Pissebedden in huis – zo kom je er weer vanaf

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Pissebedden in huis. Je ziet het vooral in de winter en bij kou. Deze beestjes verstoppen zich op de zolder, in de badkamer maar ook op andere plaatsen binnenshuis. Vooral vocht en schimmel trekt pissebedden in huis aan. Pissebedden bestrijden is gelukkig vrij eenvoudig.

Dit zijn pissebedden

Nee, een pissebed plast niet in je bed. Waarom dragen ze dan toch deze naam? Pissebedden houden van een vochtige omgeving. Je zou je voor kunnen stellen dat een beplast bed ook pissebedden aantrekt. Dit was misschien in de middeleeuwen zo maar tegenwoordig al lang niet meer.


Pissebedden in huis: de oorzaak

Je hebt niet zomaar van de ene op de andere dag pissebedden in huis. Vocht is de grootste veroorzaker. Je ziet pissebedden dan ook veel in vochtige kelders en schuurtjes voorkomen. Maar het kan ook dat je pissebedden op zolder hebt. Waarschijnlijk heb je dan een lekkage want in veel gevallen is een zolder droog.

Omdat pissebedden van een vochtige omgeving houden tref je ze ook vaker op de badkamer of in vochtige slaapkamers aan. De slecht geventileerde keuken, ook weer een plek voor pissebedden in huis.

Zijn pissebedden schadelijk?

Normaal gesproken zijn pissebedden hele nuttige diertjes, ze ruimen organisch afval op. Alleen wanneer pissebedden in huis in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade aan zachte planten, kiemplanten en kamerplanten aanrichten. Binnenshuis valt het met de schade vaak wel mee, in kassen is het weer een ander verhaal.

Let wel even op met groente en fruit: ook dit wordt door pissebedden aangevreten. Zolang de omgeving droog is komen pissebedden hier niet zo snel op af maar groenten opgeslagen in een vochtige kelder vraagt om problemen.

Pissebedden in huis in de winter en bij kou

Is het je wel eens opgevallen dat pissebedden in huis vooral in de winter en bij kou aanwezig zijn? Dit heeft met een slechte ventilatie en hoge luchtvochtigheid te maken. Wil je pissebedden in huis voorkomen dan is het belangrijk dat je in de wintermaanden voldoende stookt. Door de ruimte warm te houden verlaag je de luchtvochtigheid. Bovendien houden pissebedden niet van een warme omgeving.

Het grootste probleem is de kelder: hier is het altijd wel koel. Voor het bewaren van wijn is dit natuurlijk goed maar een koele en vochtige omgeving trekt ook pissebedden aan. Om dit te voorkomen zou je een luchtontvochtiger in de kelder kunnen plaatsen (zie hieronder).

Je kunt de kelder eventueel verwarmen maar dit brengt wel veel stookkosten met zich mee. Dit komt omdat een kelder niet geïsoleerd is. Bovendien is een warme kelder niet de meest geschikte plek voor het bewaren van wijn of voedingsmiddelen.

Bestrijding: de meest effectieve methoden

Pissebedden bestrijden kan met speciale lokdozen. Hiermee vang je ze effectief. Plaats bij voorkeur twee tot drie lokdoosjes in de ruimte waar deze diertjes zich bevinden.


Het is echter belangrijker om te voorkomen dat je pissebedden in huis krijgt. Zorg daarom dat er geen vocht in de kelder, keuken, op zolder of in het schuurtje aanwezig is. Regelmatig luchten of ventileren werkt zeer effectief. Gebruik voor de kelder eventueel een vochtvreter of een luchtontvochtiger.

Het verschil tussen beiden? Een vochtvreter werkt met korrels dat veel vocht aantrekt. Dit is compact en overal makkelijk neer te zetten. Je hebt wel regelmatig een navulling nodig.

Een luchtontvochtiger werkt op elektriciteit en is veel effectiever. Hiermee voorkom je vocht en schimmel in de ruimte. Ideaal voor kamers of ruimtes waar vocht een blijvend probleem is.

Zorg dat er geen losse tegels en lege bloempotten vlak langs de voordeur of achterdeur liggen. Dit trekt namelijk veel pissebedden aan waardoor deze misschien ook naar binnen komen.

Pissebedden vangen met aardappels

Pissebedden komen op de geur van aardappels af. Hierdoor kun je ze ook heel makkelijk met een aardappel vangen. Halveer een aardappel en hol deze uit. Leg de aardappel met de platte kant op de grond. De volgende dag kijk je onder de aardappel: grote kans dat hier pissebedden onder zitten. Nu moet je de pissebedden natuurlijk vangen en buiten neerzetten.

Wist je dat pissebedden in huis ook heel makkelijk te weren zijn met as van de barbecue of vuurkorf? Strooi deze as op plaatsen waar je pissebedden tegenkomt.


Aaltjes inzetten

Aaltjes zijn een soort wormpjes die pissebedden en de larven aanvallen en van binnenuit opeten. Niet alleen effectief tegen pissebedden maar ook tegen bijvoorbeeld rouwvliegjes. Je hebt speciale lokdozen die voorzien zijn van kleine aaltjes. Deze lokdozen plaats je in ruimtes waar je last hebt van pissebedden in huis.

Gebruik ook eens bloem

Je hebt vast wel een pak bloem (meel) in huis. Pissebedden kunnen niet tegen droogte. Strooi eens wat bloem op de plekken waar je pissebedden tegenkomt. Door de bloem drogen de pissebedden uit. Een hele goede manier om van pissebedden in huis af te komen. Houd er wel rekening mee dat bloem aardig kan stuiven en misschien wat rotzooi geeft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven