Ontstekingswaarde bloed van 150 is altijd een ontsteking

Bijgewerkt: 15 september 2023

Bij een ontsteking ontstaat er een hoge hoeveelheid CRP in het bloed. Dit is aantoonbaar middels de CRP-waarde oftewel ontstekingswaarde. Zonder ontsteking is de waarde kleiner dan 10. Soms is deze licht verhoogd, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Bij een CRP-waarde van 150 is er iets in het lichaam ontstoken. Dit heeft verschillende oorzaken.

CRP wordt door de lever aangemaakt

Bacteriën, virussen, parasieten, schimmels maar ook weefselschade kan voor een ontsteking zorgen. Hierbij is er een verschil tussen een oorzaak van buitenaf of een steriele ontsteking. Dit laatste vindt bij weefselschade plaats, zonder dat bacteriën of andere micro-organismen het lichaam binnendringen.

Bij een ontsteking maakt de lever CRP aan. Dit staat voor C-reactive protein. Dit is een acute fase eiwit dat door de lever wordt afgegeven en in de bloedbaan terecht komt. Het eiwit helpt bij het opruimen van bacteriën.


Een normale CRP-waarde

Wanneer er geen ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn dan ligt de CRP-waarde op 10 of lager. Tijdens de zwangerschap kan deze iets hoger zijn, maar vaak onder de 25.

Bij een bacteriële infectie stijgt de ontsteking in het bloed snel. Bij een virale infectie gebeurt dit ook maar minder snel. Gaat het om weefselbeschadiging dan zie je ook vaak een stijging van CRP.

Oorzaak ontstekingswaarde bloed van 150

Wanneer de CRP-waarde tussen de 10 en 40 ligt dan is dit een grijs gebied. Er kan sprake zijn van een lichte ontstekingsreactie zonder dat je hier iets van merkt. Bij zwangere vrouwen komt deze waarde ook vaker voor, net als bij mensen die van een ontsteking zijn genezen. Daarnaast kan een lichte verhoging duiden op een ongezonde levensstijl.

Het wordt een ander verhaal wanneer de waarde boven de 40 uitkomt. Wanneer het tussen de 40 en 100 blijft zitten dan is een virus in veel gevallen de veroorzaker. Er kan ook sprake zijn van laaggradige ontstekingen. Dit zie je bijvoorbeeld bij artrose en verschillende andere vormen van reuma.

Bij een ontstekingswaarde van 150 kun je denken aan een bacteriële infectie of een trauma. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.

Een bacteriële infectie

Bacteriën dringen via een beschadiging in de huid het lichaam binnen. Soms zorgen bacteriën voor een oppervlakkige ontsteking. Wanneer deze ontsteking niet goed geneest of behandeld wordt dan dringen bacteriën steeds dieper het lichaam binnen.

Meestal is een bacteriële infectie herkenbaar aan klachten als koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Ook kan er sprake zijn van braken of diarree. Soms zit er bloed of slijm bij de ontlasting of in de urine. De huid kan rood en warm aanvoelen en soms komt er pus uit.

Een longontsteking

Bij een longontsteking ligt de ontstekingswaarde in het bloed vaak rond de 150. In sommige gevallen kan dit zelfs boven de 200 uitkomen. Een longontsteking wordt veroorzaakt door besmetting met een bacterie of virus. Het kan vanuit een simpele verkoudheid ontstaan.

Een longontsteking kenmerkt zich door veel hoesten, koorts, vermoeidheid en soms ook benauwdheid. Er kan zelfs een piepende ademhaling ontstaan. Bij een slechte afweer of een ernstige longontsteking kan dit tot flinke schade aan de longen leiden, soms met overlijden tot gevolg.


Bloedvergiftiging door micro-organismen

Wanneer micro-organismen het lichaam binnendringen probeert het lichaam dit af te weren. Soms reageert het lichaam heel heftig op micro-organismen. Er ontstaat dan als gevolg van besmetting met een bacterie, virus, parasiet of schimmel een bloedvergiftiging.

Een bloedvergiftiging (sepsis) kan ontstaan vanuit een eenvoudige blaasontsteking, longontsteking of een geïnfecteerd wondje. Klachten die bij een sepsis horen zijn pijn in het gehele lichaam, zwakte, verward zijn en een snelle hartslag. Ook treedt er koorts op (meer dan 38 °C). Het andere uiterste kan ook: een lagere lichaamstemperatuur (35.9 °C of lager).

Hart- en vaatziekten

Het meten van de CRP-waarde kan vroegtijdig hart- en vaatziekten opsporen. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat de helft van de mensen die een hartinfarct krijgt, al ruim van tevoren een verhoogde ontstekingswaarde heeft.

Bij hart- en vaatziekten zijn de ontstekingswaarden nagenoeg altijd verhoogd. Er zijn verschillende hart- en vaatziekten waaronder vernauwde bloedvaten of een verstopte kransslagader, een onregelmatige hartslag, te trage of te snelle hartslag, boezemfibrilleren en een hartinfarct.

Angina pectoris is een eerste symptoom van een hartziekte. Hierbij treedt er een onprettig gevoel of soms pijn op de borst op. Dit wordt bij rust minder. Verder kenmerkt een hartziekte zich door kortademigheid, pijn in de schouder of arm, vocht vasthouden (in de enkels of voeten merkbaar) en extreme vermoeidheid. Vrouwen hebben vaker te maken met een atypische pijn op de borst.

Reuma en een CRP-waarde van 150

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 120 verschillende reumatische aandoeningen. Bij reuma ontstaan er chronische ontstekingen in het lichaam. Dit betreft de gewrichten, spieren en/of pezen. De aandoening leidt tot pijn en stijfheid in de gewrichten, spieren en het lichaam.

Een ontstekingswaarde van 150 kan door reuma worden veroorzaakt. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die al langer last van reuma hebben, of bij acute reuma.

Een blindedarmontsteking

Een afsluiting van de blindedarm kan voor een blindedarmontsteking zorgen. Niet altijd is duidelijk waarom de blindedarm ontstoken raakt. Gevaarlijk is het wel. Symptomen zijn een duidelijke pijn rechtsonder in de buik die steeds erger wordt. Soms ontstaat de pijn heel plotseling. De lichaamstemperatuur is verhoogd (37,5 °C of hoger). Verder heb je last van misselijkheid en moet je overgeven.

Een blindedarmontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer je hiermee rond blijft lopen kan dit uiteindelijk tot een levensgevaarlijke complicaties leiden. Jaarlijks overlijden 2 tot 4 Nederlanders aan de gevolgen van een blindedarmontsteking.

Een blindedarmontsteking moet zeer snel behandeld worden. Wanneer de arts bloed afneemt dan wordt al snel duidelijk dat de ontstekingswaarde hoog ligt. Meestal op 150 of hoger. In korte tijd kan de CRP-waarde snel stijgen.

Andere oorzaken van een ontsteking van 150

Er zijn nog meer oorzaken die voor een ontstekingswaarde van 150 of iets hoger zorgen. Dit zijn verschillende vormen van kanker, een alvleesklierontsteking of een darmontsteking. Het wordt ook vaak na een trauma gezien, waarbij één of meerdere weefsels zijn beschadigd. Soms kan dit het gevolg van een operatie zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven