Genderneutrale kleuren voor de babykamer

Bijgewerkt: 29 augustus 2023

Geen roze of blauw, maar gewoon een genderneutrale babykamer. Met deze inrichting maak je geen onderscheid tussen jongen of meisje. Sommige kleuren verwijzen naar een mix van mannelijk en vrouwelijk. Andere kleuren hebben helemaal niks met het binaire bestaan te maken. Zoek je inspiratie voor de inrichting van de babykamer? In dit artikel alles over genderneutrale kleuren.

De geschiedenis van blauw en roze

Tot de jaren 20 van de vorige eeuw, was blauw een meisjeskleur. Ja je leest het goed! Blauw was namelijk een verwijzing naar de maagd Maria. Hierdoor was blauw een typische vrouwelijke kleur. Maar dit veranderde rond de jaren 20. Blauw werd aan jongens toegeschreven, roze aan meisjes. En zo is het nog steeds.

Wat is genderneutraal?

Genderneutraal is een opkomende trend. Hierbij maak je geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, of jongens of meisjes. Bij genderneutraliteit gaat het niet alleen om kleding of uiterlijk maar ook gedrag, sociale aspecten en taalgebruik.

In feite draait het om het individu, niet om het feit of het een man of vrouw is. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • Genderneutrale opvoeding – alles is mogelijk, zoals een jongen die met poppen speelt, een meisje met auto’s, een jongen die in een rok rondloopt en een meisje met kort stekeltjeshaar.
  • Genderneutrale wc’s – in openbare gelegenheden zoals een winkelcentrum of restaurant zijn er geen aparte toiletten voor mannen en vrouwen.
  • Genderneutraal taalgebruik – teksten waren iedereen zich herkent, ongeacht of het man of vrouw is.

Inrichting van de babykamer

Steeds meer (aanstaande) ouders kiezen voor een genderneutrale inrichting van de babykamer. Dit betekent dat de inrichting niet specifiek is afgestemd op een jongen of een meisje. Zo kan er op een jongenskamer een poppenhoek aanwezig zijn, tegelijkertijd met een speelgoedautogarage. Aan de muur hangen posters van zowel Barbie als Spiderman.

Het belangrijkste is dat het kind leert dat er geen verkeerde keuzes zijn. Het kan volop experimenteren met verschillende soorten speelgoed en kleding, en ontdekken wat het zelf leuk vindt.

Waarom kies je hiervoor?

Een genderneutrale inrichting heeft verschillende redenen. Ten eerste omdat je het kind zelf keuzes wil laten maken. Door een genderneutrale omgeving- en opvoeding leg je geen nadruk op het geslacht. Maar op het ontwikkelen van de eigen identiteit.

Het kan ook dat je de babykamer wil inrichten, maar het geslacht nog niet weet. Of niet wil weten. Ook dan is het handig om voor een neutrale inrichting te kiezen.

Daarnaast heeft een neutrale inrichting nog een voordeel: het kamertje is makkelijker door te schuiven naar een volgend broertje of zusje.

Dit zijn genderneutrale kleuren voor de babykamer

Blauwe en roze zijn kleuren die naar jongetjes of meisjes verwijzen. Paars is een mix van blauw en roze. Het is niet direct genderneutraal maar verwijst naar een combinatie van beide geslachten. Paars is een donkere kleur die de kamer somber maakt. Niet ideaal voor een vrolijke en rustgevende babykamer.

Hieronder vind je een lijst van genderneutrale kleuren voor de babykamer. Bij elke kleur vind je een omschrijving wat het met de kamer of je humeur doet.

Grijs als neutrale kleur

Grijs is een veelzijdige en neutrale kleur. Dit is een prima keuze voor het inrichten van een genderneutrale babykamer. Grijs heeft een moderne uitstraling. Het laat zich goed combineren met andere kleuren, waardoor je al je creativiteit in kunt zetten.


Wit als veilige keuze

Wit is tijdloos en klassiek. Het staat voor hygiëne en levendigheid. Het voordeel van wit is dat je niet verwijst naar het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Bovendien is wit goed te combineren met accentkleuren. Enig nadeel is dat veel wit meer poetswerk met zich meebrengt, want vlekken zijn snel zichtbaar.

Wanneer je wit net wat ze hygiënisch vindt, kun je ook kiezen voor beige of crème. Deze neutrale tinten stralen zachtheid en warmte uit.

Zacht oranje

Je denkt bij de inrichting van de babykamer niet direct aan de oranje kleur. Maar zacht oranje is juist een goede keuze. Deze neutrale kleur creëert een gevoel van warmte en speelsheid. Zorg dat je niet teveel felle oranje tinten kiest, want het kan juist onrust en opwinding veroorzaken.

Mintgroen

Een van de mooiste kleuren voor de babykamer is mintgroen. Dit is een vaste en kalmerende kleur die niet alleen rustgevende is, maar ook vrolijkheid uitstraalt. Deze kleur past prima bij andere neutrale tinten. Bovendien past hij bij verschillende decoratiestijlen. En het beste van alles, het is een genderneutrale kleur.


Geel voor vrolijkheid

Wil je dat de babykamer vrolijkheid uitstraalt? Kies dan voor Gilles. Deze energieke kleur zorgt voor een positieve sfeer. Om het allemaal een beetje kalm te houden, is het belangrijk dat je voor een zachte tint geel kiest.

Vermijd intens felgeel, dit is te opvallend en verstoort de slaapomgeving. Sommige kleuren hebben namelijk invloed op de gemoedstoestand.

Aqua: mengeling van blauw en groen

Wanneer je een natuurlijke en neutrale kleur voor de babykamer zoekt, is Aqua perfect. Deze kleur straalt een kalme en zeeachtige sfeer uit. Hiermee creëer je een ontspannen omgeving. Aqua is geschikt voor jongens en meisjes, maar natuurlijk ook voor een genderneutrale inrichting. Deze kleur is goed te combineren met wit, zandkleur, koraal, grijs, lavendel en geel.

Lees ook: Indeling babykamer: een plattegrond maken

Purpergrijs

Misschien heb je er nog nooit eerder van gehoord, maar purpergrijs is echt een kleur. Het gaat om een grijstint met een vleugje paars. Babymeubeltjes hebben niet zo snel deze kleur, maar je kunt wel de muren in purpergrijs schilderen. Purpergrijs heeft een rustige en trendy uitstraling.

Kleuren die niet geschikt zijn voor de babykamer

Sommige kleuren zijn minder geschikt vanwege hun emotionele impact. Bijvoorbeeld felrood, dit werkt te stimulerend. Of zwart/donkerbruin, dit heeft een sombere en beklemmende uitstraling.

Wees ook voorzichtig met heldere neonkleuren. Ze zijn opvallend maar ook heel intens voor een babykamer. Hierdoor kan baby zich moeilijk ontspannen. Roze aan blauw zijn kleuren met sterke emotionele associaties.

Verder moet je uitkijken voor te veel contrasterende kleuren. Deze werken onrustig. Ook ingewikkelde of overweldigende patronen zijn verstorend. Niet alleen voor jezelf maar vooral voor baby.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven