Behangen met warm weer

Bijgewerkt: 19 juli 2023

Lijm die te snel droogt en behang dat loskomt, behangen met warm weer is niet de meest praktische keuze. Maar: niks is onmogelijk. Is het buiten warm en wil je de slaapkamer, woonkamer of andere ruimte voorzien van een nieuw behangetje? Hieronder enkele tips om de behangklus succesvol af te krijgen.

De meest ideale temperatuur om te behangen

Wanneer de buitentemperatuur tussen de 15 °C en 25 °C ligt, heb je de meest ideale behangtemperatuur te pakken. Uiteraard moet het binnen ook (ongeveer) van eenzelfde temperatuur zijn.

Wanneer het in de winter erg koud is, dan is het prima om de verwarming aan te zetten. Zolang het in de ruimte tussen de 15 °C en 25 °C blijft, is dit ideaal om je muren te voorzien van een nieuw behangetje.

Kun je behangen met warm weer?

Bij warm weer droogt de lijm snel uit. Hierdoor moet je heel snel werken. Wanneer je niet zo handig bent met behangen, is het beter om dit niet met warm weer te doen.

Toch kan het wel hoor! Bijvoorbeeld door de ruimte wat af te koelen. Of door ervoor te zorgen dat de lijm niet al te snel uitdroogt. Laten we eens naar de mogelijkheden kijken.

Geen direct zonlicht

Het is belangrijk dat er geen direct zonlicht op de muur staat die je gaat behangen. Maar ook geen zonlicht op je werkruimte, of op de emmer met behanglijm. Sluit eventueel de gordijnen, hang een laken voor het raam of laat de zonwering of rolluiken omlaag.

Is dit niet mogelijk? Begin dan met de muur waar het zonlicht niet op valt. Houd er rekening mee dat de zon naar rechts draait, dus werk van links naar rechts. Altijd achter het zonlicht aan, niet ervoor. Want wanneer je wat langzamer werkt dan dat de zon draait, loop je achter de feiten aan.

De ruimte koeler maken

Heb je airco op de slaapkamer of in de ruimte waar je wil behangen? Dan ben je een geluksvogel. Niet alleen heb je weinig last van de warme zomers, ook kun je altijd behangen. Middels de airco breng je de temperatuur in de ruimte omlaag.

Een andere optie is de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Er ontstaat dan een frisse wind (tocht), die de temperatuur in de kamer een beetje omlaag brengt. Houd er wel rekening mee dat de gevoelstemperatuur wat anders is dan de ware temperatuur. Door tocht kan de temperatuur met 2°C dalen, terwijl dit voor jouw gevoel wel 5 °C is.

Tijdens de koelere uren van de dag behangen

Wanneer je echt op een warme zomerse dag wil behangen, kies dan voor de koelere uren. Sta een keer vroeg op en begin om 6:00 uur ‘s morgens. Ja ik weet dat dit erg vroeg is, maar het voordeel hiervan is dat het dan minder warm is. Niet alleen beter om te behangen, ook is dit voor jezelf een stuk prettiger.

Daar komt nog bij dat, wanneer je vroeg begint, je ook eerder klaar bent. Zo heb je de rest van de dag om te genieten van je nieuwe muren.

Het alternatief is behangen laat in de avond. Wacht tot de zon onder gaat, dan daalt de temperatuur. Zet ramen tegen elkaar open om de frisse buitenlucht binnen te krijgen. Je merkt dat het dan nóg sneller afkoelt.

Een ventilator gebruiken

Het is niet zo dat een ventilator de temperatuur in de ruimte omlaag brengt. Een ventilator doet niks anders dan de bestaande lucht in beweging brengen. Wanneer lucht sneller beweegt, voelt het koeler aan. Vooral wanneer deze lucht langs je huid gaat.

Door bevroren flesjes water voor de ventilator te plaatsen, kun je de temperatuur wel wat omlaag brengen. Maar veel zal het niet schelen. Het verschil bedraagt 1 °C tot maximaal 2 °C.

Waarom is het belangrijk om voor verkoeling te zorgen?

Bij warmte verdampt vocht sneller. Leg maar eens een druppeltje water op de tafel meer. Bij warm weer zie je dat druppeltje water snel verdwijnen. Dit gebeurt ook met lijm, want dit bestaat tenslotte voor een gedeelte uit vocht.

Wanneer de lijm snel opdroogt, kan het papier uitzetten of samentrekken. Dit gebeurt vaak al voordat het goed en wel op de muren zit. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de lijm wat langer vochtig blijft.

Meer behanglijm gebruiken

Behangen met warm weer brengt wat nadelen met zich mee. Ten eerste krijg je het zelf al snel te warm. Eigenlijk zou je bij erg warm weer geen lichamelijke inspanning moeten verrichten.

Een ander nadeel is de snelle uitdroging van behanglijm. Hierdoor ben je geneigd om meer lijm te gebruiken. Dit kan, maar waak ervoor dat je dikke klodders lijm op het behang aanbrengt. Hierdoor kan het behangpapier gaan scheuren. Bovendien kunnen er lelijke bobbels ontstaan.

Lelijke gaten wanneer je met warm weer behangt

Iets waar je ook rekening mee moet houden: na het behangen kunnen er lelijke gaten ontstaan. Dit gebeurt wanneer de temperatuur daalt. Hierdoor krimpt het materiaal, waardoor er scheuren en gaten achter kunnen blijven.

Let op met vocht

Om af te koelen gebruiken sommigen een plantenspuit om hier water mee te vernevelen. Of misschien gebruik je wel een watervernevelaar in de kamer. Dit is erg verfrissend, maar het zorgt ervoor dat er een vochtige lucht ontstaat. Juist die vochtige lucht reactiveert de net gedroogde lijm. Het gevolg is dat het aangebrachte behang loskomt.

Wees ook voorzichtig met het bevochtigen van behang. Het lijkt logisch om dit vochtig te maken om te voorkomen dat het te snel opdroogt. Maar het kan een averechts effect hebben.

Het ontstaan van schimmels

Een ander probleem met vochtig behang, of teveel lijm gebruiken, is de groei van schimmels. In het begin merk je hier niks van, omdat de schimmels achter het behang groeien. Maar uiteindelijk zie je zwarte puntjes door het behang heen komen.

Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid. Bij inademing kan dit tot ademhalingsproblemen of andere gezondheidsklachten leiden. Niet zo fijn wanneer dit op de babyslaapkamer, de kinderkamer of je eigen slaapkamer plaatsvindt. Maar ook in de woonkamer of andere leefruimtes zijn schimmels ontzettend slecht.

Wanneer je gaat behangen, is het aan te raden om de luchtvochtigheid in de ruimte te meten. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Om te behangen moet de vochtigheid tussen de 30% en 50% liggen.

Gebruik een speciale meter om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Dit metertje kost een paar euro, maar je hebt ook duurdere modellen die naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur en CO2 in de ruimte meten.

Bekijk luchtvochtigheidsmeter

Kan ik de lijm verdunnen?

Behanglijm wordt taaier bij warm weer. Dit komt door verdamping van het vocht dat erin zit. In dit geval kun je een klein beetje water toevoegen. Doe dit met kleine hoeveelheden, behanglijm mag zeker niet te waterig worden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven