Hoe slaapt een boxspring?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Bezoek je graag luxueuze hotels? Dit komt vast omdat je hier zo heerlijk slaapt. De meeste moderne hotels hebben een boxspring in hun hotelkamers staan. Misschien wil je diezelfde comfortabele slaap ook thuis ervaren. Dat kan, een boxspring is tegenwoordig heel betaalbaar. In dit artikel ontdek je hoe comfortabel een boxspring ligt. En om het helemaal eerlijk te maken: je leest ook wat over de nadelen.

De opbouw van een boxspringbed

Een boxspringbed is opgebouwd uit drie onderdelen:

  • De bedbodem
  • Het matras
  • Het topmatras

De bedbodem bestaat uit een houten bak met stoffen bekleding. In de bak is een kern van veren aanwezig. Meestal zijn het pocketveren, maar het kan ook om bonellveren gaan. Later leg ik uit wat het verschil tussen deze twee is.

Bovenop de bedbodem ligt het matras. Het kan om verschillende type matrassen gaan. Sommige matrassen zijn niet geschikt voor een boxspring bedbodem.

Voor extra comfort, en om het matras te beschermen, ligt bovenop een topmatras. Dit wordt ook wel een topper genoemd. Een topper is veel dunner dan het matras zelf, het heeft een dikte dat tussen de 3 cm en 6 centimeter ligt.

Vind je het lastig om alles zelf samen te stellen? Ga dan voor een complete boxspring.


Meest voorkomende probleem: rugpijn van het matras

Je hoort veel mensen klagen dat ze met rugpijn wakker worden. Vaak ligt dit aan het matras. Wanneer je bijvoorbeeld op de buik slaapt, dan is een zacht matras geen aanrader. En slaap je op de rug, dan kan een hard matras voor rugklachten zorgen. Een zijslaper moet een gulden middenweg vinden.

De meeste matrasen zijn of te hard of te zacht. Maar het kan ook dat ze niet de juiste ondersteuning bieden, omdat ze niet reageren drukpunten.

Oude matrassen zijn sowieso slecht. Ze zakken makkelijk door, zitten vol schimmel en zijn onhygiënisch.

Ook de bedbodem kan de veroorzaker zijn

Wat veel mensen vergeten is dat een slechte bedbodem ook voor rugklachten kan zorgen. Of voor algemene lichamelijke klachten. Feitelijk moeten matras en bedbodem perfect op elkaar zijn afgestemd.

Een boxspringbed heeft het allemaal

Een boxspring is zo ontworpen dat alle onderdelen perfect samenwerken. Niet alleen biedt het matras zelf ondersteuning, ook de bedbodem doet dit. Daarnaast zorgt het topmatras voor extra luxe. Bovendien is het topmatras bedoeld om snelle slijtage van het matras tegen te gaan.

Een boxspringbed biedt dus het beste van alles. Maar hierbij is het wel belangrijk om voor de juiste combinatie te kiezen. Vaak is je oude matras niet geschikt om op een boxspring bedbodem te leggen. Zelfs wanneer je een nieuw matras koopt, kan dit ongeschikt zijn. Het moet namelijk zijn afgestemd op het type bedbodem dat je hebt.

Hoe slaapt een boxspring?

Het kan lastig zijn om je in te beelden hoe een boxspring slaapt. Je kunt ervan uitgaan dat boxspring bedden zeer comfortabel slapen. Vergelijk het met het bed in een luxe hotelkamer. Eenmaal een boxspringbed, willen veel mensen niks anders meer.

Kun je rugpijn krijgen door een boxspring?

Ondanks dat een boxspringbed lichamelijke klachten vermindert of voorkomt, is dit niet helemaal uit te sluiten. Je kunt zeker rugpijn krijgen wanneer je op een boxspring slaapt. Vaak heeft dit met de combinatie te maken. Bijvoorbeeld wanneer je op je buik slaapt, en je hebt voor een zacht matras gekozen. Wanneer je ook nog eens een zacht topdekmatras bovenop ligt, is het logisch dat je rugklachten krijgt.

Het kan ook aan het kussen liggen. Ja daar sta je niet bij stil, maar het hoofdkussen kan dus ook de boosdoener zijn. Veel mensen besteden alleen aandacht aan het matras en het bed zelf, zonder bij het hoofdkussen stil te staan.

Wanneer je op je buik ligt en je hebt een hoog hoofdkussen, krijg je last van je nek en bovenrug. Lig je op je zij of rug en is het kussen te laag, dan kun je daar ook weer klachten door krijgen.

Welke boxspring voor rugklachten een goede keuze is

Wanneer je al een tijdje last hebt van rugklachten, heeft het vaak verschillende oorzaken wel eens meestal ligt dit niet alleen aan het matras zelf. Het is een combinatie van factoren:

  • Je werkhouding overdag
  • Zwaar of verkeerd tillen
  • Op je buik slapen
  • Een verkeerd hoofdkussen
  • Een matras dat te weinig ondersteuning biedt
  • Een te hard matras
  • Een oud matras (ouder dan zeven jaar)

Soms zijn rugklachten het gevolg van reuma, artrose of een andere ziekte of aandoening.

Wanneer je rugklachten hebt is het belangrijk om voor een boxspring met een persoonlijke instelling te kiezen. Het is in ieder geval belangrijk dat de bodem voldoende ondersteuning biedt. Het matras mag niet gaan doorveren.

De verschillende typen bedbodems

De meeste boxspring bedden hebben een bedbodem met een kern van bonellveren of pocketveren. Maar je hebt ook lattenvering bedbodems. Hieronder laat ik zien wat de verschillende bodems doen.

Bonellvering bedbodem

Een bonellvering bedbodem bestaat uit een houten of metalen frame met daarin bonellveren verwerkt. De bonellveren zijn met elkaar verbonden door een draad, waardoor het een veerkrachtige ondersteuning biedt. Ideaal wanneer je last hebt van rugklachten, of wanneer je bang bent om dit te ontwikkelen.

Deze bedbodem wordt vaak gebruikt in combinatie met een bonellveringmatras. Maar dat hoeft niet, je kunt ook voor een ander type matras kiezen.

Omdat de veren onderling verbonden zijn, moet je met meer bewegingsoverdracht rekening houden. Dit betekent dat het matras kan veren wanneer jij je omdraait. Je partner kan dit merken. Ben je iemand die veel ligt te woelen, dan is een bonellvering bedbodem soms minder geschikt.

Pocketvering bedbodem

Ook deze bedbodem bestaat uit een houten of metalen frame. Hierin zit een kern van individueel verpakte pocketveren. Elke pocketveer beweegt onafhankelijk van de andere veren. Hierdoor ontstaat er een gerichte ondersteuning.

Veel mensen kiezen een pocket van je bedbodem in combinatie met een pocketveringmatras . Je moet echter weten dat ik soms teveel van het goede kan zijn, waardoor alles een beetje hard aanvoelt. Kijk dus zeker naar de hardheid van het matras.

Draai je veel in je slaap? Geen probleem, een pocketvering bedbodem heeft een minimale bewegingsoverdracht. Zo houd je jouw partner niet wakker (of andersom).

Lattenvering bedbodem

Dit type bedbodem kom je niet zo vaak bij boxsprings tegen. Maar ze worden wel degelijk verkocht. Het bestaat uit een frame met een kern van latten van hout of kunststof. Deze latten zijn in de breedte van het bed geplaatst.

Afhankelijk van het type lattenbodem, zijn de latten vast of verstelbaar. Een lattenvering bedbodem biedt een stevige en gelijkmatige ondersteuning aan het matras en je lichaam. Sommige lattenbodems hebben zelfs verstelbare zones, waardoor je lichaam op bepaalde punten de optimale ondersteuning krijgt.

Zo zit het met ventilatie

Alle type bedbodems hebben een goede luchtcirculatie. Dit is goed voor de levensduur van het matras. Wanneer je veel last hebt van nachtelijk zweten, dan is deze ventilatie erg belangrijk.

Een luxueuze uitstraling

Het grootste voordeel van een boxspring is dat het comfortabel ligt. Maar het heeft ook een luxueuze uitstraling. De gehele buitenkant is gestoffeerd. Je zou het bed bijna willen aaien. Met betrekking tot stoffering heb je keuze uit verschillende materialen en kleuren. Je kunt bijvoorbeeld voor een zacht stofje kiezen, maar ook voor leder.

Waar je voor kiest is een beetje afhankelijk van je voorkeuren, maar ook of je last hebt van allergieën. Een zachte stoffering (textiel) trekt stof aan. Niet zo handig wanneer je allergisch bent voor huismijt of wanneer je last hebt van hooikoorts of eczeem. Maar een zachte stoffering ziet er wel heel luxe uit.

Het alternatief is een bekleding van kunstleder of echte leder. Het voordeel hiervan is dat je dit heel makkelijk afneemt met een vochtige doek. Bovendien trekt leer geen stof aan.

Een hogere in- en uitstaphoogte

Hoe slaapt een boxspring? Hartstikke comfortabel! Ook wanneer je in- of uit het bed stapt. Boxsprings zijn hoger dan een gewoon bed. Dat maakt het instappen en uitstappen er alleen maar makkelijker op. Dit is dan ook ideaal wanneer je lichamelijke klachten hebt, of wanneer je met het verstrijken van de jaren wat moeite hebt met in en uit bed stappen.

Let op want je hebt boxsprings die rechtstreeks op de grond staan. Dit betekent dat de bedbodem (de box) contact maakt met de grond. Hierdoor komt er weinig stof onder het bed terecht, maar misschien mis je wat opbergruimte of vind je het bed te laag. Dan kun je beter kiezen voor een model dat op pootjes staat.

Kan een gewoon matras op een boxspring?

Eigenlijk sta je er helemaal niet bij stil dat er speciale matras voor boxspring bedden verkrijgbaar zijn. Het is zeker mogelijk om een gewoon matras op een boxspring te leggen. Wel moet je naar de totale combinatie kijken. Sommige matrassen bestaan uit een dikke laag schuim met een hoge dichtheid. Dit is minder geschikt voor op een boxspring bedbodem.

Het beste kun je voor een pocketmatras, een traagschuimmatras of een koudschuimmatras kiezen. Dit vormt altijd een goede combinatie met de bedbodem.

Type Boxspring MatrasVoordelenNadelen
Bonellvering MatrasBetaalbaar, stevige ondersteuning.Bewegingsoverdracht, minder puntelasticiteit, minder duurzaam op de lange termijn.
Pocketvering MatrasUitstekende puntelasticiteit en gerichte ondersteuning, minimaliseert bewegingsoverdracht..Duurder dan bonellveringmatrassen, soms warmte op tussen de veren.
Schuim MatrasDrukverlagend en vormt zich naar het lichaam, goede ondersteuning.Kan warmte vasthouden, kan wat inzakken.
Latex MatrasNatuurlijk en hypoallergeen materiaal, goede ondersteuning en comfort.Duurder dan schuim- of pocketveringmatrassen, heeft bij aankoop een vreemde geur, soms veerkrachtig.
Hybride MatrasCombineert verschillende materialen voor optimale eigenschappenKan duurder zijn dan traditionele matrassen
Memory Foam MatrasDrukverlagend en past zich aan de lichaamsvorm aan

De prijs van een boxspring

Bespaar niet op de aanschaf van een boxspringbed. Velen denken dat je goedkoper uit bent door alleen de bedbodem aan te schaffen, en vervolgens ergens anders een matras kopen. Dat is niet zo. Een boxspring matras is speciaal ontworpen voor de bedbodem. Met een topdekmatras hierboven op, gaat het matras veel langer mee dan standaard matras zijn. Je hoeft alleen nog maar elke 3 tot 4 jaar het topdekmatras te vervangen.

Wanneer je een complete combinatie koopt, ben je vaak goedkoper uit dan dat je alles los aanschaft. Maar wat kost een boxspring? Dit hangt van verschillende factoren af waarom dan merk, kwaliteit, materiaal en afmeting.

Je koopt al een Beter Bed boxspring voor ongeveer € 400 (140 × 200 cm).


Grotere maten zijn wat duurder. Bijvoorbeeld een boxspring van 180 × 200 cm, deze is verkrijgbaar vanaf € 450. Maar let op, er is veel verschil in kwaliteit. Probeer altijd een goed merk te vinden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven