Boxspring matras omdraaien

Bijgewerkt: 29 augustus 2023

Je bent gewend om je matras elk seizoen om te draaien. In de breedte maar ook in de lengte. Oftewel de onderkant leg je boven. Kun je een boxspring matras omdraaien? Niet altijd. Sommige matrassen mag je alleen in de breedte draaien. Het is dus belangrijk om te kijken welk type matras je hebt.

Matras niet op dezelfde plekken belasten

Er is een reden waarom je het matras elk seizoen moet draaien. Per dag lig je ongeveer 8 uur op je matras. Dat zijn 730 uur per seizoen, vergelijkbaar met 30 hele dagen. Je kunt je voorstellen dat er hierdoor kuiltjes in het matras ontstaan. Maar dat niet alleen, er blijft ook veel vocht in het matras achter.

Door het matras elk seizoen te draaien, zorg je voor een goede verluchting. Vochtige plekken drogen hierdoor veel makkelijker. Bovendien voorkom je dat het matras iedere keer op dezelfde plekken wordt belast.

Regelmatig draaien maakt onderdeel uit van het standaard matrasonderhoud. Het zorgt voor een langere levensduur.

Kun je een boxspring matras omdraaien?

Boxsprings zijn niet ontworpen om te worden omgedraaid. Toch is dit soms aan te raden, want het verlengt de levensduur. Omdat de matrassen van boxsprings zeer stevig zijn, is het niet nodig om ze elk seizoen te draaien. Je kan dit ook om de 4-6 maanden doen.

Hoe fijn is het om een complete boxspring te kopen. Dit bestaat uit een onderstel en een matras. Vaak krijg je er ook extra’s bij zoals een hoofdbord en een topdekmatras.

Bekijk het aanbod in de webshop


Waarom omdraaien niet altijd nodig is

Vroeger was het draaien van het matras gebruikelijk. Dit kwam omdat de ventilatie van oudere matrassen nog niet zo goed was. Ook boden ze geen geweldige ondersteuning. Na een maandje of twee zag je een duidelijke kuil in het bed ontstaan. Je kunt je voorstellen dat dit niet zo goed voor je rug was. Daarom was draaien de beste methode om de kuil ongedaan te maken.

Moderne matrassen hebben een buitenlaag van schuim. Meestal zit er een kern van veren in, maar het kan ook dat de kern uit een bepaald soort schuim bestaat.

Het schuim is verend. Wanneer je het indrukt en weer loslaat, blijft er geen afdruk achter. Dit komt omdat het snel naar zijn oorspronkelijke vorm terugveert. Dit betekent dat omdraaien van het matras niet altijd nodig is.

Wanneer je een boxspring matras wil draaien

Een origineel boxspring matras heeft een duidelijke bovenkant en onderkant. De bovenkant bestaat uit een andere laag. Meestal is deze laag bedoeld om het topdek matras beter vast te houden, zodat het niet gaat schuiven. Bovendien gaat het om een ventilerend laagje.

Wanneer je het matras in zijn geheel draait, dus de bovenkant naar beneden, dan kan dit betekenen dat je iets aan ventilatie mist. En dat het topdekmatras misschien gaat schuiven. Gelukkig heb je daar speciale matjes voor. Die leg je tussen het matras en de topper.

Je kunt het matras ook alleen in de breedte draaien. Dit betekent dat de bovenkant de bovenkant blijft. Wat je doet is het hoofdeinde naar het voeteinde draaien. Dit is een uitstekende methode om een ander deel van het matras te belasten.

Wisselen van partner

Wat sommige mensen doen is het matras van partner laten wisselen. Dus dat jij het matras van je partner krijgt, en andersom. Waarom zou je dit doen? Misschien ben jij zwaarder dan je partner. Dit betekent dat jouw matras meer belast wordt. Wanneer jullie af en toe ruilen, worden beide matrassen evenredig belast. Zo voorkom je dat de één ‘n nieuw matras moet kopen, terwijl de ander nog jarenlang met het matras kan doen.

Toch is het niet ideaal om matrassen van partner te laten wisselen. Het kan bijvoorbeeld dat die van jou meer doorgezakt is, waardoor je partner last krijgt van rugklachten. Of dat de één heel erg ligt te zweten, waardoor de ander op een stinkend matras ligt. Want ja, ook dat kan gebeuren.

Kijk naar de ondersteuning als geheel

Wanneer het matras voldoende ondersteuning biedt, is het helemaal niet nodig om dit om te draaien. Tenzij je merkt dat er kuiltjes ontstaan of dat het met de ventilatie niet zo goed zit. Maar wanneer dit gebeurt, is de kans groot dat je een slecht bed of een slecht matras hebt gekocht.

Het topdek matras omdraaien

Bovenop het boxspring matras komt een topdekmatras oftewel een topper te liggen. Dit zorgt voor extra comfort. Bovendien voorkomt dit vroegtijdige slijtage van het echte matras. Wanneer je een splittopper hebt, merk je dat je dit maar moeilijk om kunt draaien. Je kunt het alleen in de lengte draaien oftewel de bovenkant naar beneden. Maar het is niet mogelijk om het in de breedte te draaien (het hoofdeinde naar het voeteinde).

Met andere toppers kan dit wel gewoon. Maar is het wel nodig om een topper om te draaien? Dit is zeker aan te raden, want het verlengt de levensduur van je topper. Toch moet je een topper na 3 tot 4 jaar vervangen voor een nieuw exemplaar. Of je nu wil of niet. Gelukkig zijn toppers niet zo duur.


Zo draai je het matras zonder moeite om

Een topper is dun en licht van gewicht. Die kun je vaak alleen omdraaien. Maar met een zwaar boxspring matras je toch wel wat hulp nodig. Met twee personen is het veel makkelijker om dit te draaien.

Heb je geen hulp of wil je het alleen doen? Dan is het aan te raden om het matras eerst dwars op het bed te zetten. Dat doe je door het matras een beetje naar buiten te trekken en omhoog te zetten. Vervolgens duw je tegen het matras aan waardoor het omkiept. Nu hoef je alleen nog maar het matras opnieuw naar de buitenkant te trekken. Voordat je het weet ligt het goed op zijn plaats.

Het kan ook dat je het in de breedte wil draaien, zodat het hoofdeinde bij het voeteinde komt te liggen. Het beste kun je aan het voeteinde staan en het matras een beetje naar buiten trekken. Vervolgens til je het matras op, en beweegt dit naar het midden toe. Duw zover mogelijk het voeteinde van het matras naar het midden van het bed toe.

Pak nu het hoofdeinde vast, en trekt het naar buiten. Duw opnieuw naar het midden. Herhaal bovenstaande handelingen net zo lang totdat het matras in de breedte is gedraaid.

Kun je twee boxsprings op elkaar zetten?

Met een boxspring wordt eigenlijk de gehele combinatie bedoeld. Toch menen sommigen dat de boxspring alleen uit de bedbodem bestaat. In dit geval spreek je van de box.

De vraag is of je twee boxsprings op elkaar kunt zetten. En dan bedoel ik twee keer de box of twee keer de bedbodem. Sommigen doen dit om het gehele bed hoger te maken. Hier bovenop komt dan nog het matras, en daarboven desgewenst een topper.

Wanneer het nodig is om het bed te verhogen, kan het verstandig zijn om twee boxsprings op elkaar te zetten. Dan moet je er wel voor zorgen dat ze niet kunnen gaan schuiven. Kijk dus naar mogelijkheden om het geheel goed vast te zetten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven