Artrose en jeuk (dat bestaat echt!)

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Kan artrose jeuken? Bij deze gewrichtsaandoening zie je heel wat klachten voorbij komen. Maar dat artrose jeukt, daar praat bijna niemand over. Toch is dit een verschijnsel wat bij sommige artrosepatiënten regelmatig  aanwezig is. De vraag is waarom artrose en jeuk soms samen gaan.

De verschijnselen van artrose

Natuurlijk is het nooit leuk om artrose te hebben. Vroeger werd het aangemerkt als slijtage, maar het komt steeds vaker bij veertigers voor. Het is dus niet direct slijtage maar een verandering in het gewricht. Bekende oorzaken zijn overgewicht, flinke overbelasting van het gewricht of erfelijke aanleg.

Artrose kenmerkt zich door pijn en stijfheid. Na een tijd zitten of liggen zal het gewricht stijf aanvoelen. Binnen een half uur bewegen neemt deze stijfheid en ook de pijn af.

Bij artrose wordt het kraakbeen poreus, brokkelt af of kan zelfs helemaal verdwijnen. Omdat kraakbeen geen zenuwen bevat kan het ook geen pijn doen. De pijn is afkomstig van het gewrichtskapsel, de spieren en pezen om het gewricht heen. Ook gewrichtsbanden kunnen pijnlijk aanvoelen.


Artrose en jeuk, is dat mogelijk?

Ga maar eens op zoek naar wat wetenschappelijke artikelen over artrose: je komt nergens jeuk als een van de symptomen tegen. Toch kan artrose jeuken, en nog flink ook. Soms wordt het door een ontsteking veroorzaakt maar het kan ook andere oorzaken hebben.

Ontstoken gewrichten bij artrose

Doordat kraakbeen bij artrose verslechtert raakt het gewrichtskapsel oftewel het gewrichtsvlies vroeg of laat geïrriteerd. Hierdoor ontstaat er een ontsteking van het gewricht. Dit kenmerkt zich door het opzwellen van het gewricht (vocht) en een verminderde beweeglijkheid. Een ontstoken gewricht is vaak erg pijnlijk.

Bij een ontsteking kan de huid rood kleuren. Soms jeukt de huid, waardoor je gaat krabben. Omdat de huid bij een ontstoken gewricht gevoelig is en je gaat krabben kunnen jeuk en pijn flink toenemen.

Bij een ontstoken gewricht is het belangrijk om het gewricht te koelen en regelmatig te bewegen. Je moet het niet te zwaar belasten maar dagelijks wat oefeningen doen het gewricht goed. Daarnaast helpt het om op een hometrainer te fietsen. Gebruik hiervoor geen weerstand of de laagste weerstand.

Mentholpoeder bij jeuk en irritatie

Wanneer artrose jeukt als gevolg van een ontsteking dan brengt mentholpoeder veel verlichting. Dit is een talkpoeder dat niet alleen verkoelend werkt maar ook nog eens een jeukstillend effect heeft. Het bevat namelijk natuurlijke menthol dat tegen verschillende klachten werkt. Een aanrader wanneer artrose regelmatig jeukt.

Mentholpoeder 2%

Psoriasis en artrose

Artrose is een reumatische aandoening. Daarnaast komt reumatische artritis ook redelijk veel voor. Bij artritis zijn een of meerdere gewrichten ontstoken. Door langdurige ontstekingen kan het kraakbeen aangetast worden, wat weer artrose tot gevolg heeft. Artrose kan dus vanuit artritis ontstaan.

Mensen met reumatoïde artritis hebben ook vaker last van psoriasis. Dit is een chronische ontsteking van de huid waarbij deze sneller verhoornt. De belangrijkste kenmerken van psoriasis zijn rode of schilferende plekken op de elleboog of knie, het hoofd of de onderrug. Vaak komen de plekken verspreid over het lichaam voor.

Deze plekken jeuken, dit is iets wat de meeste klachten geeft. De plekken kunnen opkomen en verdwijnen maar ook continu aanwezig zijn. Psoriasis met jeuk en artrose kan dus zomaar vanuit reumatoïde artritis voortkomen.

Psoriasis is goed te behandelen met speciale crème tegen psoriasis en eczeem. Dit geeft in ieder geval een flinke verlichting van de klachten.


Artrose jeukt van binnen uit

Wanneer bepaalde organen beschadigd zijn dan kunnen ze jeuk veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld bekend bij de lever en de nieren, die gaan jeuken zodra ze onvoldoende functioneren. Maar ook aandoeningen aan de darmen kan voor jeuk zorgen. De jeuk komt dan van binnenuit, rechtstreeks van de organen.

Mogelijk kan een artrotisch gewricht ook gaan jeuken. Hoe dit kan is niet precies bekend maar mogelijk worden jeukzenuwen geactiveerd. De hersenen ontvangen deze signalen en zetten dit om naar jeuk in de bovengelegen huid. Hierdoor ga je krabben zonder dat de jeuk echt verdwijnt. Er is namelijk niets met de huid aan de hand.

Jeuk van binnenuit is zeer vervelend omdat je hier weinig tegen kunt doen. Probeer zo min mogelijk te krabben, hiermee beschadig je de huid. Bij een beschadigde huid ontstaat er juist meer jeuk. Eventueel kan mentholpoeder helpen om de ergste klachten weg te nemen. Probeer daarnaast regelmatig te bewegen. Dit houdt de gewrichten soepel en leidt af van die hevige jeuk.

Artrose en jeuk door stress

Nog een oorzaak waarom  artrose en jeuk vaak voorkomen: stress. Mensen met ernstige artrose zijn aardig beperkt in hun dagelijkse doen en laten. Dit vraagt veel van het aanpassingsvermogen en creativiteit. Natuurlijk brengt dit ook stress met zich mee.

Stress is een belangrijke veroorzaker van (onverklaarbare) jeuk. De enige oplossing hiertegen is het wegnemen van stress. Soms is hier hulp van buitenaf bij nodig. Bepaalde voedingssupplementen werken ook goed tegen stress. Zo is van Valeriaan bekend dat het ontspannend en rustgevend werkt. Ideaal in periodes van stress of spanning.

Genezing van artrose

Heel lang werd gedacht dat artrose niet kan genezen oftewel dat kraakbeen zich niet kan herstellen. Daar is de wetenschap inmiddels op teruggekomen. Kraakbeen beschikt wel degelijk over de mogelijkheid om te herstellen. Zo blijkt dat het kraakbeen in de voet redelijk goed herstelt terwijl kraakbeen in de knie of heup zeer langzaam herstelt. In deze gewrichten doet het kraakbeen er gemiddeld 200 jaar over om volledig te herstellen.

Deze periode is voor veel mensen niet te overbruggen: de mens wordt gemiddeld 85 jaar oud. Hierdoor zal nagenoeg niemand van artrose genezen.

Toch zijn er al methoden om het artroseproces te vertragen. Middels distractie wordt het kniegewricht tijdelijk uit elkaar getrokken, waardoor het kraakbeen beter kan herstellen. Dit vertraagt het artroseproces met minimaal 10 jaar.

Mogelijk ontstaat er tijdens herstel van het kraakbeen ook jeuk. De een heeft er wel last van terwijl de ander er niets van merkt. Jeuk zou dus ook kunnen ontstaan wanneer het kraakbeen zich op een natuurlijke wijze herstelt. Hier zijn echter geen onderzoeken naar gedaan en is dus een aanname.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven