Kerstster overhouden en verzorgen

Bijgewerkt: 23 juli 2023

De kerstster is een mooie plant en vooral rond de kerstdagen erg populair. Jammer dat veel mensen hem daarna weggooien. Je kunt de kerstster overhouden waardoor hij ook het jaar daarop weer in de kamer staat te pronken. Een kerstster verzorgen lijkt lastig want de meeste van deze planten gaan vroegtijdig dood. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt.

Verschil tussen kerstster en kerstroos

Er zijn veel planten die veel op elkaar lijken, zoals de kerstster en de kerstroos. Wat is het verschil tussen deze twee? De kerstroos wordt ook wel heksenkruid genoemd, het is een vaste winterbloeiende plant. De bladeren zijn handvormig en de plant bloeit met roze of witte bloemen. De kerstroos is giftig, hij wordt in de winkel ook wel verkocht onder de naam Helleborus niger.

De kerstroos kom je tegen onder de naam Euphorbia pulcherrima of poinsettia. De bladeren zijn rood en gekarteld, daarnaast zijn er gekleurde schutbladeren aanwezig. Deze schutbladeren groeien in de vorm van een ster, vandaag de benaming kerstster. Er zijn kleine groen met gele opvallende bloemetjes aanwezig.

Kerstster verzorgen

Voor veel mensen is de kerstster een moeilijke kamerplant. Na de feestdagen gaat de plant dus prullenbak in. Zonde want het gaat hier zeker niet om een wegwerp plant, hij kan namelijk veel langer mee. Een kerstster verzorgen moeilijk? Niet met onderstaande verzorgingstips.

Temperatuur in de woonkamer

Een kerstster mag zeker niet te warm staan. Veel mensen plaatsen de plant vlakbij de verwarming waar de temperatuur 25 °C of hoger is. Aan de andere kant mag deze plant ook niet in een te koude omgeving staan. Wanneer je de kerstster koopt houd je hem in een ruimte waar de temperatuur tussen de 15° en 22 °C ligt. De woonkamer is prima maar dan niet bij het raam of een verwarming.


De standplaats

Ondanks dat de kerstster niet op de tocht of bij de verwarming mag staan houdt hij wel van licht en zon. Proberen hem dus ergens neer te zetten waar af en toe het zonnetje naar binnen valt. Zet hem zeker niet op een donkere plaats meer.

Water geven

Net als alle andere planten heeft ook de kerstster water nodig. Geef zeker niet te veel water, hier van vallende bladeren uit. Het beste kun je de plant eenmaal per week met de wortels in lauwwarm water dompelen. Hierna de wortels uit laten druppelen en de binnenpot weer in de overpot plaatsen.

Kerstster kopen

Rond de feestdagen kun je in veel tuincentra, bij bloemenwinkels maar ook in de supermarkt een kerstster kopen. Je kunt hem ook online bestellen waarbij je hem netjes krijgt thuisbezorgd. Je bent dan echt niet duurder uit.

Het probleem is dat de kerstster alleen rond de feestdagen wordt aangeboden. Door het jaar heen kun je hem nergens kopen. Dit komt omdat er dan ook geen vraag naar is. Bovendien is de plant in de zomer in zijn rustperiode, dit maakt hem dan lastig om te verkopen.

Kerstster overhouden

Wil je de kerstster overhouden zodat je hem het jaar daarop weer kunt gebruiken? Na de feestdagen zullen de bladeren uit gaan vallen. Voor veel mensen is dit het moment om de plant weg te doen. Zeker niet weggooien, wanneer de kerstster zijn bladeren verliest moet je hem terugsnoeien. Bij een grote kerstster snoei je hem terug totdat de stelen ongeveer 30 cm zijn. Bij een kleinere plant snoei je hem naar verhouding wat verder terug.

De winter doorhelpen

Je kunt de kerstster niet de hele winter in de woonkamer houden. Nadat je hem hebt teruggesnoeid moet je hem op een koelere maar vorstvrije plek neerzetten. Ook heeft hij meer schaduw nodig. Heb je een onverwarmde zolder, dan is dit de ideale plek voor de kerstster. Hier kan hij prima overwinteren. Ook op een koelere slaapkamer kan dit goed.

Geef de kerstster gedurende de winterperiode minimaal water. In het voorjaar verpot je hem waarbij je voor verse aarde en een grotere pot zorgt. Houd er rekening mee dat hij een stuk groter kan worden.

Naar bloempotten

Geef hem vervolgens voldoende water en zet hem op een lichtere plek neer. De temperatuur in het voorjaar moet tussen de 13 en 15 °C bedragen. Ook nu is de slaapkamer prima maar dan wel dichter bij het raam.

De plant krijgt nieuwe scheuten

De kerstster overhouden krijgt nu vorm, de plant krijgt namelijk nieuwe scheuten. Je mag de nieuwe scheuten verwijderen, zolang je er maar 4 tot 5 overhoudt. De scheuten die je verwijdert kun je eventueel opnieuw stekken. Succes is niet altijd gegarandeerd maar je kunt het zeker proberen.

De kleur van de bladeren opfrissen

Niet altijd is de kerstster voor de feestdagen gereed, soms zijn die mooie gekleurde bladeren of bloemen nog niet aanwezig. Gelukkig kun je dit proces versnellen en stimuleren. Aan het einde van de zomer zet je de kerstster dagelijks onder een grote zwarte pot of bak. Hier moet hij gedurende 14 uur per dag onder blijven staan. Doe dit bijvoorbeeld in de avonduren en haal hem ‘s ochtends er weer onderuit.

Na 8 weken, het is dan inmiddels al een tijdje herfst, zet je de kerstster weer op een lichtere plek. Langzaam maar zeker kun je hem naar de woonkamer halen. Doe dit wel voorzichtig want de temperatuurverschillen kunnen groot zijn. De kerstster is zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Is de kerstster giftig? Nee!

Sommige mensen denken dat de kerstster giftig is. Een logische gedachte want deze plant behoort tot de Euphorbia familie (wolfsmelk). Veel planten uit de wolfsmelkfamilie produceren melksap dat giftig of irriterend is. Na onderzoek met ratten is gebleken dat de kerstster niet giftig is.

In grote hoeveelheden kan de kerstster wel giftig zijn, maar dan moet je er echt veel van binnenkrijgen. Een volwassen persoon van 75 kg zal maar liefst anderhalve kilo aan bladeren moeten eten voordat dit zijn giftigheid bereikt.

Het sap dat uit de plant komt veroorzaakt ook geen irriterende plekken op de huid. Ook dan moet er sprake zijn van heel veel wolfsmelk (sap van het plant) voordat je er iets van merkt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Kerstster overhouden en verzorgen

  1. Mijn kerstster staat nog prachtig te bloeien ,heb hem nu verpot in een grotere pot,kan ik de plant zo gebloeit laten staan of moet ik hem afknippen, hij staat nog zo mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven