Afzetten tegen ouders op latere leeftijd

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Het komt vaker voor dan je denkt: afzetten tegen ouders op latere leeftijd. De puberteit heeft invloed op hoe je later met je ouders omgaat. Het zijn vooral dochters die zich afzetten tegen moeder. Hoe komt dit toch? In dit artikel bespreken we alles over dit fenomeen en wat voor gevolgen dit heeft.

Puberteit en het effect op volwassen leeftijd

Er is ons altijd geleerd dat de puberteit en adolescentie van het 12e tot het 21e levensjaar duurt. Australische psychologen hebben echter vastgesteld dat de puberteit tot het 28e jaar door kan lopen (bron). Het gaat dan niet zozeer om lichamelijke maar wel om psychische veranderingen bij het kind (ook al is deze volwassen).

Ouders beseffen vaak niet dat de puberteit langer dan gedacht duurt. Dit geldt ook voor het begin van de puberteit. Deze begint namelijk niet op 12-jarige leeftijd maar vaak al op 8-jarige leeftijd. Het is daarom belangrijk dat ouders goed hun grenzen aangeven en duidelijke regels opstellen.

Puber in huis? Deze boeken zijn échte aanraders:

Wat is het effect van de puberteit op het volwassen leven? Pubers gaan het liefst overal tegenin. De communicatie tussen pubers en volwassenen is vaak verstoord, vooral wanneer de communicatie vanuit een machtspositie verloopt (ouders). Het afzetten tegen regels zorgt ervoor dat pubers kunnen ontdekken wie ze zelf zijn. Wie als puber deze ruimte krijgt, kan in het volwassen leven beter keuzes maken. Soms ontstaat er afzetten tegen ouders op latere leeftijd. Heeft dit met de puberteit te maken?

Waarom afzetten tegen ouders op latere leeftijd

De meeste ouders hebben het beste voor met hun kind. Voor pubers komt dit echter heel bemoeizuchtig over. Sommige kids kunnen hier moeilijk mee omgaan en zullen zich eerder afzetten tegen moeder en/of vader. Bij een liefdevolle ouder-kind relatie zal dit later weer hersteld worden. Het kan echter voorkomen dat de jongvolwassene zich op volwassen leeftijd vervreemd van de ouders. Dit heeft diverse oorzaken:

  • De puberteit is nog niet voltooid: er is als het ware een ‘stap’ overgeslagen
  • Ouder(s) blijven zich met het leven van hun volwassen kind bemoeien
  • Ouders accepteren de nieuwe relatie van hun zoon of dochter niet
  • Niet los kunnen laten van zoon of dochter, waarop deze zich steeds meer gaat afzetten
  • ‘Kind’ voelt zich verwaarloosd
  • Er is sprake van (verslavings)problematiek bij de jongvolwassene

Hechtingsproblemen en afzetten tegen ouders op latere leeftijd

Ruim 30% van de bevolking heeft last van lichte tot zware hechtingsproblemen. Negatieve of positieve hechting vindt in de kindertijd plaats.

De band die je vroeger met je ouders had, bepaalt of je op volwassen leeftijd een stabiele liefdesrelatie kunt opbouwen. Wanneer ouders hun kinderen weinig ondersteunen of liefde geven, dan vindt er negatieve hechting plaats. Hierdoor ontstaat er wantrouwen of angst om een diepgaande relatie aan te gaan.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor het liefdesleven van het volwassen geworden kind. Bij zware hechtingsproblematiek kan het zich ook gaan afzetten tegen de ouders.

Wat te doen tegen afzetten tegen ouders op latere leeftijd?

Afzetten tegen de ouders is voor niemand leuk: niet voor de ouders en niet voor zoon of dochter. Wat kun je doen om de band te verbeteren?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of er sprake is van hechtingsproblemen. Er zijn namelijk drie verschillende soorten negatieve hechtingsstijlen.

Bij de angstige hechtingsstijl vertoont zoon of dochter bezitterig gedrag. Hij of zij kan overmatig emotioneel reageren op afstandelijkheid.

Bij een vermijdende hechtingsstijl gaat de volwassenen een liefdesrelatie aan. De periode hiervoor is er sprake van wat oppervlakkige contacten.

Mensen met een vermijdende hechtingsstijl reageren afstandelijk wanneer hun partner toenadering zoekt.

De gedesoriënteerde hechtingsstijl is een mengeling van bovenstaande hechtingsstijlen. Ze zijn jaloers en bezitterig en vertonen afwijzend gedrag.


Bijna een-derde van de mensen met een hechtingsproblematiek kunnen uiteindelijk een liefdevolle relatie aangaan. Soms helpt het om in relatietherapie te gaan.

Is er sprake van afzetten tegen ouders op latere leeftijd? Het zou enorm helpen wanneer ouders en kind veel met elkaar praten. Het kind moet aan kunnen geven welke gevoelens en waarom hij of zij deze gevoelens heeft. Ouders moeten dit niet als aanval zien maar proberen te begrijpen. Ook hier kan hulp van een derde de juiste ondersteuning bieden.

Soms zijn de problemen te groot om nog te herstellen. Oudere mensen met een negatieve levensinstelling veranderen dit niet gemakkelijk. De ouder-kind relatie is en blijft dan verstoord. Vaak ziet zoon of dochter geen andere uitweg dan het verbreken van de band.

Afzetten tegen moeder in de puberteit

Tegen vader of moeder ingaan gebeurt het vaakst in de puberteit. Afzetten tegen moeder hoort hier helaas bij. Wat kun je als moeder zijnde hieraan doen?

  • Laat zoon of dochter weten dat je er altijd voor hem of haar bent
  • Accepteer dat het kind niet alles met jou wil delen
  • Pubers zijn vaak negatief: dit is niet op ouders persoonlijk gericht
  • Ouders stellen huisregels op en geven grenzen aan
  • Laat het kind mee onderhandelen, bijvoorbeeld over het tijdstip waarop het thuis moet zijn
  • Keur niet al het negatieve gedrag af maar leg duidelijk de voor- en nadelen van bepaalde keuzes uit

Heeft een kind geen respect voor moeder? Dit heeft te maken met veranderingen van de hersenen tijdens de puberteit. Respect kun je niet afdwingen. Toon richting de puber respectvol gedrag. Hiermee laat je het goede voorbeeld zien. Respecteer ook de veranderingen van zoon of dochter. Behandel de puber vooral als volwassene, zelfs als deze dit nog niet is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven