Op een kapotte boxspring slapen: de gevolgen

Bijgewerkt: 19 november 2023

Op een boxspring slaap je geweldig. Al helemaal wanneer het bed van een goede kwaliteit is. Helaas is de aanschaf van een kwalitatieve boxspring erg duur. Hierdoor schaffen veel mensen de aanschaf van een nieuw model uit. Is het oké om op een kapotte boxspring te slapen? Het is niet direct erg om hier gedurende enkele weken op te leggen. Maar uiteindelijk kunnen er vervelende klachten ontstaan.

Waarom een boxspring doorgezakt of slijt

De bodem van een boxspring (box) heeft vaak een kern van veren. Deze veren zijn stevig, bieden een goede ondersteuning en hebben een lange levensduur. Maar geen levenslange levensduur, waardoor er uiteindelijk slijtage optreedt.

Slijtage is het gevolg van een continu drukke belasting. Hoe zwaarder je bent of hoe vaker je in bed ligt, meer de veren belast worden. Uiteindelijk worden deze veren instabiel. Ze bieden minder ondersteuning en de drukverdeling is niet meer zo goed.

De box kan gaan doorzakken. Dit gebeurt sneller wanneer je ruw met het bed omgaat. Bijvoorbeeld door erop te springen. Het kan moeilijk zijn om op je bed te springen, maar het is niet goed voor de kwaliteit en levensduur van de bodem en het matras.

Wat er gebeurt wanneer je op een kapotte boxspring slaapt

Boxspring ben kom je veel in hotels en ook steeds vaker en vakantiehuisjes tegen. Maar dit wil niet zeggen dat het bed comfortabel slaapt. Wanneer het bed verouderd of versleten is, gaat het slaapcomfort achteruit. Zoiets zie je vooral bij goedkope hotels of vakantieparken. Ze hebben geen budget om versleten bedden te vervangen.

Boxspring Bravo – 180×200 cm – Luxe Pocketvering 

Misschien heb je thuis een kapotte boxspring. Dit merk je aan het volgende:

  • Piepende of krakende geluiden wanneer je beweegt
  • Een kuiltje in het midden
  • Een doorgezakt matras
  • Vaak rugpijn, nekpijn, schouderpijn of heuppijn na het slapen

Is het erg om op een kapotte boxspring te slapen? Nee, je kunt hier gewoon op liggen. Maar langdurig op een oude en beschadigde boxspring slapen leidt tot slecht slapen en rugklachten. Dit komt omdat het bed geen goede ondersteuning meer biedt.

Box kapot? Dit heeft ook gevolgen voor het matras

Een boxspring bed bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De bedbodem oftewel de box, bestaande uit een gestoffeerde ombouw en vaak een kern van veren
  • Het matras, vaak een pocketveren met maar soms ook koudschuim of traagschuim (of een combinatie hiervan)
  • Vaak nog een topdekmatras, dat voor extra comfort zorgt

De bedbodem of de box heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Maar let op met hele goedkope modellen, die gaan soms maar 10 jaar mee. Terwijl een kwalitatief model makkelijk 25 jaar of langer mee kan gaan. Wanneer de box kapot is, biedt deze geen goede ondersteuning meer. Dit merk je aan lichamelijke klachten. Maar er is nog iets gaande: het is ook slecht voor het matras dat op de box ligt. Doordat het matras veel doorzakt slijt het sneller.

Dat is ook de reden waarom je niet te lang op een kapotte boxspring (de bedbodem) moet liggen. Want een slechte boxspring verpest je matras!


Wat slijt eerder: de box of het matras?

Over het algemeen heeft de box, en daarmee bedoel ik de bedbodem, een langere levensduur dan het matras. Maar dit is weer afhankelijk van de kwaliteit. Koop je bijvoorbeeld een complete tweepersoons boxspring voor € 400, dan kun je niet verwachten dat de bodem 25 jaar lang meegaat. Deze zal na ongeveer 10 tot 12 jaar toch echt aan vervanging toe zijn.

Een matras heeft een levensduur van 7 tot 12 jaar. Ook dit is weer afhankelijk van de kwaliteit. Hele goedkope matrassen zijn soms al na 5 tot 7 jaar aan vervanging toe. Terwijl een kwalitatief matras soms wel 15 jaar meegaat.

Over het algemeen gaat de box langer mee dan het matras. Gedurende de gehele levensduur van het bedsysteem, gebruik je de box eenmaal en twee keer een matras.

Het topdekmatras heeft een veel kortere levensduur. Deze moet elke 3 tot 5 jaar vervangen worden. Dit komt omdat het om een dun matras gaat, dat voor extra comfort zorgt. Maar het wordt veel belast waardoor het veel sneller aan vervanging toe is.

Is het veilig om op een kapotte boxspring te slapen?

Misschien maak jij je zorgen om je veiligheid, of die van je partner. In vrijwel alle gevallen is het veilig om op een kapotte boxspring te slapen. Ja je kunt er lichamelijke klachten van krijgen. Denk hierbij aan:

  • Rugpijn
  • Nek- en schouderpijn
  • Slechte slaaphouding
  • Onrustige slaap
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Allergieën en ademhalingsproblemen

Dit laatste is vooral van toepassing op mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Een versleten boxspring verzamelt namelijk stof en allergenen.

Heel soms is een kapotte boxspring onstabiel en kan instorten. Dit leidt tot lichamelijk letsel. Zoiets komt zelden voor, maar het is toch goed om hiervoor te waarschuwen. Dus: in uitzonderlijke gevallen is het onveilig om op een kapotte boxspring te slapen.

Het breken van een boxspring: de oorzaak

Bij normaal gebruik is een boxspring onderhevig aan slijtage. Dit komt door een dagelijkse drukke belasting. De boxspring absorbeert bewegingen en staan continu onder spanning. Dit is van invloed op de vering. Vaak zou de vering ook als eerste slijten.

Soms gebeurt het dat het houten frame breekt. Meestal gebeurt dit doordat de veren slijten en hierdoor uitzetten. Er ontstaat dan spanning op het houten frame, waardoor dit uiteindelijk kan breken.

Een scheurtje in de stoffen bekleding? Vaak is dit weer het gevolg van het breken van het houten frame. Maar het kan ook dat je de buitenkant met een scherp voorwerp beschadigd hebt.

Een van de grootste oorzaken waarom een boxspring voortijdig breekt: te zware of ruwe belasting. Op het bed springen, erop stoeien of een te hoog lichaamsgewicht zorgt ervoor dat de vering verslijt en dat het houten frame breekt.

Wat je moet doen wanneer de boxspring kapot is

Bij een kapotte boxspring hoef je deze niet direct te vervangen. Maar het is wel verstandig om alvast naar nu model uit te kijken. Misschien overweeg je een heel ander bed, of wil je een groter of kleiner model.

Vervanging is wel per direct nodig wanneer het kapotte bed voor ernstige lichamelijke klachten zorgt. Of wanneer er op slapen onveilig is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven