Petroleumkachel in huis: de voors en tegens

Bijgewerkt: 12 september 2023

Steeds meer mensen gebruiken de petroleumkachel als permanente warmtebron. Dit is te gevaarlijk. Deze kachel is niet geschikt voor langdurig gebruik. Toch is een petroleumkachel in huis een goed idee. Je verwarmt een koele kamer zonder de kosten van gas of elektriciteit.

Wil je een petroleumkachel binnenshuis gebruiken? Lees onderstaande veiligheidstips goed door. Dankzij deze tips verwarm jij je huis op een veilige manier.

De werking van een petroleumkachel

Elk apparaat dat warmte produceert, heeft brandstof nodig. Dit kan bijvoorbeeld hout, elektriciteit of gas zijn. Een petroleumkachel gebruikt petroleum als kachel. Petroleum staat ook wel bekend als kerosine.

In de kachel zit een cilindervormig lont, dit heet de kous. Het lont wordt in de kerosine gedoopt. Wanneer je het lont aansteekt verspreidt dit een aangename warmte.

Met 20 liter brandstof kun je tot wel 100 uur verwarmen. Dit maakt het gebruik van een petroleumkachel betrekkelijk goedkoop. Zeker nu elektriciteit en gas zo duur zijn.

Qlima SRE 4035 TC
Zibro Laserkachel LC 140

Veiligheidstips voor petroleumkachel binnenshuis

Wanneer het buiten ouder wordt, ben je op zoek naar een goedkope manier om je huis te verwarmen. Petroleumkachels zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

Zijn petroleumkachels in huis veilig? Het korte antwoord is ‘redelijk’. Je moet weten dat 81% van de woningbranden veroorzaakt wordt door een apparaat dat warmte produceert. Een kachel, elektrisch apparaat of een kaars, er komt allemaal warmte vanaf.

Een petroleumkachel is niet geschikt als permanente binnenverwarming. Maar het is wel een goede aanvulling op de bestaande verwarming. Bovendien is hij zeer geschikt voor het verwarmen van een ruimte die je niet zo vaak gebruikt.

Waarschuwingslabels op deze accounts

Petroleumkachels zijn altijd voorzien van waarschuwingslabels. Er staat een labeltje op de kachel, of een waarschuwing op de gebruiksaanwijzing. Een van die waarschuwingen is dat de kachel altijd op minste 50 cm afstand van muren moet staan. Vaak is niet duidelijk waarom dit zo is.

Petroleum oftewel kerosine is zeer brandbaar

Bij de naam petroleum denk je dat het wel meevalt, maar wanneer je kerosine hoort dan schrik je. Omdat je weet dat kerosine zeer brandbaar is. Veel mensen weten niet dat petroleum gewoon kerosine is.

Wanneer een petroleumkachel omvalt of defect raakt, kan er brand ontstaan. Dit gaat sneller dan je denkt.

Petroleumkachel in huis: koolmonoxide

Bij de verbranding van petroleum komt koolmonoxide vrij. Dit is een damp schadelijk voor jouw gezondheid is. Wanneer je veel koolmonoxide inademt, kan dit tot de dood leiden. Maar ook bij kleinere hoeveelheden ontstaat er een koolmonoxidevergiftiging. Je krijgt dan griepachtige symptomen die alleen verdwijnen wanneer je uit de omgeving weg gaat.

Bij een petroleumkachel in huis is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hieronder vind je de meest belangrijke veiligheidstips.

Bescherm jezelf en je dierbaren met een koolmonoxidemelder. Deze slimme, levensreddende gadget detecteert koolmonoxide, een geurloos en dodelijk gas dat vrijkomt bij verbrandingstoestellen. Demelder geeft onmiddellijk een luid alarm.


Geen permanente binnenverwarming

Je kan een petroleumkachel binnenshuis gebruiken. Maar alleen wanneer je dit met tussenpozen doet. Je mag het niet permanent als binnen verwarming gebruiken. Zet de kachel alleen aan om een ruimte af en toe te verwarmen. Bijvoorbeeld de hobbyruimte, waar je niet dagelijks komt.

Deze kachel is ook prima om tijdens een stroomstoring of een noodsituatie te gebruiken. Daarnaast is hij ook geschikt voor gebruik op de camping, ook weer omdat je hem niet weken achter elkaar inzet.

Een goede ventilatie in huis

Het is niet zo dat je alle deuren en ramen open moet zetten wanneer de petroleumkachel brandt. Dat zou onzin zijn, want je bent dan aan het stoken en aan de andere kant haal je oude lucht binnen.

Maar je moet wel rekening houden met de goede in en huis. Zorg dat de ventilatieroosters openstaan wanneer de kachel brandt. Of zet een raam op een kiertje, zodat er frisse lucht binnen kan komen. Petroleumkachels mogen alleen in goed geventileerde ruimtes worden gebruikt.

Houd ook rekening met de afmeting van de ruimte. Gaat het om een kleine kamer waar je slecht kunt ventileren, dan is petroleum branden een slecht idee.

Op een vlakke ondergrond

Als tweede is het belangrijk dat de petroleumkachel op een vlakke ondergrond staat. Hij mag niet om kunnen vallen. Verder moet je hem nooit bovenop een kast of tafel zetten. Wanneer de kachel valt, maakt hij een flinke smak. Dit kan tot directe brand leiden.

Kijk ook goed op de ondergrond. Dit mag geen brandbaar materiaal zijn. Ook mag het niet om een voorwerp gaan overtollige dampen kan produceren.

Houd er rekening mee dat gemorste petroleum je vloer of tapijt zeer brandbaar maakt. Daarom is het aan te raden om buitenshuis de kachel bij te vullen. Doe dit liever niet in huis!

Een kleiner model kiezen

Wanneer je deze kachel aanschaft en is bedoeld voor een huis, is dan een kleiner model. De grotere kachels zijn alleen geschikt voor verwarming in een garage of buiten. Wanneer je hem echt voor binnen wil gebruiken, voldoende kleine modellen prima.

Let op extra veiligheidsvoorzieningen

Een goede petroleumkachel voor binnenshuis is voorzien van een automatische uitschakelaar. Zodra de verwarming omvalt, schakelt deze vanzelf uit. Dit is een stuk veiliger. De oudere kachels bezitten deze veiligheidsvoorziening niet.

Steeds meer modellen zijn voorzien van een timer eens het voordeel hiervan is dat je vooraf instelt hoe lang de kachel moet branden. Hierna schakelt hij automatisch uit. Zo kun je nooit vergeten om de kachel uit te zetten, dit is een stuk veiliger.

Daarnaast is er een thermostaat aanwezig. Je bepaalt dus zelf de temperatuur in de ruimte. Oude kachels hebben geen thermostaat, waardoor het al snel te warm kan worden. Vooral voor kleine ruimtes is een oude petroleumkachel in huis geen goede keuze.

Ook is een automatische ontsteker praktischer en veiliger. Hierdoor hoef je geen lucifers of een aansteker te gebruiken.

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt

Deze kachels kunnen zeer warm worden. Het is daarom belangrijk dat kinderen en huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Plaats de kachel op een plekje waar kinderen en dieren niet bij kunnen. Maar let op, de kachel moet voor jou wel goed bereikbaar zijn. Plaats eventueel een rekje op 50 cm voor of om de kachel, zodat iedereen op de juiste afstand blijft.

Installeer koolmonoxidedetectoren

Het probleem met deze kachels is dat ze koolmonoxide uitstoten. Dit gas is geurloos en je ziet het niet. Maar het is wel zeer schadelijk voor je gezondheid, en in grotere hoeveelheden zelfs dodelijk. Je moet er dus voor zorgen dat je niet met koolmonoxide in aanraking komt.

Allereerst is ventilatie ontzettend belangrijk. Maar je moet ook koolmonoxidedetectoren installeren. Dit noem je ook wel een koolmonoxidemelder. Zodra het apparaat koolmonoxide detecteert, gaat er een alarm af. Zo word je gewaarschuwd en kun je op tijd ventileren, de kachel verwijderen of zelf de ruimte verlaten.

Uitschakelen wanneer je weg gaat

Laat de petroleumkachel nooit onnodig branden. Wanneer je de ruimte verlaat en niet meer van plan bent om terug te komen, schakel je de kachel geheel uit. Controleer ook of dit goed is gebeurd.

Maar wanneer moet je kachel uitschakelen? Wanneer je langer dan 30 minuten uit de ruimte wegblijft, is het beter om de verwarming uit te schakelen. Hiermee voorkom je dat er te veel schadelijke dampen in de ruimte komen. Of dat je vergeet om hem uit te schakelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven