Indeling babykamer: een plattegrond maken

Bijgewerkt: 19 juli 2023

Bij het ontwerpen van de babykamer wil je weten waar het meubilair komt te staan. Dat zijn niet alleen het wiegje of ledikantje maar ook de commode, de kledingkast en andere meubeltjes. Misschien wil je een schommelstoel voor borstvoeding, of een leeshoekje of speelhoekje creëren.

Met een plattegrond van de indeling van de babykamer, zie je hoe efficiënt de inrichting zal zijn. Ik heb wat ideeën verzameld om het beste uit de inrichting van de kinderkamer te halen.

De afmeting van de babykamer

Bij het maken van een plattegrond is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Dit bepaalt namelijk de indeling van de babykamer. Is de kamer vierkant, langwerpig of heeft deze misschien ronde vormen?

Een plattegrond van de babykamer maken

Je begint met het maken van de plattegrond. Hierbij is het belangrijk dat je alles goed opmeet. Een 2D plattegrond bestaat uit de lengte en breedte van de kamer. Wil je echter ook de hoogte van het meubilair bepalen, dan moet je een 3D-plattegrond maken.

Voor dat laatste kun je het beste gebruik maken van een speciale tools zoals floorplanner. Kijk ook eens op de IKEA-website, want hier kun je ook leuke plattegronden maken. Zonder dat dit je verplicht om iets aan te kopen.

Wil je de plattegrond traditioneel maken? Dit heb je nodig:

  • Meetlint of rolmaat
  • Potlood
  • Papier of een tekenprogramma

Gebruik een meetlint of rolmaat om zowel de lengte als de breedte van de kamer te meten. Meet ook uitstekende delen zoals nissen of ingebouwde kasten.

Bepaal de schaal voor je plattegrond. Bijvoorbeeld 1:30. Dit betekent dat 1 cm op de plattegrond overeenkomt met 30 cm en de werkelijkheid. Welke schaal je kiest aan een beetje van de afmeting van de kamer af, en hoe groot het papier is waarop je tekent.

Maak het jezelf makkelijk met ruitjespapier van 5 mm. Ideaal voor het maken van een plattegrond.

Handleiding plattegrond maken

Wanneer je alles hebt opgemeten en de schaal hebt bepaald, begin je met het tekenen van de plattegrond. Wanneer je gebruik maakt van een tekenprogramma hoef je alleen maar de afmetingen in te voeren. Maar teken je op papier, dan begin je met het tekenen van de buitenmuren van de babykamer.

Voeg vervolgens de deuren en ramen aan de plattegrond toe. Gebruik lijnen om de openingen aan te geven. Zo weet je later precies waar de deur en het raam of de ramen zich bevinden.

De indeling van de babykamer: het meubilair

Nu is het tijd om de plattegrond te gebruiken om de indeling van de babykamer te maken. Dit kun je direct op papier tekenen, maar eigenlijk is het handiger om met de meubeltjes te kunnen schuiven.

Meet de meubeltjes op (lengte en breedte). Gebruik dezelfde schaalverdeling als voor de plattegrond. Tekende meubeltjes op een apart vel papier. In de meubeltjes uit. Geef ze eventueel een kleurtje, zodat je weet om welke meubelstukken het gaat.

Leg de meubels nu op de plattegrond. Het leuke hieraan is dat je oneindig met de met de meubels kunnen schuiven. Plaats bijvoorbeeld het wiegje of het ledikantje onder het raam, langs een muur of aan de overkant van de babykamer.

Misschien wil je extra elementen toevoegen, zoals een schommelstoel, een leeshoekje, verlichting of stopcontacten. Vaste elementen teken je op de plattegrond. Losse elementen zoals speelgoed of een leeshoekje, teken je ook weer op apart papier en knip je uit. Zo kun je dit altijd verplaatsen.

Kinderkamer is vaak het kleinste kamertje in huis

Meestal wordt voor de babykamer de kleinste slaapkamer gekozen. Dit komt omdat een baby nog niet zoveel ruimte nodig heeft. Toch moet je er rekening mee houden dat je kindje, wanneer het ongeveer anderhalf jaar oud is, al wat vaker op zijn of haar slaapkamertje zal spelen. Samen met jou of iemand anders, maar de slaapkamer wordt dan over andere dingen gebruikt dan alleen maar om te slapen of te verschonen.

Bij de indeling van de babykamer is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is handig wanneer je een apart hoekje kunt creëren om te spelen, een boekje voor te lezen of te snoezelen.

Je moet dus effectief gebruik maken van de beschikbare ruimte. Hiermee voldoe je aan de behoefte van jou en de baby.

Enkele tips en ideeën om de babykamer in te richten

Weet je niet zo goed wat een goede indeling is? Het is belangrijk om de ruimte zo goed mogelijk te benutten, al helemaal wanneer het om een kleine slaapkamer gaat.

Soms heb je een vreemde hoek in de slaapkamer. Dit zie je bijvoorbeeld bij oudere woningen waarbij het ventilatiekanaal van de vroegere open haard, via de slaapkamer naar de zolder leidt. Je krijgt dan een soort nis in de muur, en soms twee nissen. Neem de smalste nis, deze is ideaal om extra opbergruimte te creëren. Hang een smal plankje aan de muur, vanaf de nis tot aan de andere kant van de muur. Om wat plankje maak je een stang voor het ophangen van kleding.

Misschien heb je een stukje schuin dak op de slaapkamer. Gebruik de ruimte onder het schuine dak om extra opbergruimte te creëren. Of misschien wel een gezellig speelhoekje.

De wieg of ledikantje altijd als eerste

Wanneer je een plattegrond van de indeling van de babykamer maakt, begin je altijd met de wieg of het ledikantje. Vanwege tocht of direct zonlicht zou de slaapplek van de baby niet direct onder het raam moeten staan. Plaats het bedje bij voorkeur langs de hoofdmuur. Dit wordt tevens de blikvanger, waarbij je de muur een leuk kleurtje of design geeft. Of opvrolijkt met items aan de wand.

Als tweede plaatje de commode. Deze moet niet in de buurt van het wiegje of ledikantje staan. Wanneer baby rechtop kan staan, kan deze eventueel de spulletjes van de commode trekken.

De kledingkast plaats je het liefst binnen handbereik van de commode. Wanneer je baby verschoont, moet je immers makkelijk kleding uit de kast kunnen pakken.

Maximaliseer de vloerruimte

Is de babykamer erg klein? Maak deze ruimte lekker door de vloerruimte te maximaliseren. Dit doe je door voor slimme opbergruimtes te kiezen. Bijvoorbeeld opbergruimte dat aan de muur hangt (zoals planken of zwevende kasten).

Zorg dat de vloer altijd opgeruimd blijft. Hierdoor lijkt de slaapkamer veel groter. Verder is het aan te raden om met lichte kleuren te werken. Lichte kleuren reflecteren het daglicht, waardoor de babykamer groter lijkt dan hij werkelijk is.

Deze tekenprogramma’s zijn handig voor jou

Lukt het niet om een plattegrond op papier te maken, of is dat je teveel werk? Ik heb een lijst gemaakt van handige tekenprogramma’s. Voor sommige programma’s moet je betalen, anderen mag je (beperkt) gratis gebruiken. Kijk ook altijd of er een gratis versie of proefversie beschikbaar is.

Met deze tekenprogramma’s kun je plattegronden maken:

  • AutoCAD
  • SketchUp
  • Revit
  • ArchiCAD
  • Chief Architect
  • Sweet Home 3D
  • Floorplanner
  • RoomSketcher
  • Planner 5D
  • SmartDraw
  • Lucidchart
  • Homestyler
  • TurboFloorPlan
  • Easy Blue Print
  • HomeByMe
  • Cedreo
  • Roomstyler 3D Planner
  • MagicPlan
  • Home Designer Suite
  • Space Designer 3D

Bedenk dat veel woonwinkels, zoals IKEA, ook een gratis tekenprogramma hebben.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven