Matras uitkiezen: zo vind je het beste matras

Bijgewerkt: 21 januari 2023

Bijna alle matrassen bestaan uit een vulling van meerdere materialen. Het is de kern die bepaalt onder welke categorie het matras valt. Bij het uitkiezen van een matras is het belangrijk om niet alleen naar het materiaal te kijken, maar ook naar de eigenschappen hiervan. Daarnaast houd je rekening met je postuur en de lichaamslengte, maar ook met persoonlijke wensen.

Het beste matras bestaat niet

Volgens de consumentenbond is het Emma O2 het beste matras, maar eigenlijk bestaat het beste matras niet. Wat de beste keuze is dat hangt van verschillende factoren af. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze tonen we de verschillende soorten matrassen met de eigenschappen en voor- en nadelen.

Pocketvering, metalen springveren in het matras

Rond het jaar 1930 werd het binnenvering- en pocketvering matras uitgevonden. Bij pocketvering zijn metalen springveren elk afzonderlijk in een zakje (pocket) verpakt. De zakjes zorgen ervoor dat de springveren elkaar niet raken. Bovendien voorkomt het zakje dat de springveer voelbaar is.

Voordelen

Een pocketveren matras bestaat uit honderden veren die afzonderlijk van elkaar een goede ondersteuning aan het lichaam bieden. Vanwege de holle kern is de ventilatie van dit matras uitstekend. Ideaal voor mensen die ‘s nachts veel zweten of behoefte hebben aan een betere hygiëne. Een ander voordeel is dat er niet zo snel kuilvorming in dit type matras optreedt.

Nadelen

Pocketvering is niet geschikt voor de elektrisch verstelbare bedbodem. Bovendien voelt pocketvering frisser aan en is het niet geschikt voor mensen die het ‘s nachts snel koud hebben. Een ander nadeel is het hogere gewicht waardoor je dit matras niet zo eenvoudig omdraait of verplaatst.

Bonnellvering heeft een spiraalveer als basis

Een bonnellvering matras is tegenwoordig niet meer zo populair. De binnenvering is verbonden met een spiraalveer.

Voordelen

Bonnellvering is goedkoper dan pocketvering en wordt daarom gebruikt bij de goedkopere matrassen of boxsprings.

Nadelen

Een groot nadeel is dat wanneer je op dit matras je lichaam draait, alle veren bewegen. Dit voelt niet comfortabel aan. Bovendien is bonnellvering veel moeilijk in zones te verdelen en profiteer je niet van een optimale ondersteuning.

Traagschuim of memory foam reageert op lichaamswarmte

Een bijzondere ontdekking is traagschuim, dat ook wel bekend staat als memory foam. Dit matras bestaat uit visco-elastisch schuim dat op lichaamswarmte reageert. Wanneer je er enige tijd op ligt dan past het matras zich naar de vorm van het lichaam aan.

Voordelen

Traagschuim werkt drukverlagend. Hierdoor worden de drukpunten goed verdeeld en ervaar je een goede ondersteuning aan de gewrichten, pezen en spieren. Dit type matras is aan te raden voor mensen die sneller last hebben van lichamelijke klachten. Traagschuim vormt zich ook goed naar het lichaam, is goed voor de bloedsomloop en je ligt veel beter.

Nadelen

Een van de grootste nadelen is dat traagschuim niet zo goed ventileert. Je moet ‘s nachts niet liggen zweten en er rekening mee houden dat het matras soms warm aanvoelt.

Koudschuim met een hoge veerkracht

Sommigen denken dat koudschuim en traagschuim hetzelfde is maar er is zeker verschil tussen deze twee. Koudschuim staat ook wel bekend als het High Resillience (HR) matras. Het is een schuim dat je in veel matrassen tegenkomt. Dit materiaal vormt zich perfect naar het lichaam en creëert een gelijkmatige drukverdeling.

Voordelen

Koudschuim heeft een goed aanpassingsvermogen en vormt zich naar het lichaam. Het verdeelt het lichaamsgewicht en de druk gelijkmatig en dat voel je. Dit materiaal voorkomt kuilvorming, is geschikt voor mensen met een allergie en heeft een lange levensduur. Door de open celstructuur ventileert het goed.

Nadelen

Vooral in de winter kan koudschuim onprettig aanvoelen, maar dit is heel persoonlijk. Ook voelt het wat harder aan dan traagschuim en dat is volgens sommigen een nadeel.

Het latex matras is een van de duurdere modellen

Het duurste matras ooit werd van latex vervaardigd. Latexschuim is vrij prijzig en kom je bijna alleen in toplagen tegen. Goedkope matrassen bevatten zelden latexschuim.

Voordelen

Latex heeft een hoog ligcomfort en werkt drukverdelend. Het past zich naar het lichaam aan en is zeer hygiënisch. Zowel huisstofmijt, bacteriën als schimmels kunnen niet in latexschuim leven.

Nadelen

Door de gesloten celstructuur ventileert latex minder goed en voelt het wat warmer aan. Wanneer je het snel te warm hebt dan moet je zeker geen latexmatras kiezen. Ook is dit materiaal zwaar van gewicht en keer je het niet zo makkelijk om.

PU-schuim is de goedkopere versie

Wanneer een matras voorzien is van PU-schuim dan heeft het vaak een lage prijs. Het lijkt op het eerste oog op koudschuim of traagschuim maar dat is het niet.

Voordelen

De lagere prijs is een van de grootste voordelen van PU-schuim. Het zijn dan ook vaak de budgetmatrassen die voorzien zijn van dit materiaal.

Nadelen

PU-schuim veert minder goed dan koudschuim en past zich niet zo goed naar het lichaam aan als traagschuim.

PE-schuim met een gesloten celstructuur

Van PE-schuim is bekend dat het een waterdicht materiaal is. Het wordt dan ook veel toegepast als verpakkingschuim of isolatiemateriaal. In matrassen kom je het tegenwoordig nog maar zelden tegen.

Voordelen

Dit matras is redelijk goedkoop in aanschaf.

Nadelen

PE-schuim voelt niet zo comfortabel aan. De ondersteuning is minimaal en het matras voelt vaak stug aan. Dit matras is daarom alleen geschikt voor mensen met een lager lichaamsgewicht en wanneer er geen lichamelijke klachten aanwezig zijn.

Gel matras werkt verkoelend

Voor mensen die het snel te warm hebben is er het gel matras. Dit is een materiaal dat vaak in combinatie met meerdere schuimlagen wordt verwerkt.

Voordelen

Wanneer je op dit type matras ligt dan ervaar je direct verkoeling.

Nadelen

Dit verkoelend effect duurt slechts enkele uren. Hierna voelt het matras toch weer warmer aan. Bovendien is het ondersteunend vermogen niet altijd goed, dit is afhankelijk van de overige materialen die gebruikt zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven