak te maken met de binnenste knieband. Dit is de mediale band die voor stabiliteit van het kniegewricht zorgt. Pijnklachten zijn soms ook afkomstig van een ontwrichting, kneuzing of onderliggende ziekte. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de knie:

 • Blessure
 • Overbelasting
 • Ontwrichting
 • Kneuzing
 • Fractuur (botbreuk)
 • Slijmbeursontsteking
 • Reuma
 • Artritis
 • Artrose
 • Jicht

Omdat de oorzaken nogal kunnen wisselen, volgt nu een omschrijving van alle mogelijke oorzaken inclusief symptomen en behandeling.

Lopersknie: pijn aan knie

Een van de meest bekende oorzaken van pijn aan de knie is de lopersknie. Dit is een belasting die voornamelijk bij hardlopers voorkomt, maar ook wel bij andere vormen van sport (fietsen). Er ontstaan pijnklachten, voornamelijk aan de buitenkant van de knie.

De pijn kan echt ook in de hele knie of aan de binnenkant van de knie aanwezig zijn. Vaak straalt de pijn uit naar het bovenbeen en minder vaak naar het onderbeen. Bij belasting verergeren de pijnklachten. Bij rustmomenten neemt dit weer af.

Overige symptomen zijn zwelling en een warm gevoel. Soms ziet de huid er rood uit. De knie kan een krakend geluid maken. Behandeling bestaat uit rust gecombineerd met het rustig opbouwen van het trainingsschema. De sportfysiotherapeut kan hierbij helpen.

Afwijkende stand van de benen

Vooral bij X-benen ontstaan er vaker pijnklachten aan de binnenzijde van de knie. X-benen zijn te herkennen doordat de knieën elkaar raken terwijl de voeten uit elkaar staan. Een lichte afwijking hoeft niet voor klachten te zorgen. Pijnklachten kunnen echter wel ontstaan bij overbelasting zoals sporten. Op dat moment ontstaat er pijn aan de binnenzijde van het kniegewricht.

Een ernstige afwijking zorgt voor pijn tijdens het lopen, maar vaak ook al bij het stilstaan. Met spierversterkende oefeningen of een brace kan de stand worden gecorrigeerd. Soms is een operatie nodig.

Binnenste -en buitenste kniebandletsel

Vooral een binnenste knieband letsel veroorzaakt pijn aan binnenkant knie. De binnenste knieband wordt ook wel de mediale knieband genoemd. Deze verbindt de zijkant van het bovenbeen bot met de zijkant van het scheenbeen. Bij overbelasting (grote kracht) van de knie kan er een binnenste knieband letsel ontstaan.

Letsel treedt voornamelijk tijdens het sporten op. Hierbij wordt de knie aan de buitenkant geraakt, waardoor de binnenste knieband inscheurt. Een ongeval is een tweede veroorzaker.

De symptomen van een binnenste knieband letsel zijn pijn aan de binnenkant van de knie, zwelling en moeite om de knie te gebruiken. Een gedeeltelijk gescheurde knieband wordt behandeld middels fysiotherapie, soms met ondersteuning van een kniebrace.

Mensen die vaker last hebben van de binnenste kniebanden, kunnen ook zelf een kniebrace aanschaffen. Ideaal voor hardlopers, wielrenners en bij andere activiteiten. Het dragen van een kniebrace is vooral belangrijk bij een verzwakte knieband. Dit voorkomt dat klachten erger worden.

Bij aanhoudende of ernstige klachten bestaat behandeling uit gipsen of spalken. Bij een buitenste knieband letsel is er vooral pijn aan de buitenkant van de knie aanwezig.

Ontwrichting, kneuzing en fractuur

Door overbelasting of een ongeval ontstaat er soms een ontwrichting, kneuzing of fractuur. Dit veroorzaakt hevige pijnklachten met beperking van het kniegewricht. Soms zwelt het gewricht op en wordt de huid rood. Bij een ontwrichting is het belangrijk dat het gewricht weer op zijn plaats wordt gezet. Gebeurt dit niet. Dan raakt de bloeddoorstroming in het been verstoord.

Een kneuzing is pijnlijk maar geneest binnen enkele weken vanzelf. Pijnstillers kunnen helpen om toch (matig) te blijven bewegen.

Bij een botbreuk is medische hulp noodzakelijk. Behandeling bestaat uit het ingipsen of een operatieve ingreep van de knie.

Reuma, artritis en artrose

Artritis en artrose zijn twee reumatische aandoeningen. Bij reumatoïde artritis is er sprake van een ontsteking in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen van het gewricht beschadigd. Beiden ontstaan door langdurige of te zware belasting, blessures of een auto-immuunziekte (artritis).

Symptomen bestaan uit roodheid, warmte van het gewricht, zwelling en pijnklachten. Pijn aan binnenkant knie, buitenkant of over de hele knie: het komt allemaal voor.

Zowel artritis als artrose zijn vaak moeilijk te behandelen. Pijnstilling is een eerste behandeling. Daarnaast kan de arts een corticosteroïden injectie toedienen. Bepaalde medicatie verlichten de pijnklachten. Een en ander is afhankelijk van de aandoening en de ernst hiervan. Zowel artritis artrose kan overal in het lichaam ontstaan.

Slijmbeursontsteking knie

Tussen pees en bot bevindt zich een met slijm gevuld zakje: de slijmbeurs. Dit voorkomt wrijving tussen pees en botuiteinde. Bij overbelasting of irritatie ontstaat er een slijmbeursontsteking knie. Hierbij treedt er pijn en zwelling op. Een slijmbeursontsteking geneest in veel gevallen vanzelf. Oefentherapie kan helpen om het herstel te versnellen. Soms dient de arts een injectie met ontstekingsremmende medicijnen toe.

Jicht: pijn aan binnenkant knie

Ook jicht kan overal in het lichaam voorkomen. Het gaat hier om een pijnlijke gewrichtsontsteking, vaak in de voet, tenen, vingers of knie. Hierbij wordt het gewricht rood, warm en dik. Jicht ontstaat door de aanwezigheid van urinezuurkristallen in het gewricht. Het komt vaker bij mannen van middelbare leeftijd voor.

Jicht kan erg pijnlijk zijn. Het advies is om bij een jichtaanval Ibuprofen of Diclofenac in te nemen.

 Soms schrijft de arts een andere pijnstiller voor. Deze pijnstillers zijn zwaarder maar hebben ook meer bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapproblemen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven