Artrose bij het kind (gewrichtspijn)

Je gunt het niemand maar artrose bij een kind is vrij ernstig. Niet alleen heeft het kind gewrichtspijn, ook is de kans op vroegtijdige bewegingsbeperking vrij groot. Hoe ontstaat artrose bij kinderen en wat is hiertegen te doen?

Artrose op vroege leeftijd

De reumatische aandoening artrose komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Maar artrose op vroegere leeftijd wordt voornamelijk bij jongens gezien. De knieën en handen zijn de meest voorkomende gewrichten waar artrose op vroege leeftijd ontstaat.

Artrose bij kind: de oorzaak

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit is feitelijk onjuist, hoewel het vaker op oudere leeftijd voorkomt. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner en brokkelt af. Het gaat dus in kwaliteit achteruit. Daarnaast is het hele gewricht erbij betrokken. Zo is het vlies rondom het gewricht vaker ontstoken en kunnen de botten breder worden of uitsteeksels maken. Ook spieren en pezen worden zwakker.

Wat is de oorzaak van artrose bij kinderen? Soms ontstaat dit als gevolg van een ernstig trauma. Normaal gesproken ontstaat er na een trauma aan de meniscus/het kraakbeen niet direct artrose: hier gaan tientallen jaren overheen. Maar het kan ook versneld optreden.

Een andere oorzaak is flinke overbelasting of verkeerde belasting van het gewricht. Ook overgewicht speelt mogelijk een rol. Soms komt jeugdreuma voor. Dit zijn ontstekingen in de gewrichten. Als gevolg hiervan kan artrose ontstaan.

Nog meer oorzaken

Andere veelvoorkomende oorzaken zijn een aangeboren afwijking, heupdysplasie, een stofwisselingsziekte of wanneer artrose veel in de familie voorkomt.

Artrose bij jongeren herkennen

Artrose bij een kind komt zelden voor. Mocht het al op jongere leeftijd voorkomen dan is de persoon vaak niet jonger dan 20 jaar. Kun je artrose bij jongeren herkennen? Ja, het kind heeft dan last van gewrichtspijnen en stijfheid van het gewricht. Maar deze klachten komen ook bij andere aandoeningen van de gewrichten voor.

Het is overigens belangrijk om uitlokkende factoren zo goed mogelijk te herkennen. Wanneer het kind knieblessures oploopt dan kan dit later tot knie artrose leiden. Maar ook reumatoïde artritis of een stofwisselingsziekte kan richting artrose gaan.

De diagnose van artrose bij het kind is vaak lastig. Dit komt omdat artsen bij gewrichtsproblemen op jonge leeftijd zelden aan artrose denken.

De symptomen van deze aandoening

Zoals gezegd is het belangrijk om artrose bij het kind te herkennen. Middels een goede behandeling wordt voorkomen dat artrose snel verergert. Hoe herken je artrose bij het kind?

Het kind zal vooral pijn hebben aan het gewricht. Deze pijn ontstaat in het begin alleen bij belasting, later ook in rust. Na een tijdje zitten of liggen is er sprake van startpijn. Na enkele minuten bewegen verdwijnt deze pijn naar de achtergrond.

Een artrosegewricht is vaker ontstoken. Bij een ontsteking is het gewricht gezwollen (vocht) en erg pijnlijk. Ook is het gewricht dan minder beweeglijk. Mogelijk voelt het warm aan en soms wordt de huid rood.

Is artrose bij kinderen te genezen?

Iedereen weet dat artrose bij volwassenen niet geneest of herstelt. Dit komt omdat het kraakbeen zich niet snel genoeg opnieuw op kan bouwen. Hierdoor gaat de afbraak sneller dan de opbouw. Uiteindelijk slijt het kraakbeen steeds meer weg waardoor er bot op bot contact ontstaat.

Is artrose bij kinderen wel te genezen? Het kraakbeen bij kinderen herstelt zich sneller dan bij volwassenen. Voor het 20e levensjaar ‘groeit’ kraakbeen voldoende bij. Maar of dit voldoende is bij artrose, dat is onbekend. Dit komt omdat artrose bij een kind zelden voorkomt. Hierdoor is er ook onvoldoende onderzoek naar gedaan.

Behandeling richt zich dan ook voornamelijk op het verlichten van pijnklachten maar ook op het versterken van het gewricht. Mogelijk zou het gewricht met een combinatie van beweging en goede voeding wel (gedeeltelijk) kunnen herstellen. Maar of dit écht voldoende is om problemen op latere leeftijd te voorkomen?

Behandeling van artrose bij het kind

Een behandeling van artrose bij kinderen wijkt niet veel af dan de behandeling bij volwassenen. Er is echter wel een verschil: kinderen zijn veel beweeglijker. Daarnaast is het bij kinderen niet zo verstandig om al op jonge leeftijd met zware medicatie te starten.

Eerst wordt een diagnose gesteld. Vaak gebeurt dit op basis van de klachten. Daarnaast is het zinvol om een röntgenfoto te maken. Hierbij ziet de arts of er kraakbeen weg is en of er eventuele osteofyten aanwezig zijn. Dit zijn benige uitsteeksels van het bot.

Bij kinderen is het belangrijk dat ze voldoende in beweging blijven. Dit lijkt tegenstrijdig want een kind met pijn wil zich niet bewegen. Kinderfysiotherapie helpt om op een goede manier te leren bewegen.

Waarom bewegen zo belangrijk is

Door wandelen of fietsen wordt het gewricht op een lichte wijze belast. Deze belasting zorgt ervoor dat het kraakbeen dat er nog zit de nodige voedingsstoffen krijgt. Je moet namelijk weten dat kraakbeen geen bloedvoorziening heeft en voor toevoer van voedingsstoffen afhankelijk is van een sponswerking.

De spieren rondom het gewricht moeten sterk zijn, zo wordt het gewricht minder belast. Ook nu weer is fysiotherapie hier zeer geschikt voor. Daarnaast is het aan te raden om een hometrainer in huis te halen. Op dagen dat het kind meer pijn heeft kan het op de hometrainer. Zo blijft het kind toch op een leuke manier bewegen.

Medicatie bij artrose

Bij veel pijnklachten kan de arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven. Te denken valt aan kinderparacetamol, ibuprofen of naproxen. Het is belangrijk om dit altijd in overleg met de arts te gebruiken.

Sommige kinderen met artrose krijgen corticosteroïden. Dit gebeurt middels een injectie in het gewricht.

Het is belangrijk om te weten dat corticosteroïden ontstekingsremmend werkt maar nadelig kan zijn voor het gewricht. Wanneer er te vaak gebruik wordt gemaakt van deze injectie dan gaat het kraakbeen sneller in kwaliteit achteruit.

Een andere optie is het inspuiten met een smeervloeistof. Dit houdt het gewricht soepel waardoor bewegen gemakkelijker gaat. Ook dit is natuurlijk geen blijvende oplossing maar wel goed om het kind meer en waarschijnlijk zonder pijn te laten bewegen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *