Wat doet een vader tijdens de zwangerschap?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Meezwangeren, het is tegenwoordig heel normaal. Maar om nu met een nep zwangere buik rond te lopen, dat gaat voor veel aanstaande vaders net wat te ver. Maar wat de vader tijdens de zwangerschap eigenlijk? De een besteedt meer aandacht aan zijn vrouw of vriendin. De ander gaat mee naar de verloskundige en een derde maakt de babykamer in orde.

Hoe het bij dieren eraan toe gaat

Misschien wist je het nog niet maar de mens is een zoogdier. Alleen zijn mensen veel verder ontwikkeld. Bij zwangere zoogdieren is de rolverdeling duidelijk: het mannetje zorgt voor bevruchting, het vrouwtje is zwanger. Verder blijven overige taken zoals ze waren.

Verder bouwt het vrouwtje een nest of zorgt voor een veilige plek voor haar jongen. Ze doet de bevalling in haar eentje en ze zoogt de jongen. Afhankelijk van de diersoort gaat het mannetje soms op jacht.

Bij mensen is dit door de jaren heen heel anders geworden. Bevallen doen we onder begeleiding van een verloskundige of arts. Mannen hoeven niet op jacht, hoewel ze best naar de supermarkt kunnen. Maar zeg nu eens eerlijk, wat doet een vader tijdens de zwangerschap nu echt?

25 ideeën voor wat een vader kan doen

Emotionele steun bieden, naar medische afspraken gaan of een babynaam verzinnen. Er zijn best wel wat dingen die de aanstaande vader tijdens de zwangerschap kan doen. Voel jij je als aanstaande vader nutteloos, of wil jij als vrouw je partner aanmoedigen? Hieronder vind je 25 ideeën wat een vader doet tijdens de zwangerschap.

1. Samen naar prenatale afspraken

Iets dat jullie zeker samen kunnen doen: naar prenatale afspraken en echo’s. Dit betekent samen de ontwikkeling van jullie baby volgen. Sommige afspraken zijn leuk, andere afspraken zijn ronduit saai. Bespreek dus vooraf welke afspraken jullie samen bezoeken.

2. Emotionele steun bieden

De zwangerschap is een achtbaan van emoties. Het ene moment voelt een zwangere vrouw zich geweldig, het andere moment breekt de angst of paniek uit. Of er ontstaan zomaar huilbuien, helemaal uit het niets. Emotionele steun is gedurende deze negen maanden erg belangrijk. Een taak die aanstaande vader op zich kan nemen.

3. Over de verschillende stadia van de bevalling leren

Niet zo leuk om de ontwikkeling van het ongeboren kind in de gaten te houden. Schaf een goed boek aan en bekijk de ontwikkeling per week. Leer wat zich ontwikkelt, hoe de baby iets van de buitenwereld meekrijgt en wat belangrijke veranderingen zijn.

4. Massages geven

Zwangerschapskwaaltjes horen erbij, maar kunnen soms erg vervelend zijn. Bijvoorbeeld rugpijn, rusteloos benen of vermoeide voeten. Dan is een massage wel zo prettig. Koop als man zijnde een goede massage olie en geef af en toe een ontspannende massage. Weet je niet hoe dit moet? Op het internet vind je genoeg voorbeeldfilmpjes. Of volg een korte cursus.

5. Samen wandelen

Lichaamsbeweging is tijdens de zwangerschap best belangrijk. Het zorgt voor een goede conditie en doorbloeding. Stel voor om af en toe samen een wandeling te maken. Niet alleen goed voor het lichaam maar ook om tot rust te komen. En natuurlijk om de onderlinge band te versterken.

6. Babynamen kiezen of bedenken

Zorg dat je betrokken bent bij het kiezen van een babynaam. Het is niet fijn wanneer de aanstaande mama dit alleen moet doen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de aanstaande papa de babynaam kiest. Zoiets doe je samen. Schrijf beiden een paar namen op, zowel voor een jongetje als een meisje. Hierna gaan jullie omstebeurt wegstrepen, totdat er twee namen overblijven.


7. De opties voor pijnverlichting tijdens de bevallingonderzoeken

Een man kan lastig inschatten hoe pijnlijk een bevalling is. Zoiets doet je eerst zelf hebben meegemaakt. Wel kun je onderzoek doen naar de verschillende soorten pijnverlichting tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld hypnose, natuurlijke pijnstilling of een waterbevalling.

8. Een geboorteplan opstellen

In een geboorteplan staan alle wensen van de zwangere vrouw. Waar wil ze bevallen, op welke manier en wie moet er gebeld worden wanneer dit nodig is? Maar bijvoorbeeld ook wie als eerste het kind mag vasthouden of de navelstreng mag doorknippen.

Help als aanstaande vader bij het opstellen van een geboorteplan. Hierbij mag je best eigen ideeën of wensen inbrengen. Houd wel voor ogen dat het geboorteplan bedoeld is voor de zwangere vrouw: zij moet een prettige bevalling ervaren.

9. Leer over borstvoeding

Gaat de aanstaande mama straks borstvoeding geven? Leer hierover. Bijvoorbeeld hoe je kan helpen bij het aanleggen en voeden van de baby. Of wat je nog meer kan doen, zoals speeltjes of flesjes steriliseren. Maar ook hoe je eventueel kunstvoeding maakt, want dat kan soms (onverwacht) nodig zijn.

10. Stimuleer je partner om tijd voor zichzelf te nemen

Sommige vrouwen kunnen geen rust vinden. Ze voelen zich verplicht om het huishouden te doen, voor andere kinderen te zorgen of te blijven werken. Stimuleer je partner om voldoende tijd en ontspanning voor zichzelf te nemen. Neem af en toe wat taken over, dit maakt het voor haar makkelijker.

11. Boodschappen doen of wolken

Biedt af en toe aan om de boodschappen te doen. Of maak eens een gezonde maaltijd voor jezelf, voor haar en eventueel het hele gezin. Krijgen jullie bezoek? Dan is het handig om vooraf alles samen te regelen, zoals het klaarmaken van een borrelplank.

Extra tip: houd bij de boodschappen of het koken rekening met producten die zwangere vrouwen niet mogen hebben. Bijvoorbeeld rauwe kaas, rauwe vis, kiemgroenten of filet american.

12. Praat met andere vaders over hun ervaringen

Wat doen andere vaders tevens zwangerschap? Praat met andere aanstaande vaders en ontdek hun het ervaren. Misschien ook handig om gelijk wat tips uit te wisselen.

13. Leer hoe je een draagdoek of draagzak gebruikt

Na de bevalling is het fijn om gebruik te maken van een draagdoek of draagzak. Baby wordt er rustig van en het is een prettige manier om het kind ergens mee naartoe te nemen. Of het nu alvast met het omdoen van een draagdoek of draagzak, want dit kan vooral in het begin ingewikkeld zijn.

Draagzakken en -doeken zijn handig om je kleintje dicht bij je te houden terwijl je onderweg bent. Draagzakken, gemaakt van zachte, ademende stoffen, verdelen het gewicht gelijkmatig over de rug en schouders. Draagdoeken hebben een veelzijdige wikkeloptie. Hierdoor kun je de baby op verschillende manieren dragen, van buik tot rug.


14. Schrijf een brief aan de baby

Misschien denk je er helemaal niet over na om nu al met het ongeboren kind te communiceren. Maar het is juist hartstikke leuk om een brief aan de baby te schrijven. Deel je gevoelens en verwachtingen. Lees over enkele jaren de brief nog eens terug of geef hem aan je kind, wanneer het oud genoeg is om het te begrijpen.

15. Een lijst van mensen die je op de hoogte wil stellen van de geboorte

Misschien versturen jullie na de geboorte een hoop geboortekaartjes. Of laten jullie dit via sociale media weten. Wat jullie keuze ook is, maak nu alvast een lijst van mensen die je zeker op de hoogte wil stellen. Waarschijnlijk komen er verschillende namen bij jullie beiden op, dus elkaar aanvullen is heel prettig.

16. Plan een babyshower

Vier nu alvast de aangekomen de geboorte met vrienden en familie. Plan een babyshower. Dit is een feestje voor de zwangere vrouw, waarbij ze in het zonnetje gezet wordt. Gasten nemen cadeautjes voor de zwangere vrouw of de ongeboren baby mee.

Je kunt een bepaald thema aan de babyshower meegeven. Verder kun je een fotograaf voor een fotoshoot inhuren, traditionele babyshower-spellen zoals “Raad de buikomvang,” “Babybingo,” of “Wie kent mama het beste?”, of gasten babykleertjes laten versieren.

17. Zorg voor een veilige omgeving

Ondanks dat baby de eerste zes maanden nog niet kruipt, is het belangrijk om nu al voor een veilige omgeving te zorgen. Berg gevaarlijke voorwerpen op. Zorg voor kindersloten op kastjes. Dek stopcontacten af. Zorg voor een traphekje en goede sluitingen op ramen en deuren. Er is zoveel dat je nu al kunt doen.

18. Onderzoek de mogelijkheden van vaderschapsverlof

Misschien wil je een of meerdere dagen per week voor jullie kind zorgen. Vraag aan de werkgever hoe het zit met vaderschapsverlof. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners en aantal uren per week geboorteverlof. Maar dit is wat anders dan vaderschapsverlof. Dit laatste noem je ook wel ouderschapsverlof. Sinds 1 augustus 2022 hebben werknemers recht op betaald ouderschapsverlof.

Je moet het verlof binnen een jaar na de geboorte van het kind opnemen. Verder heb je mogelijk krijgt op onbetaald ouderschapsverlof. Hoe dit precies zit, kun je het beste aan je werkgever vragen.

19. De babykamer schilderen of behangen

Weet je van een vader goed kan doen tijdens de zwangerschap? De babykamer schilderen, verven of behangen. Dit zijn zware klusjes en er komen soms schadelijke dampen bij vrij. Zoiets wil je een zwangere vrouw niet aandoen.

Overigens het is het aan te raden om dit soort klussen ruim van tevoren te doen. Dan kan de kamer voldoende geventileerd worden, zodat er geen nare luchtjes blijven hangen.

20. Babymeubeltjes in elkaar zetten

Sommige vrouwen vinden het leuk om meubels in elkaar te zetten. Maar het vraagt toch wel enige technische kennis en inzicht. Een hoogzwangere vrouw zal dit niet zo snel doen, vanwege vermoeidheid, de buik die in de weg zit en het zware werk. Help mee door babymeubels in elkaar te zetten.

21. Een financieel plan maken

De komst van een baby brengt extra kosten met zich mee. Maak een financieel plan voor tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling. Vooral het eerste jaar van erg duur zijn.

22. Leer hoe je luiers moet verschonen

Iets dat elke aanstaande vader moet leren: luiers verschonen. Bespreek vooraf of jullie gebruik maken van wegwerpluiers, of stoffenluiers. Er zijn zelfs wasbare luierbroekjes te koop. Maak jezelf vertrouwd met de verschillende type luiers en hoe het verschonen werkt.

23. Maak een fotodagboek

Het is leuk om de groei van de zwangere buik vast te leggen. Maar ook om foto’s van de inrichting van de babykamer, uitstapjes en afspraken te maken. Maak een fotodagboek en plak hier de leukste foto’s en. Zorg ook voor grappige of opvallende beschrijvingen.

24. Creëer een ontspannen sfeer

Steek eens wat kaarsjes aan, zet rustgevende muziek op en kijk samen naar een (romantische) film. Liever geen films over slechte bevallingen of doodzieke baby’s. Dit zorgt alleen maar voor onrust en angst.

25. Ga samen op stap

Veel zwangere vrouwen denken dat ze thuis moeten blijven. Maar het is juist hartstikke leuk en ontspannend om op stap te gaan. Zolang de zwangere geen alcohol drinkt, biedt op stap gaan alleen maar voordelen. Zoals plezier, ontspanning en sociale contacten.

Wist je dat er alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn en zelfs alcoholvrije cocktails verkrijgbaar zijn? Dat is als vanouds genieten, maar wel op een verantwoorde manier.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven