Wat zijn de nadelen van een petroleumkachel?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Energie besparen met bijverwarming, een petroleumkachel is hier erg populair in. Petroleum is een goedkope brandstof en makkelijk verkrijgbaar. Wanneer je deze kachel in de winter gebruikt, merk je hoeveel je bespaart.

Maar je kunt hem niet onbeperkt laten branden. Er zitten wat nadelen aan een petroleumkachel. Zoals de uitstoot van verbrandingsgassen. Dit is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Petroleum is goedkoper dan gas

Een van de grootste redenen om voor een petroleumkachel te kiezen, is de kostenbesparing. Gas is momenteel erg duur. Je betaalt al snel twee euro per uur om je huis te verwarmen. Dit is erg duur, al helemaal wanneer je de verwarming de hele dag aan hebt staan.

Op dit gebied is petroleum veel goedkoper. Je betaalt nog niet eens de helft ten opzichte van gas. Petroleum is ook goedkoper dan een kachel die op elektriciteit werkt. Dus wanneer het op kostenbesparing aankomt, dan wint de petroleumkachel het.

Wat je over de nadelen van een petroleumkachel moet weten

Ja een petroleumkachel is goedkoop en ook nog eens zeer effectief. Binnen enkele minuten voelt de ruimte aangenaam warm aan. Dit bereik je niet met centrale verwarmingssysteem, en ook niet met de gemiddelde elektrische kachel.

Qlima petroleumkachel – momenteel het beste merk


Ondanks dat zitten er ook een hoop nadelen aan een petroleumkachel. Het brengt vooral gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar ook op het gebied van veiligheid, want je moet rekening houden met brandgevaar en explosiegevaar.

Hieronder vind je 10 nadelen van een petroleumkachel.

1. Koolmonoxidevergiftiging bij onvolledige of slechte verbranding

Een van de grootste nadelen is het risico op koolmonoxidevergiftiging. Petroleum oftewel kerosine moet volledig verbranden. Helaas gebeurt dit niet altijd. Hierdoor produceert kachel koolmonoxide. Het is een kleurloos en geurloos gas dat in je kamer of huis terechtkomt. Wanneer je kleine hoeveelheden hiervan inademt, leidt dit tot een koolmonoxidevergiftiging.

De klachten bij een koolmonoxidevergiftiging zijn heel divers. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en verwardheid. Maar het kan ook hartritmestoornissen en zelfs hartklachten leiden. Uiteindelijk kun je bewusteloos raken. In ernstige gevallen loopt dit fataal af.

Zorg dat de ruimte waarin je de kachel gebruikt, altijd goed geventileerd is. Zet eventueel een raampje op een kiertje, zodat er altijd frisse lucht en de ruimte bij kan.

2. Fijnstof in huis

Een ander nadeel van een petroleumkachel is het fijnstof die het produceert. Je moet rekening houden met rook en roet. Dit zorgt voor een donkere aanslag op meubels, muren en plafonds.

Zoiets is hinderlijk, maar het is ook slecht voor je gezondheid. Wanneer je veel fijnstof en ademt kun je last krijgen van ademhalingsproblemen of allergieën. Ook krijg je last van geïrriteerde ogen, een pijnlijke keel of andere klachten.

Je kunt de uitstoot van fijnstof niet voorkomen. Wel verminderen middels goed onderhoud. Daarnaast is het belangrijk om de petroleumkachel zo min mogelijk aan te zetten.

3. Brandgevaar

Petroleumkachels hebben een open vlam. Dit is altijd brandgevaarlijk. Daarom mogen er geen brandbare materialen in de buurt aanwezig zijn. Het is aan te raden om de kachel op minste 50 cm afstand van muren te plaatsen, en nog minstens 100 cm van brandbare materialen.

Verder kan de kachel omvallen, dit kan brand in huis veroorzaken. Bedenk dat verwarmingsapparatuur goed is voor 80% van de woningbranden. Gaat daarom altijd veilig met petroleum (kerosine) en de kachel om.

4. Kans op explosiegevaar

De kerosinetank moet goed zijn afgesloten. Wanneer er een lek optreedt, leidt dit tot explosiegevaar. Goed onderhoud is dus zeer belangrijk. Helaas kun je niet altijd op lekkages controleren. Daarom is het aan te raden om de petroleumkachel eenmaal per jaar door een expert na te laten kijken. Hiermee verminder je de kans op explosiegevaar.

5. Geurhinder in huis

Een van de nadelen van een petroleumkachel is de geur die het met zich meebrengt. Kerosine heeft een sterke en onaangename geur. Dit verspreidt zich al snel door je woning. Je kunt geurhinder verminderen door de kachel buitenshuis aan te steken. Wacht tot de eerste petroleum verbrand is, en verplaatste kachel dan pas naar binnen.

Merk je dat de kachel altijd stinkt? Dan is hij aan onderhoud toe. Laat hem gelijk even door een expert nakijken, misschien lekt hij wel ergens. Dit laatste is zeer gevaarlijk (zie hierboven).

6. Afhankelijk van elektriciteit

Oude petroleumkachels zijn volledig onafhankelijk van elektriciteit. Maar sommige moderne modellen hebben en elektrische ontsteking. Dit is heel erg praktisch, maar je hebt dan wel stroom nodig. Wanneer je de kachel in een ruimte of omgeving zonder stroom wil gebruiken, die staan voor een model met handmatige ontsteking.

Houd er ook rekening mee dat sommige kachels elektriciteit nodig hebben voor automatische ventilatie. In een ruimte zonder stroom of bij een stroomstoring heb je niet zoveel aan dit type verwarming.

7. De milieu impact

Je moet ook rekening houden met de impact op het milieu. Wanneer je gebruikte kerosine of verontreinigde lonten niet op de juiste manier verwijdert en afvoert, is dit schadelijk voor het milieu.

De dampen die tijdens verbranding vrijkomen, zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. Niet alleen in huis waardoor je gezondheidsproblemen ervaart, maar ook buiten. Dit gebeurt vooral bij onvolledige verbranding.


8. Het risico op brandwonden

Wanneer je niet veilig met de kachel omgaat, bestaat er een kans op brandwonden. Jonge kinderen en huisdieren lopen dit risico. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aan de zeer warme buitenkant van de kachel verbranden.

Zelf loop je ook risico, bijvoorbeeld door voor onvoorzichtig om te gaan met kerosine en de kachel. Weet hoe je met deze dingen om moet gaan.

9. Niet geschikt voor continu gebruik

Petroleumkachels zijn ideaal om incidenteel te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens de allerkoudste winter dragen. Of om af en toe een ruimte te verwarmen, bijvoorbeeld een hobbyruimte. Maar het is niet geschikt voor continu gebruik. Je kunt hem dus niet dagelijks de hele dag aan laten staan.

Vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging of brand, is het verstandig om de petroleumkachel slechts twee tot vier uurtjes per dag te gebruiken. Tijdens het gebruik maar ook hierna goed ventileren. Laatste kachel liever niet in de slaapkamer en laat hem ‘s nachts nooit branden.

10. Regelmatig onderhoud nodig

Ondanks dat een petroleumkachel effectief en goedkoop is, moet je hem wel van onderhoud voorzien. Na elke winterperiode controleer je de brander en de pit op roet- of koolstofophoping. Verder moet je het lont controleren en eventueel vervangen.

Laat nooit petroleum in de brandstoftank zitten wanneer je hem niet meer gebruikt. Ook moet je regelmatig op brandstoflekrages inspecteren, de buitenkant regelmatig schoonmaken, de elektrische ontsteking testen en brandstof op een veilige manier bewaren. Oftewel: de kachel heeft goed onderhoud nodig. Soms moet je hier zelfs een professional voor inschakelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven