Wat is een behangsticker?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Je ziet steeds vaker behangstickers als muurdecoratie. Ze zijn leuk voor de baby- of kinderkamer, maar ook om de woonkamer, hobbykamer of zelfs het kantoor op te vrolijken. Een behangsticker is wat anders dan een muursticker. Je moet er wat voorzichtiger mee omgaan. Maar ze zijn wel uniek.

Zo wordt een behangsticker gemaakt

Vaak wordt een behangsticker met de hand gemaakt. Dat doe je zelf, of laat je doen. Je maakt ze van behangpapier. De behangstickers die je in bouwmarkten of bij decoratiezaken koopt, zijn muurstickers. Dit is van vinyl gemaakt.

Een behangsticker bestaat dus uit behangpapier. Ondanks de naam behangsticker, gaat het eigenlijk om behangdecoratie, want het is niet zelfklevend. Daarom heb je altijd behanglijm nodig om de ‘sticker’ op de ondergrond vast te kleven. Dat vraagt wat meer werk, maar heeft ook één voordeel: door de vloeibare lijm zit de decoratie niet direct vast. Hierdoor is hij voor korte tijd verplaatsbaar. Handig wanneer je scheef hebt geplakt.

Muursticker – Jungle Zoo (186cm x 95cm)

DIY behangsticker maken

Wil je zelf een behangsticker maken? Dat is heel eenvoudig. Met wat creativiteit maak je hem in minder dan een half uur.

Benodigdheden:

 • Afbeelding, ontwerp of patroon die je wilt gebruiken
 • Vliesbehang
 • Potlood en liniaal
 • Schaar of mesje
 • Lijm of dubbelzijdig plakband

ProTip: Vliesbehang is steviger dan papierbehang. Het bestaat uit een mix van papier- en textielvezels die samen een duurzame en scheurbestendige structuur vormen. Papierbehang bestaat alleen uit papiervezels bestaat en is erg kwetsbaar.

Stappenplan

1. Bedenk welk soort afbeelding of vorm je wilt maken met behulp van het behangpapier. Bijvoorbeeld een bloem, een behangsticker uil, pandabeer, auto of iets anders.

2. Kies het behangpapier dat je wilt gebruiken. Selecteer kleuren en patronen die bij je ontwerp passen.

3. Teken je ontwerp op het behangpapier. Gebruik hiervoor een potlood en eventueel een liniaal. Of leg het patroon op het behang en teken dit over. Maak je een behangsticker dat uit verschillende kleuren en vormen bestaat? Teken alle benodigde vormen op het juiste behang.

4. Knip of snijd de vormen netjes uit. Zorg dat je de randen netjes en precies knipt.

5. Plaats de uitgesneden behangstukken op een tafel. Ondergrond. Experimenteer met de lay-out en de positie van de stukken totdat je tevreden bent met het ontwerp.

6. Breng lijm of dubbelzijdig plakband op de achterkant van elk behangstuk aan. Plaats ze volgens je ontwerp op de ondergrond. Zorg ervoor dat de stukken stevig op hun plaats zitten.

Muursticker aapjes op tak

Een complete behangsticker

Wil je een behangsticker maken en cadeau doen, of voor de verkoop? Plak dan alle onderdelen volgens je ontwerp op neutraal (wit) behang. Knip vervolgens het geheel uit. Je hebt nu een stevige behangsticker die uit één geheel bestaat.

Het alternatief is de losse onderleen als 3D op of achter elkaar te plakken. Dit kan uiteraard alleen wanneer de onderdelen met elkaar verbonden kunnen worden.

Een glanzende afwerking

Misschien vind je het leuk om de behangsticker van een glanzende afwerking te voorzien. Breng dan een laagje vernis over de decoratie aan. Doe dit pas wanneer de lijm goed gedroogd is. Laat ook het vernis goed drogen. Vernis heft ook een beschermende werking, zodat de behangdecoratie langer mooi blijft.

Unieke behangstickers, met de hand gemaakt

Hoe leuk is het om decoratie voor de babykamer, je woonkamer of kantoor zelf te maken of te laten maken? Je bepaalt je eigen stijl en hebt iets dat geen dertien-in-een-dozijn is. Creatieveling die behangstickers maken en verkopen, bieden vaak unieke ontwerpen. De onderdelen zijn los van elkaar met de hand gemaakt.

Behangstickers kunnen soms wel duur zijn. Zo betaal je voor een Bosdieren Tak (een tak van behangpapier, met hierop zittende of liggende bosdieren), makkelijk 95 euro. En voor een diertje in een hangmat (ook van behang) al snel 45 euro. Dat zijn pittige prijzen.

Zelf maken is altijd goedkoper. Wanneer je voldoende én de juiste materialen in huis haalt, is het een leuk om zelf te doen. Bovendien maak je iets dat écht uniek is.

Hier vind je patronen of ontwerpen

Het internet bied je vele voorbeelden, ontwerpen en patronen. Hieronder vind je een paar afbeeldingen die je gratis mag gebruiken. Print en knip ze uit, dan heb je jouw eerste patronen.

Kijk ook eens op websites met kleurplaten. Of koop een kinderkleurboek, dat staat ook vol leuke tekeningen.


Bij de Action vind je ook goedkope kinderkleurboeken, hoewel de afbeeldingen niet altijd leuk zijn. Blader er dus eerst doorheen voordat je zoiets koopt. Er moeten bruikbare afbeeldingen bijzitten.

Namaak behangstickers

Sommige aanbieders beweren dat ze met unieke of eigen ontwerpen werken. Ze storen zich aan het feit dat hun ontwerpen worden nagemaakt. Je moet weten dat de meeste aanbieders gebruik maken van standaard ontwerpen of patronen. Hier zit geen auteursrecht op, waardoor iedereen vrij is om hetzelfde te maken.

Enkele voorbeelden van ontwerpen die zoveel rondcirculeren, dat ze vrij zijn te gebruiken:

 • Uil op tak
 • Uil op schommel
 • Aap op tak
 • Vos in hangmat
 • Koalabeer maan
 • Koalabeertjes op tak/schommel

En hierbij alle soorten dieren die op een tak, schommel, op de maan of in een hangmat worden afgebeeld. Deze afbeeldingen bestaan al langer dan dat behangstickers of behangdecoraties worden gemaakt.

De behangsticker opplakken

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is een behangsticker niet zelfklevend. Je moet hem zelf met behanglijm op de ondergrond bevestigen. Hieronder vind je een handleiding om dit op de juiste manier te doen.

 • Zorg voor een schone, droge en stofvrije ondergrond
 • Breng behanglijm met een kwast of roller op de achterkant van de behangdecoratie aan
 • Zorg voor een egale en dunne laag behanglijm
 • Plak de decoratie tegen de ondergrond
 • Wrijf met je hand of schone doek luchtbellen vanaf het midden naar buiten toe

Hangt de behangsticker niet helemaal recht, of op een verkeerde plek? Zolang de lijm nog niet droog is kun je de decoratie verplaatsen of weer eraf halen. Je hebt ongeveer een minuut om dit te realiseren. Wanneer je langer wacht is de kans groot dat een gedeelte van de lijm indroogt. Haal je dan de decoratie los, dan bestaat er een kans op scheuren. Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

De decoratie verwijderen

De behangsticker kan vele jaren blijven hangen. Misschien wil je na een tijdje andere decoratie, omdat je van interieurstijl wisselt. Behang verwijderen kan erg tijdrovend zijn, maar met een behangsticker valt dit wel mee. Het oppervlak is niet zo groot waardoor je dit vaak probleemloos en zonder schade kunt verwijderen.

Het is aan te raden om de behang decoratie los te stomen of met een spons nat te maken. Hierdoor wordt de lijm week en vloeibaar, waardoor de decoratie loskomt. Afhankelijk van de kwaliteit van de decoratie blijft deze heel, maar kan ook beschadigen. Renovlies- of glasvezelbehangstickers komen vaak zonder beschadigingen los. Maar behangstickers, gemaakt van papierbehang, overleven het niet vaak.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven