Benzeen meten: een goede meetstrategie

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Benzeen is een oplosmiddel dat vroeger veel in schoonmaakmiddelen voorkwam. Tegenwoordig tref je het in ruwe olie, benzine, sigarettenrook en soms in verf aan. Het is een licht ontvlambare en kleurloze vloeistof. Het heeft een zoete geur waardoor het onschadelijk lijkt. Toch is het zeer brandbaar en schadelijk voor de gezondheid.

Het komt weinig in de buitenlucht voor

Het is goed om te weten dat benzeen van nature nauwelijks in de buitenlucht voorkomt. Behalve wanneer er een bosbrand is want dan komt dit wel vrij. Ook is het in de buitenlucht aanwezig door de uitstoot door wegverkeer. Bij een gezonde leefwijze zou het niet in huis aanwezig moeten zijn. Toch zijn er veel woningen met een te hoge benzeenconcentratie.

Hier zit het allemaal in

Weet je niet of je te maken krijgt met benzeen? Deze vloeistof verdampt snel en zit in benzine, diesel en olie. Wanneer je bij een tankstation staat is de kans groot dat je hier wat van inademt. Verder zit het ook in tabak van sigaretten en sigaren.

Tip: een luchtreiniger filtert schadelijke stoffen uit de lucht. Denk hierbij aan fijnstof, rookgassen, benzeen, bacteriën en virussen.


Het werd lange tijd in schoonmaakmiddelen toegepast. In die tijd wisten mensen nog niet dat het leukemie en andere soorten kanker kon veroorzaken. Gelukkig is dit uit schoonmaakmiddelen verdwenen maar zit het wel in oplosmiddelen. Denk hierbij aan verf, lijm, hars en smeermiddel.

Verder komen schadelijke dampen vrij bij het gebruik van de open haard of houtkachel. Wanneer je een (open) haard hebt dan neemt de concentratie benzeen in de binnenlucht toe.

Zo schadelijk is het

Benzeen is in lage concentraties schadelijk voor de gezondheid. In hoge concentraties is het zelfs zeer gevaarlijk. Je moet dus zeker niet te licht over deze stof denken. Benzeen is geclassificeerd als een kankerverwekkende stof. De meeste blootstelling vindt via inademing plaats. Op een normale werkdag mag de inademing niet boven de 0,2 ppm uitkomen (0,7 mg per kubieke meter).

Benzeen meten

Hoe weet je nu of er een te hoge concentratie benzeen aanwezig is? Wanneer je op een tankstation werkt, in een chemische fabriek, transport, opslag of bij de winning van olie en gas dan is het niet vreemd dat je benzeen inademt.

In huis zou dit een stuk minder moeten zijn maar kan niet volledig worden uitgesloten. Al helemaal niet wanneer je fossiele brandstoffen gebruikt zoals gas of hout.

Benzeen meten is binnen bepaalde bedrijven erg belangrijk. Ook binnen het huishouden kan dit prioriteit hebben. Bijvoorbeeld wanneer je vaker last hebt van vage klachten. Of wanneer je vermoedt dat er veel benzeen vrijkomt en je je zorgen maakt over je gezondheid (of die van gezinsleden).

Het meten van benzeen kan met verschillende apparaten of instrumenten.


Multigas meter met PID

Met een multigas meter met PID meet je de benzeen in de lucht. Wanneer deze aan de hoge kant is dan zie je dit direct. Dit meetapparaat is niet al te duur en hierdoor een betaalbare oplossing voor bedrijven die regelmatig benzeen meten. Voor huishoudelijk gebruik is hij wat te prijzig. Afhankelijk van het model ligt de prijs tussen de € 950 en € 2500.

UltraRAE 3000 benzeen

De UltraRAE 3000 is een breedbandig monitor voor het detecteren van benzeen en andere aromatische koolwaterstoffen. Het apparaat wordt veel gebruikt door professionele meetbedrijven. Voor consumenten is het niet interessant om dit meetinstrument te kopen. Het is te duur voor incidenteel gebruik. Wel is het mogelijk om dit meetinstrument te huren.

Een luchtmonster laten nemen

Een ander alternatief is het laten afnemen van een luchtmonster. Met speciale apparatuur wordt lucht aangezogen en vervolgens in een airsampler geplaatst. Met meetapparatuur wordt de aanwezigheid van benzeen, schadelijke dampen, bacteriën, schimmels en gisten gemeten. Het is dus mogelijk om de lucht op meerdere zaken te laten controleren.

Een particulier binnenmilieu onderzoek is mogelijk vanaf € 250. Let goed op de verschillende aanbieders. De een zal fors duurder zijn dan de ander. Een bedrijfsmatig onderzoek is een stuk prijziger en begint vanaf € 750. Dit komt omdat het bij bedrijven vaak nodig is om verschillende ruimtes te meten. Ook zullen deze veel groter zijn dan een woning.

Is benzeen meten wel nodig?

Binnen je woning kan benzeen hangen maar is het niet altijd nodig om dit te (laten) meten. Door voldoende te ventileren verdwijnen schadelijke dampen uit de woning. Tegelijkertijd stroomt er verse lucht binnen, dit verlaagt de concentratie van schadelijke stoffen.

Je ventileert door dagelijks een raampje open te zetten. Doe dit in elke ruimte, ook in de winter. Hoe lang je het raampje open laat staan is afhankelijk van de buitentemperatuur. Toch zou dit minimaal 15 tot 30 minuten moeten zijn.

Heb je mechanische ventilatie dan is dit ideaal want dan hoef je geen raampjes in verschillende ruimtes open te zetten. Verder ventileer je middels een ventilatierooster in het raam of een rooster in de muur. Zet zeker de afzuigkap aan wanneer je kookt en gebruik het ventilatiesysteem op de badkamer en het toilet wat vaker. Indien dit natuurlijk aanwezig is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven