De mooiste kinderkamer maak je zelf

Bijgewerkt: 14 februari 2023

Wie heeft de mooiste kinderkamer? Dat is degene die de slaapkamer met liefde heeft ingericht (of heeft laten doen). Een mooie kinderkamer creëer je door te werken met één of meerdere kleurtjes, bijzondere materialen en aansprekende accessoires. Doe hier inspiratie op en bekijk onze favorieten.

Werkt met lichte kleuren

Is de slaapkamer van het kind niet zo groot? Dan is het belangrijk dat je met lichte kleuren werkt. Juist die lichte kleuren zorgen ervoor dat de kamer ruimtelijker lijkt. Ga daarom voor een licht behang of een lichte verfkleur op de muren. Je mag zeker één muur donkerder maken maar overdrijf dit niet.

Kies ook voor lichte meubeltjes en bij voorkeur een lichte vloer. Voorkom wel dat alles wit is want voordat je het weet lijkt de kinderkamer op een ziekenhuis. Dat moet je zien te voorkomen. Ga daarom niet alleen voor wit maar kies vooral lichte kleuren zoals beige, lichtgrijs, houtkleuren waaronder lichteiken of white wash of lichte pastelkleuren.

Een duurzame baby- of kinderkamer

De mooiste kinderkamer is duurzaam. Dit betekent dat je voor duurzame materialen waaronder hout, papier, karton, bamboe, rotan en aluminium kiest.

Duurzame materialen belasten het milieu veel minder. De productie ervan vraagt minder grondstoffen en er ontstaat minder afval. Ook zijn deze materialen niet giftig. Steeds meer babykamers zijn van MDF, dit is een duurzaam materiaal dat een droog productieproces kent.

Bij de inrichting van de babykamer kun je denken aan accessoires van bamboe of rotan en gerecycled papier en karton. Bepaalde stoffen zijn ook zeer duurzaam zoals bio katoen, bamboe en hennep.

Een vintage slaapkamer voor je kind

Kijk eens goed op marktplaats of andere tweedehands-sites rond. Het is heel leuk om een vintage baby- of kinderkamer te scoren. Dit zijn slaapkamermeubeltjes uit de jaren 50, 60, 70 en 80. Een beetje opschuren en beitsen of lakken en ze zien er weer als nieuw uit. Doe dit altijd met kindvriendelijke verf.

Vervang het matras wel altijd voor een nieuw exemplaar. Het is niet verstandig om je kind op een oud matras te laten slapen. Gelukkig hoeft een nieuw matras niet duur te zijn.

Heb je al een mooie slaapkamer en wil je deze inrichten met vintage accessoires? Denk dan aan een vintage (teakenhouten) spiegel, wandplankje met lade (die kwam je vroeger heel veel tegen), bronzen beeldjes, ouderwets houten speelgoed en misschien wel het retro kinder schoolbureau.

Kijk ook eens naar wandtegeltjes of wandbekleding van Mosa of Holly Hobbie, het past helemaal in deze stijl.

Een bed met glijbaan

Voor kinderen bestaat de mooiste kinderkamer uit een bed met glijbaan en hieronder kastruimte, een bureau of speelruimte. ‘s Morgens vrolijk je bed uit, een goed begin van de dag. Bij dit soort bedden kun je kiezen uit een halfhoogslaper met glijbaan, een boomhutbed (heel spannend) of een hoogslaper met hieronder een bureau of kastruimte.

Er is de laatste jaren steeds meer keuze bijgekomen. Er zijn zelfs kinderbedden die op een complete speeltuin lijken. Slapen wordt een heel avontuur.

Helaas is het bed met glijbaan niet voor eeuwig. Zodra het kind ongeveer 10 jaar oud is ontstaat er behoefte aan een andere inrichting. Zet het bed met glijbaan te koop of schuif het door naar het jongere broertje of zusje.

Donkere muren, lichte meubeltjes

Je kunt ook een mooi contrast creëren door donkere muren met lichte meubeltjes te combineren. Dit geeft de uitstraling iets mysterieus. Bovendien voorkom je dat de kinderkamer té donker wordt.

Werkt met een thema

Planeten, dieren, voertuigen, meisjes, voetbal of de wereld. Allemaal geschikte thema’s voor een kinderkamer. Het is veel leuker om de kinderkamer in een bepaald thema in te richten.

Hoe je dit doet? Breng een neutrale kleur verf of behang op de muur aan. Eventueel kun je een of twee muren van een kleurtje voorzien of je kiest een behang dat bij het thema past. De meubeltjes houd je neutraal, hier moet je niet al te veel aan doen. Het is namelijk zonde wanneer je kindje na een jaar op het thema is uitgekeken en je nieuwe meubeltjes moet kopen.

Wel breng je accessoires in het thema aan. Denk hierbij aan muurstickers of muurposters, beeldjes, speelgoed, boeken, knuffels en andere accessoires die erbij horen. Eventueel een hanglamp of wandlamp dat bij het thema past en misschien wel een vloerkleedje.

De winkel van mooistekinderkamer.nl

Wil je een mooie kinderkamer maken? Laat je dan zeker inspireren door de webshop mooistekinderkamer.nl. Ze hebben duizenden meubeltjes en accessoires in het assortiment om van de kinderkamer een kunstwerk te maken.

Is een product niet leverbaar? Naast het product vind je altijd alternatieven, via een andere verkoper of een vergelijkbaar product. Je hoeft dus niet bij deze webshop te bestellen maar ga vooral voor de inspiratie. Het kan al moeilijk genoeg zijn om een mooie kamer voor je kindje te creëren.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven