Petroleumkachel ongezond: de waarheid achter dit verhaal

Bijgewerkt: 12 september 2023

Steeds meer mensen hebben een petroleumkachel binnenshuis staan. De perfecte manier om je woning te verwarmen, want het is zeer effectief en ook nog eens goedkoop. Toch wordt vaak gezegd dat de petroleumkachel ongezond is. Wat klopt hiervan? Ik haal de waarheid naar boven.

Dit is petroleum

Petroleum is een brandstof voor petroleumkachels. Vroeger werd het ook voor petroleumlampen gebruikt, en voor het petroleumstel om maaltijden te koken. Petroleum staat gelijk aan kerosine, een brandstof met een kookpunt dat tussen de 150 °C en 290 °C ligt.

Petroleum oftewel kerosine bestaat uit aardolie, wanneer dit gedistilleerd wordt. Vaak noemen we de brandstof voor vliegtuigen kerosine en de brandstof voor de petroleumkachel wordt petroleum genoemd. Terwijl deze twee wel hetzelfde zijn.

Qlima petroleumkachel – momenteel het beste merk


De werking van de petroleum kachel

Vaak wordt gezegd dat een petroleumkachel ongezond is. Wat is hiervan waar? Wanneer je deze kachel niet goed gebruikt, dan kan hij inderdaad gevaarlijk of ongezond zijn.

Het is verstandig om eerst iets over de werking van de petroleum kachel te weten. Dit helpt je om beter te begrijpen waarom deze kachel soms ongezond is.

De kachel is voorzien van een cilindervormig lont, dit heet een kous. Het lont bevindt zich in de kachel en wordt in de brandstof gedoopt. Door het lont aan te steken verbrandt de kachel petroleum, en verspreidt ondertussen een fijne warmte.

Bij de eerste keer gebruik is het belangrijk om eerst de brandstof toe te voegen en dan 30 minuten te wachten. Zo kan de kous de brandstof voldoende absorberen. Hierna is het mogelijk om het lont aan te steken. Dit aansteken gebeurt met de hand of automatisch, zoals bij de kouskachel.

Is een petroleumkachel ongezond?

Nu de vraag of een petroleumkachel ongezond is. Ja, wanneer je onvoldoende ventileert is dit een foute manier om je huis te verwarmen. Dit komt omdat er bij te weinig ventilatie een tekort aan zuurstof in de ruimte ontstaat. Hierdoor vindt er geen volledige verbranding van petroleum plaats.

Wanneer petroleum niet volledig verbrandt dan komt er koolmonoxide vrij. Dit is een giftig gas dat ervoor zorgt dat je hoofdpijn krijgt en misselijk wordt. Ook kan er vermoeidheid ontstaan. Wanneer je teveel van koolmonoxide binnenkrijgt (inademt) dan raak je bewusteloos en je kunt uiteindelijk zelfs sterven.

Maar dat is nog niet alles, er zit ook zwaveldioxide in petroleum. Ook dit kan gezondheidsklachten met zich meebrengen.

Wat er gebeurt wanneer je petroleum inademt

Zwaveldioxide is een van de chemische stoffen in petroleum. Wanneer je dit inademt kun je last krijgen van verschillende problemen, zoals moeite met de ademhaling. In deze brandstof zit ook koolwaterstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan hoge concentraties koolwaterstoffen voor kanker kan zorgen.

Het is niet geheel duidelijk of langdurige blootstelling aan petroleum echt schadelijk is voor de gezondheid. Het is wel duidelijk dat een slechte ventilatie voor koolmonoxide zorgt, en dit is een dodelijk gas.

Wanneer je bezorgd bent over je gezondheid, probeer dan min mogelijk petroleumdampen in huis te creëren. Dit doe je door, bij het gebruik van een petroleumkachel, zeer goed te ventileren. Voor elk uur dat je de kachel laat branden zou je 5 minuten moeten ventileren. Ventileren doe je door een raampje open te zetten of even de achterdeur open te laten staan.

Verder is het belangrijk om ventilatieroosters vrij te houden. Dek ze zeker niet af! Heb je last van insecten die via ventilatieroosters binnenkomen, dan kun je ze met gaas afdekken. Zorg er wel voor dat er frisse lucht via de ventilatieroosters de ruimte binnen kan.

De kachel kan in de woonkamer

In sommige gevallen is een petroleumkachel ongezond. Maar wanneer je voldoende ventileert kan deze kachel gewoon in de woonkamer staan. Het rendement van de petroleumkachel is zeer hoog. Bovendien kent hij een laag energieverbruik en is de aanschaf van petroleum relatief goedkoop.

Daar komt nog eens bij dat je met 1 liter petroleum betrekkelijk lang doet. Je kunt er gedurende vijf uur je woonkamer mee verwarmen.

Nog enkele aandachtspunten

Let op want petroleum kan bederven. De houdbaarheidsdatum bedraagt 3-4 maanden. Hierbij is het wel belangrijk dat je de brandstof op een droge en donkere plaats bewaart, en bij voorkeur ook koel. Dus zeker niet in een warme ruimte. Wanneer de brandstof sterk ruikt dan is hij verzuurd, niet meer gebruiken!

Goed onderhoud van de petroleumkachel is onmisbaar, hiermee verleng je de levensduur. Bovendien voorkom je dat de kachel schadelijke gassen uitstoot. Bij goedkope brandstof moet je vaker onderhoud plegen. Daarom is het altijd beter om voor een kwalitatieve brandstof te kiezen, zoals de Qlima petroleum.


Bij het schoonmaken moet je de onderdelen uit elkaar halen. Omdat dit vrij lastig is, kun je het schoonmaken beter aan een specialist overlaten. Laat de petroleumkachel minimaal eenmaal per twee jaar schoonmaken, het liefst voordat je hem in gebruik neemt. Bij goed gebruik hoeft deze kachel helemaal niet ongezond te zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven