Zonder boren ophangen

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Je wil een schilderij, poster, wandrekje of iets anders zonder boren ophangen. Dit is heel goed mogelijk. Je hebt speciaal montagetape waarmee je voorwerpen permanent bevestigt. Maar ook zelfklevende haken of een ophangrails. Het bekendste merk in dit soort producten is Tesa. Je hebt ook goedkopere merken maar die hebben een minder grote kleefkracht.

Zo hang je een schilderij op zonder boren

Met een schilderij wordt een fotolijst, canvas-, houten- of metalen schilderij óf iets anders bedoeld. Afhankelijk van de afmeting kan dit aardig wat wegen. Hoe hang je een schilderij op zonder boren? Dit kan op verschillende manieren:

  • Zelfklevende strips
  • Ophangrails
  • Aan de sierlijst
  • Klevende schroeven

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van de klevende schroeven. Voordeel hiervan is dat ze belastbaar zijn tot wel 10 kg, dit hangt er weer vanaf wat je precies koopt. De klevende schroeven zijn geschikt voor buitenmuren en binnenmuren.


Feitelijk plak je een soort schroeven op de muur. Die van het merk Tesa ((zie het linkje hierboven) zijn ontzettend sterk. Je kunt tot wel 10 kg per schroef ophangen!

Zelfklevende strips zijn ook populair. Dit is meer geschikt voor canvas of lichtgewicht schilderijtjes. Daarnaast heb je het schilderij ophangrails. Dit monteer je tegen het plafond, je zult dus wel eerst moeten boren. Vervolgens kun je meerdere schilderijen of lijsten aan de verticale ophangrails bevestigen.

Hoe hang je een spiegel op zonder boren?

Ook een spiegel kun je op verschillende manieren ophangen. Moet dit zonder boren, dan maak je gebruik van dubbelzijdig kleeftape. Plak dit tape in de hoeken van de spiegel of, wanneer hij rond is, op vier plekken. Druk de spiegel nu stevig tegen de muur aan.

Het is aan te raden om voor een goed merk dubbelzijdig kleeftape te gaan. Het hele goedkope tape laat snel los waardoor de spiegel op de grond valt. Bovendien moet tape vochtbestendig zijn. De spiegel zal vaak in een vochtige ruimte zoals de badkamer hangen.

Naar dubbelzijdig kleeftape

Voor een goed merk betaal je vanaf € 7 voor 1,5 m tape. Daar kun je toch aardig wat mee ophangen. Het goedkopere dubbelzijdig tape kost ongeveer € 5 (of minder) per 1,5 m.

Ophangen zonder boren: buiten

Vaak is iets ophangen zonder te boren binnenshuis geen probleem. Maar ophangen zonder boren geeft buiten wat meer problemen. Waar je ook gebruik van maakt, het moet bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden. Daarom maak je gebruik van eerder genoemde klevende schroeven van het merk Tesa. Die zijn zeer geschikt voor buitenmuren en kunnen allerlei weersomstandigheden aan.

Gebruik nooit goedkope producten wanneer je buiten iets wil ophangen zonder te boren. Dit is echt niet aan te raden omdat het materiaal snel kan loslaten. Voordat je het weet liggen je kostbaarheden (kapot) op de grond. Dat moet je zien te voorkomen. Investeer daarom in goede hechttechnieken.

Een rolgordijn zonder boren ophangen

Het rolgordijn behoort tot de klassieke maar ook weer de moderne raamdecoratie. Het is niet altijd gewenst om rolgordijnen middels boren of schroeven op te hangen. Bijvoorbeeld wanneer het een kunststof kozijn betreft, je mag hier in principe niet in boren.

Gebruik in plaats van schroeven gewoon dubbelzijdige plakstrips. Hiermee hang je het rolgordijn stevig en stabiel op. De plakstrips zijn geschikt voor verschillende ramen waaronder het vaste raam of het draaikiepraam.

Als alternatief voor kunststof kozijnen zijn er klemdragers. Deze bevestig je eenmalig op het kunststofkozijn. Vervolgens kun je een rolgordijn, jaloezieën of plissé gordijnen in de klemdragers bevestigen.

Posters ophangen zonder de muur te beschadigen

Vroeger plakte je posters gewoon met plakband tegen de muur. Tegenwoordig gaan we hier wel wat voorzichtiger mee om. Hoe posters ophangen zonder de muur te beschadigen? Een goede vraag, want sommige zelfklevende producten laten bij het eraf halen schade achter.

Wil je geen gaten in de muur, dan moet je gebruik maken van plakstrips. Dit zijn een soort gummetjes die aan twee zijden kleven, daarom noem je het ook wel kneedgum. Je kunt ze weer heel makkelijk loshalen. De eenvoudige plakstrips zijn alleen geschikt voor posters, niet voor zwaar materiaal. De betere merken kunnen ook tegels en metaal aan.

Gebruik geen standaard dubbelzijdig tape. Wanneer je dit van de muur lostrekt dan kan de verf of het behang loslaten.

Alternatief: een kurkwand

Heb je al eens aan een mooie kurkwand in de woonkamer, slaapkamer of werkruimte gedacht? Dit is zeer decoratief en geeft de ruimte een natuurlijke uitstraling. Bovendien is een kurkwand geschikt voor het ophangen van posters of memo’s.

Een kurkwand maak je eenvoudig zelf met kurktegels. Ook kun je voor kurkbehang of kurk op rol gaan. Het beste kun je speciale kurklijm op de muur aanbrengen waardoor de kurkwand zich goed hecht. Je hebt nu een prachtige want waarop je probleemloos van alles kunt ophangen middels spijkertjes, punaises of wat je ook maar wil.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven