Ziek worden van een petroleumkachel

Een petroleumkachel is zeer geschikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld om een grote ruimte aangenamer te krijgen. Maar ook om een kleine ruimte af en toe te verwarmen.

Een petroleumkachel gebruikt petroleum (kerosine) als brandstof. Hierdoor ontstaan er verbrandingsproducten in je huis. Dit leidt tot een verhoogd niveau van koolmonoxide- en stikstofdioxidedampen. Oftewel: je kunt ziek worden van een petroleumkachel.

Draagbaar verwarmingstoestellen

Je hebt verschillende soorten bijverwarming. Wanneer een verwarming verplaatsbaar is, spreek je ook wel van een draagbaar verwarmingstoestellen. Petroleumkachels behoren hiertoe. Je gebruikt ze om ruimtes te verwarmen.

Het grootste voordeel van dit soort kachels zijn de lage kosten. Met 20 liter petroleum kun je tot wel 100 uur een ruimte verwarmen. Dit is veel goedkoper dan een kachel die op gas of elektriciteit werkt. Wanneer je dus op zoek bent naar een goedkope verwarming, kom je al snel bij dit model uit.

Qlima SRE 4035 TC
Zibro Laserkachel LC 140

Zeer effectief in verwarmen

Er is nog een reden waarom steeds meer mensen voor een petroleumkachel kiezen: het is een zeer effectieve verwarming. Binnen slechts enkele minuten voelt de ruimte aangenaam warm aan. Vanwege het hoge rendement zijn deze kachels ook geschikt om grotere ruimtes te verwarmen.

Daarnaast is hij verplaatsbaar, ook wel zo handig. Het ene moment gebruik je hem in de garage en het andere moment om je slaapkamer, woonkamer of hobbyruimte te verwarmen.

Ziek worden van een petroleumkachel: het komt vaker voor dan je denkt

Bij een petroleumkachel is het belangrijk dat de brandstof volledig verbrand wordt. Dit gebeurt niet altijd. Onvolledige verbranding leidt tot productie van koolmonoxide. Dit is een kleurloos en geurloos gas dat in de ruimte terechtkomt. Wanneer je slecht ventileert, kan dit gas niet weg. Hierdoor adem je dit in.

Wanneer je kleine hoeveelheden koolmonoxide inademt, leidt dit tot een koolmonoxidevergiftiging. Dit ontstaat totdat koolmonoxide rode bloedcellen en het lichaam binnendringen. Het bindt zich aan hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in het bloed.

Als gevolg hiervan kan het bloed minder goed zuurstof naar de lichaamsweefsels transporteren. Hierdoor krijgt je lichaam last van een zuurstoftekort. Dit leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid.

Bescherm jezelf en je dierbaren met een koolmonoxidemelder. Deze slimme, levensreddende gadget detecteert koolmonoxide, een geurloos en dodelijk gas dat vrijkomt bij verbrandingstoestellen. Demelder geeft onmiddellijk een luid alarm.


Bij een ernstige koolmonoxidevergiftiging krijg je hoofdpijn, verwardheid, geheugenverlies en zelfs bewusteloosheid. Dit is het gevolg van neurologische problemen.

Veel mensen met een koolmonoxidevergiftiging zijn misselijk en moeten braken. Maar je kunt er ook hartritmestoornissen of een hartaanval van krijgen. In ernstige gevallen leidt koolmonoxidevergiftiging tot permanente hersenbeschadiging of verlamming. En in zeer ernstige gevallen is het fataal.

Vervuiling van de binnenlucht

Petroleumkachels produceren rook en roet. Wanneer je deze kachel vaak aanzet, worden je muren en plafonds donkerder van kleur. Er ontstaat een hinderlijke aanslag die je niet zomaar weg kunt poetsen. Maar dat is nog niet alles, het leidt ook tot vervuiling van de binnenlucht.

Binnenluchtvervuiling brengt verschillende gezondheidsklachten en symptomen met zich mee. Je kunt last krijgen van:

  • Ademhalingsproblemen
  • Allergische reacties
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Irritatie van de ogen, neus en keel
  • Risico op hartaandoeningen of verhoogde bloeddruk
  • Verergering van bestaande gezondheidsproblemen

Je ziet dat langdurig gebruik van een petroleumkachel je ziek kan maken. Daarom is het zo belangrijk dat je deze kachel niet langdurig achter elkaar gebruikt. Maar ook dat je hem regelmatig van onderhoud voorziet, en de ruimte waarin hij staat goed ventileert.

Wat moet je doen wanneer je ziek wordt van een petroleumkachel?

Merk je dat je bij het gebruik van een petroleumkachel ziek wordt of last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen of andere klachten? Dan is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen.

  1. Schakel de petroleumkachel geheel uit en laat hem gedurende enkele dagen uitstaan.
  2. Ventileer de ruimte zeer goed. Zet een raam open of nog beter, twee ramen tegenover elkaar.
  3. Voorzie de kachel van onderhoud, zoals de brander en het lont vervangen.

Soms is het probleem hiermee opgelost. Maar wanneer de klachten aan blijven houden, moet je deze kachel niet meer gebruiken. Waarschijnlijk is er sprake van een defect of een lekkage. Vervang het oude ding voor een nieuwe petroleumkachel of een alternatieve bijverwarming.

Medische behandeling bij koolmonoxidevergiftiging

Bij een koolmonoxidevergiftiging is het belangrijk om direct de ruimte te verlaten. Ga naar een plaats met frisse lucht, bijvoorbeeld buiten. Zorg dat andere mensen niet de besmette ruimte ingaan.

Medische behandeling is afhankelijk van de ernst van de vergiftiging. Zuurstoftherapie is een effectieve behandeling. Dit verdrijft koolmonoxide uit het lichaam, en vult zuurstoftekorten aan. Soms worden medicijnen gebruikt om klachten zoals hoofdpijn of misselijkheid te bestrijden.

Bij een ernstige vergiftiging of verlies van bewustzijn, is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Een kenmerkende geur in huis

Bij een petroleumkachel in huis kun je soms vreemde geurtjes waarnemen. Dit komt omdat petroleum een kenmerkende geur heeft. De meeste mensen vinden deze geur zeer onaangenaam. Om die reden is het aan te raden om de petroleumkachel buitenshuis aan te steken. Zodra hij enkele minuten brandt, kun je hem naar binnen verplaatsen.

Een andere optie is de kachel naast een raam neerzetten en het raam in het begin helemaal openzetten. Zo kan de nare geur weg.

Lekkages, brandgevaar en explosiegevaar

Bij het gebruik van een petroleumkachel moet je altijd rekening houden met de risico’s. Je kunt petroleum op de vloer morsen, waardoor je vloer of tapijt zeer brandbaar wordt. Ook kan er lekkage optreden. Dit leidt niet alleen tot vervuiling maar brengt ook brandgevaar met zich mee.

De open vlam van petroleumkachels is ook brandgevaarlijk. Een ongelukkige vonk heeft grote gevolgen. Ook is er een risico op explosiegevaar. Dit geldt vooral bij het opslaan van grote hoeveelheden petroleum. Deze brandstof mag nooit aan ontstekingsbronnen worden blootgesteld.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven