Boxspring voor peuter, kleuter of tiener

Bijgewerkt: 12 september 2023

Een boxspring voor een kind is geen standaard keuze. Hoewel dit soort bedden zeer comfortabel ligt, zijn ze ook een stuk hoger. Voor een peuter of kleuter kan het lastig zijn om in of uit bed te komen. Wil je toch een in kinderboxspring aanschaffen? Kies dan voor een aangepast model. Deze zijn qua hoogte afgestemd op het kind. Voor tieners is een standaard boxspring een prima keuze.

De voordelen en nadelen van een boxspring

Eigenlijk is een boxspring bijna altijd een goede keuze. Het enige nadeel kan de hoogte zijn. Voor kleine kinderen is het lastig om in en uit een boxspring te stappen. Dit kun je oplossen door een speciale kinderboxspring aan te schaffen. Of door gebruik te maken van een opstapje of een krukje.

Laten we het eerst over de voordelen van boxspring bedden hebben. Door de combinatie van de ondersteunende box (bedbodem) en een verend en stabiel matras, biedt het een uitstekende ondersteuning. Je kind ervaart een goede slaaphouding en maximaal comfort. Daar komt nog bij dat het dikke matras heerlijk ligt. Alsof je in een duur hotel verblijft.

De ruimte onder de boxspring zorgt voor ventilatie. Dit verlengt de levensduur van het matras. Sommige modellen hebben zelfs opbergruimte onder het bed.

De luxe en elegante uitstraling is een reden om voor dit type bed te kiezen. Daar komt nog bij dat ze duurzaam zijn en een lange levensduur hebben.

Het grootste nadeel is dat een boxspring hoog kan zijn voor een (klein) kind. En dat een stoffen bekleding meer stof en huismijt aantrekt. Ook is een stoffen bekleding moeilijker schoon te maken, maar gelukkig zijn er ook bedden met een gladde bekleding.

Boxspring voor peuter

Een babybed van 120 cm is geschikt voor kinderen tot ongeveer drie jaar oud. Tegen die tijd moet het kind overstappen op een peuterbed. Deze heeft een lengte van 140 of 150 cm. Hier kan het kind in blijven liggen totdat het ongeveer 6 of 7 jaar oud is.

Een boxspring voor de peuter heeft een aangepaste lengte en hoogte. Koop nooit een boxspring voor volwassenen, dit is voor een peuter veel te groot en vooral veel te hoog. Onderstaande boxspring is zeer geschikt voor peuters. Het heeft een afmeting van 70 × 140 cm en een aangepaste instaphoogte. Hiermee is het geschikt voor kinderen van 3-8 jaar oud.


Het aanbod peuterboxsprings is zeer klein. Dit komt omdat er weinig vraag naar is.

Een bed voor de kleuter

Ditzelfde geldt voor een kleuter boxspring. Bovenstaand model is ook geschikt voor kleuters. Kun je ook een normaal model voor de kleuter gebruiken? Dat hangt ervan af. Wanneer de kleuter het aandurft om in een normaal bed te slapen, en je maakt gebruik van een opstapje, dan is dit zeker mogelijk.

De meeste kinderen zijn pas echt aan een grote-mensen bed toe, wanneer ze zes jaar of ouder zijn. Vanaf die leeftijd is een eenpersoons boxspring een prima keuze.

Eenpersoons boxspring voor kinderen vanaf 9 jaar oud

De meeste eenpersoons boxspring bedden hebben een breedte van 90 cm, en een lengte van 200 cm. Het is voor een enkele persoon een royale afmeting. Het bed is uitermate geschikt voor kinderen vanaf ongeveer zeven jaar oud.

Houd wel rekening met de hoogte van het bed. Een standaard boxspring heeft een hoogte die varieert van 55 tot 60 cm. Dit is geschikt voor kinderen met een lichaamslengte van 1,55 m of meer. Maar bedenk dat een kind van 1,50 m moeite kan hebben om in en uit bed te stappen. Een opstapje is dan gewenst.

Een zeer goede keuze is de Erolla boxspring met opbergruimte. Zonder pootjes heeft deze een hoogte van 43 cm, en is hiermee geschikt voor kinderen van 9-12 jaar oud. Wanneer het kind groeit bevestig je eenvoudig de pootjes eronder, waardoor het bed hoger komt te staan.


Dit model beschikt ook nog eens over opbergruimte. Zeer geschikt voor het opbergen van speelgoed, beddengoed of andere spullen.

Voor tieners (vanaf 10 jaar oud) en pubers zijn alle standaard boxspringbedden geschikt. Deze kinderen zijn groot genoeg om zelfstandig in en uit het bed te stappen.

Aankooptips boxspring voor kind

Wanneer je een boxspring voor je kind koopt, is het belangrijk om te kijken of deze veilig genoeg is. Er mogen geen scherpe of uitstekende delen aanwezig zijn. Dit geldt zeker voor kinderen jonger dan 10 jaar oud. Gelukkig zijn de meest boxsprings veilig voor kinderen. Ze beschikken over een zachte stoffering, waardoor het zelfs veiliger is dan een normaal bed met scherpe hoeken.

Wees voorzichtig met de aankoop van een bed buiten Europa. De materialen kunnen schadelijke chemicaliën bevatten. Europese bedden zijn voorzien van een keurmerk, en moeten hierdoor veilig zijn.

De hoogte van het bed is medebepalend. Het bed mag niet te hoog zijn, zodat het kind gemakkelijk in en uit kan stappen. Een lage boxspring is een goede keuze voor een peuter of kleuter. Ga je toch voor een standaard boxspring? Maak dan gebruik van een veilig opstapkrukje dat je voor het bed plaatst. Aan de onderzijde moet het krukje zijn voorzien van antislip doppen (tenzij je vloerbedekking hebt). Verder is het praktisch dat het plateau van het krukje een antislip-laag heeft, zodat de voet niet wegglijdt.

Opbergruimte aan de onderzijde

Een van de belangrijkste aankooptips is de eventuele opbergruimte. Sommige modellen zijn voorzien van lades of opbergruimte. Dit is zeer geschikt voor het opbergen van speelgoed en beddengoed, seizoenskleding en andere spullen.

Kijk wel even naar de toegankelijkheid. De meeste boxsprings met opbergruimte moet je ‘liften’. Hierbij til je het geheel op, iets dat vrij makkelijk gaat middels de gasveer. Maar voor kleine kinderen kan het lastig zijn om toegang te krijgen tot de opbergruimte. In dit geval is een boxspring met lades een betere keuze. Helaas zijn deze modellen ook gelijk een stuk duurder.

Zachte stoffering of gladde bekleding

Een boxspring voor kind voegt luxe en comfort aan de slaapkamer toe. Meestal wordt voor een zachte stoffering gekozen. Maar zoiets kan vooral voor kinderen met een allergie wat nadelen hebben.

Ten eerste trekt een zachte stoffering meer stof aan. Kinderen met allergieën zoals astma of overgevoeligheid voor huisstofmijt, worden hier niet vrolijk van. Bovendien is zachte stoffering moeilijker schoon te maken. Wanneer het kind ergens mee knoeit, zoals chocolade, limonade of verf, krijg je dit niet zomaar uit de stoffering.

Soms is het beter om voor gladde bekleding te gaan. Hierbij heb je keuze uit echt leer of kunstleder. De eerste is van een uitstekende kwaliteit en heeft een lange levensduur, maar is prijzig. Kunstleder heeft een luxe uitstraling en is makkelijk afwasbaar. Wel kan de levensduur wat korter zijn, maar het is vooral goedkoper.

Probeer samen te winkelen

Als het kind oud genoeg is, laat hem of haar dan meebeslissen. Kinderen vinden het leuk om een eigen bed uit te kiezen. Hierdoor voelen ze zich betrokken. Bovendien wil je dat het kind blij is met het nieuwe bed.

Online winkelen is heel praktisch en je bespaart vaak een hoop geld. Maar soms is het beter om eerst langs een beddenzaak te gaan. Bekijk verschillende boxsprings en laat je kind het bed uitproberen. Kan het makkelijk in of uit het bed komen, en hoe vindt jouw kind het bed liggen? Is er opbergruimte aanwezig en bevalt de kleur en de stoffering? Aan de hand hiervan kun je de boxspring in de winkel of online kopen.

Wat kost een boxspring voor kind?

Koop je een boxspring speciaal voor peuter (en kleuter), dan kost dit tussen de € 280 en € 400. Dit soort bedden heeft een lengte van 140 cm of 150 cm. Houd er rekening mee dat de kwaliteit lang niet zo hoog is als een standaard boxspring.

Een boxspring voor volwassenen, en ook geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar oud, begint vanaf € 400. Het betreft hier een boxspring met een breedte van 80 of 90 cm. De grote en bekende merken zijn duurder, maar bieden wel een uitstekende kwaliteit. Dit zijn de meest bekende boxspring merken:

MerkOorsprongBijzonderheden
AupingNederlandsKwaliteit, duurzaamheid, diverse modellen
HästensZweedsLuxe, handgemaakt, natuurlijke materialen
TempurAmerikaansTraagschuimmatrassen, drukverlagend
SwissflexZwitsersInnovatieve slaapsystemen, aanpasbaar
JensenNoorsPocketveringssystemen, diverse hardheden
VispringBritsHoogwaardige materialen, vakmanschap
SealyAmerikaansBreed scala aan modellen, ondersteunend
EastbornNederlandsBetaalbaar, goede prijs-kwaliteitverhouding
AvekNederlandsKwaliteit, duurzaamheid

Deze merken zijn doorgaans duurder dan wanneer je voor een standaard boxspring kiest. Voor een eenpersoons boxspring van een van bovenstaande merken betaal je al snel € 800 of meer. Tweepersoons boxspring bedden zijn duurder en beginnen vanaf € 2000 (dit geldt alleen voor bovenstaande merken).

Moet je zoveel betalen voor een boxspring voor een kind? In principe niet. De kans is groot dat je kind na 10-15 jaar iets anders wil, of dat het op eigen benen staat. Een goedkopere boxspring heeft een levensduur van 12-15 jaar, dit past prima bij de plannen van je kind.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven