Afmeting van slaapkamers: van klein tot masterbedroom

Bijgewerkt: 25 februari 2024

In veel huurwoningen zijn slaapkamers niet zo groot. Je mag van geluk spreken wanneer deze 18 m² is. Maar vaak ligt het ergens tussen de 8 m² en 15 m². Koopwoningen hebben vaak wel grotere slaapkamers. Soms is er een masterbedroom aanwezig: je weet niet wat je meemaakt. Ben jij ook zo benieuwd of jouw kamer klein, standaard of groot is? En hoe je deze op een leuke manier ingericht?

Klein wonen: de allerkleinste slaapkamers

In de periode 2000-2020 zijn we steeds kleiner gaan bouwen. Bijna te vergelijken met de arbeidswoningen van vroeger, dit waren ook minihuisjes. In de tussenliggende periode werden er juist grotere woningen gebouwd.

Een nieuwbouw had in 2017 een gemiddeld oppervlak van 160 m². In het jaar 2020 lag dit op ongeveer 135 m². Er worden ook wel wat minima afmetingen aangehouden. Zo heeft een gezin met twee kinderen een minimaal oppervlakte van 72 m² nodig.

De allerkleinste slaapkamers hebben een grondoppervlak van 7 m². Dit is vergelijkbaar met een afmeting van 3,18 m x 2,20 m. Daar past een eenpersoonsbed van 2 meter lengte in, en nog wat wandplankjes. Met een beetje creativiteit kan er ook een smalle kast in, of een (inklapbaar) bureau.

Gemiddelde afmeting van slaapkamers in huurwoningen

De kleinste slaapkamers zijn tussen de 7 m² en 8 m² groot. Vergis je niet want dit is vrij klein! Gelukkig zijn de meeste kamers van huurwoningen iets groter. Ze hebben een gemiddelde afmeting die tussen de 9 m² en 12 m² ligt, met uitschieters naar 15 m².

Hier past meer in. Bij een kamer van vierkante meter moet je denken aan een afmeting van 2,85 m x 3,50 m. Ruim voldoende voor een eenpersoonsbed, een kast en eventueel een smal bureau.

Een slaapkamer van 12 m² kan een afmeting van 3 × 4 m hebben, of 2,4 × 5 m. Afhankelijk van de vorm van de slaapkamer past hier een tweepersoonsbed in.

De grote kamers om te slapen

Een grote slaapkamer begint vanaf 15 m². Bijvoorbeeld 3 × 5 m, of 3,75 × 4 m. Groot genoeg voor een royaal tweepersoonsbed. Een bed met een breedte van 180 cm past je makkelijk in! En dan ook nog een kledingkast, eventueel een bureau of een ander meubelstuk.

De afmeting van een Master Bedroom

Een Master Bedroom is de grootste slaapkamer die je kunt bedenken. Deze heeft een afmeting van 18 m² of groter. In een master bedroom past makkelijk een bed met een breedte van 180 cm. Maar ook een breedte van 200 cm of 240 cm is mogelijk. Dat is royaal slapen!

Verder kun je er een grote kledingkast in kwijt. Ondanks de flinke afmeting van een master bedroom is het niet aan te raden om hem helemaal met meubels vol te proppen. Hierdoor gaat de open ruimte verloren.

Hoe groot moet een slaapkamer minimum zijn?

Wanneer je geen kast in de slaapkamer plaatst, is een minimum van 6 m² zeker aan te raden. Kleinere slaapkamers zijn bijna niet te doen. Overigens heb je voor een eenpersoonsbed natuurlijk minder ruimte nodig dan wanneer het om een bed van 160 × 200 cm gaat.

In Nederland hebben kleine slaapkamers een afmeting die tussen de 7 m² en 8 m² ligt. 6 m² is zeer klein, maar zonder kast kan dit nog net.

In sommige landen zijn veel kleinere slaapkamers de standaard. Meestal past er alleen een bed in en is er nauwelijks loopruimte aanwezig. Zo heb je in de hoofdsteden van China hele kleine appartementen met nog kleinere kamers om te slapen. In sloppenwijken heb je helemaal geen slaapkamers, of een kleine aparte ruimte. Daar ligt het hele gezin bij elkaar.

Een sloppenwijk of krottenwijk bestaat uit woningen die uit bouwafval zijn gemaakt. Armoede maar ook woningnood drijft mensen ertoe om een huis in een sloppenwijk te bouwen. In Nederland en België bestaan geen sloppenwijken of krottenwijken.

Het aantal vierkante meter voor twee personen

Wil je niet alleen een bed maar ook kledingkast op je slaapkamer? Dan moet de kamer voor twee personen toch minimaal 8 m² groot zijn. Ongeveer 2,65 × 3 m. Dit is groot genoeg voor een bed van 160 × 200 cm en een kledingkast. Bovendien blijft er voldoende loopruimte aanwezig.

Een inloopkast bespaart niet meer ruimte

Vaak wordt gedacht dat je met een inloopkast veel ruimte bespaart. Maar de inloopkast wordt meestal in de bestaande slaapkamer gemaakt. Hierdoor krijgt de kamer een kleiner geheel. Toch kan dit netter ogen, omdat er geen kledingkast zichtbaar is.

Sommigen bouwen de inloopkast buiten de slaapkamer om, waarbij deze wel via de kamer bereikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er een kleinere slaapkamer naast die van jou ligt, en je hem niet gebruikt. Je breekt dan een deel van de muur door.

Wil je dit realiseren? Bekijk dan vooraf de mogelijkheden. Let eerst goed op of je geen dragende muur doorbreekt (dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen). Betreft het een huurwoning, vraag dan toestemming aan de verhuurder. Zonder toestemming moet je bij verhuizing de muur altijd weer in originele staat terugbrengen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven