Behangen op gladde ondergrond

Bijgewerkt: 12 september 2023

Het beste kun je behangen op een gladde ondergrond. Een gladgestucte geverfde muur is de meest ideale ondergrond. Maar het mag ook weer niet te glad zijn. Behangen op glas is bijna onmogelijk, tenzij je vooraf goed ontvet en een zwaardere lijm gebruikt. In dit artikel vind je veel tips voor behangen op een gladde ondergrond.

Algemene handleiding behangen op een gladde ondergrond

Het behangen van een gladde ondergrond is een vrij eenvoudige klus. Hieronder vind je de benodigdheden en de stappen om behang aan te brengen.

Benodigdheden:

  • Behang en behanglijm
  • Behangborstel of behangroller
  • Schaar of een scherp mes
  • Waterpas
  • Potlood en meetlint
  • Emmer met water
  • Spons

Stappen:

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog, glad en vrij van stof en vuil is. Repareer eventuele scheuren of gaten in de muur en laat ze volledig drogen.

2. Meten en snijden

Meet de hoogte van de muur en knip het behang op maat. Zorg ervoor dat het iets langer is dan de hoogte van de muur.

3. Lijm aanbrengen

Bereid de behanglijm volgens de instructies op de verpakking. Breng een gelijkmatige laag behanglijm aan op de achterkant van het behang met behulp van een behangborstel of -roller. Zorg dat je de randen niet vergeet.

4. Aanbrengen van het behang

Begin in een hoek van de kamer en plaats het bovenste gedeelte van het behang tegen de muur. Zorg dat het recht en gelijk met het plafond is. Druk het behang zachtjes tegen de muur en gebruik een behangborstel of -roller om eventuele luchtbellen of vouwen glad te strijken. Werk van boven naar beneden en van het midden naar de zijkanten van het behang.

5. Afsnijden van overtollig behang

Gebruik een schaar of een scherp mes om het overtollige behang langs de randen van de muur af te snijden. Gebruik een liniaal als hulpmiddel om rechte sneden te maken.

6. Herhaal de stappen

Ga door met het aanbrengen van behangbanen naast elkaar, waarbij je de patronen of ontwerpen overeenkomt. Zorg ervoor dat de randen goed op elkaar aansluiten. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het behang recht en horizontaal op de muur wordt geplaatst.

7. Verwijderen van overtollige lijm

Nadat het behang is aangebracht en droog is, gebruik je een vochtige spons om eventuele lijmresten van het behang te verwijderen. Veeg voorzichtig over het oppervlak van het behang om vlekken te voorkomen.

8. Droogtijd

Laat het behang volgens de instructies van de fabrikant volledig drogen voordat je meubels terugplaatst of de kamer opnieuw inricht. Als het behang volledig droog is, kun je eventuele randen of naden verzegelen met behanglijm. Zo voorkom je dat ze loskomen.

Moet behang op een gladde ondergrond?

Wanneer de ondergrond zeer ruw is, krijg je deuken, scheuren of puntjes in het behangen. Denk maar aan een gramolmuur. Voordat je dit type muur gaat behangen, is het aan te raden om hem eerst glad te maken. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat het behang niet goed hecht. Bovendien kan het gaan scheuren.

Behangschraper

Toch is een gestructureerde muur niet altijd een probleem. Bij kwalitatief dik behang zal het resultaat mooi zijn. Maar wil je makkelijk en snel kunnen werken, dan is een vlakke wand altijd beter.

Over gladde pleister behangen

Behangen op een gladde ondergrond wil niet zeggen dat het om een pas gepleisterde muur moet gaan. Dit soort muren moet je eerst gronden oftewel primen. Je brengt een laagje aan waardoor het behang zich makkelijker aan de muur hecht. Hiervoor gebruik je een speciale grondlaag. Je kunt de muur ook latexen, gewoon in een neutrale kleur.

Een andere manier is verwaterde behanglijm op de muur aanbrengen. Dit doe je door de lijm over de hele muur te borstelen. Laat het eerst goed drogen voordat je gaat behangen.

Behangen op glas

Wil je behang op glas aanbrengen? Dat is moeilijk maar niet onmogelijk. Gebruik bij voorkeur plaksel voor vliesbehang, dit hecht beter op glas. Breng de lijm op het glas aan, dus niet op het behang zelf. Druk het behang vervolgens goed aan en wrijf luchtbellen weg.

Houd rekening met de twee zijdes van glas. Wil je bijvoorbeeld een glazen deur of een raam behangen, dan is het praktisch om zowel de binnen- als buitenkant te doen. Anders kijk je aan één kant altijd tegen de lijm en de achterkant van het behang aan. Dit geeft een lelijke uitstraling.

Behangen over glasvezelbehang

Glasvezelbehang staat ook wel bekend als glasvezelvliesbehang. Het is een behang die gemaakt is van fijne glasvezels die met elkaar zijn verweven. Dit type behang heeft unieke eigenschappen en is zeer geschikt voor professionele wandafwerking. Het is duurzaam, brandwerend en scheurbestendig. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden en goed bestand tegen schimmels en vocht.

Glasvezelbehang heeft een vochtwerende bovenlaag. Juist hierdoor is het moeilijk om te behangen over glasvezelbehang. Eigenlijk moet je glasvezelbehang geheel weghalen, voordat je nieuw behang aanbrengt. Laat je dit toch zitten dan is de kans groot dat het nieuwe behang niet goed hecht.

De ideale ondergrond voor behangdecoratie

Behangdecoratie is iets anders als behangen. Het gaat hier om decoratieve voorwerpen met een basis van behang. Bijvoorbeeld behangletters of een behang muursticker.

Een goede ondergrond voor behangdecoratie is glad, maar wel met een primer behandeld. Oneffenheden, scheuren of ruwe plekken in de muur kunnen zichtbaar worden, zelfs onder het mooiste behang.

Een goed voorbereide ondergrond zorgt voor een mooiere uitstraling en verlengt de levensduur van het behang. Weet je niet zeker op de ondergrond geschikt is voor behang of behangdecoratie? Neem een klein velletje en plak dit met behanglijm op de muur. Zit het velletje er de volgende dag nog mooi op, dan is de ondergrond geschikt. Maar wanneer het velletje behangpapier loslaat dan moet je eerst ondergrond bewerken.

Een ongeschikte muur bewerken

Wanneer je muur niet geschikt is voor behang of behangdecoratie, moet je het eerst bewerken. De beste oplossing is de muur stucen. Helaas moet je hier ervaring mee hebben. Laten stukken is erg duur, maar het maakt je muur wel weer mooi egaal.

Als alternatief kun je gebruik maken van dik vliesbehang. Dit werkt een beetje egaliserend. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet zomaar over glasvezelbehang of renovlies kunt behangen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven