De perfecte ondergrond voor behang

Bijgewerkt: 14 november 2023

Sommige oppervlakken zijn zeer geschikt voor behang of behangstickers. Andere oppervlakken niet, die moet je eerst bewerken. Nieuwe muren kun je het beste voorbereiden. Doe je dit niet, dan laat het behang snel los. Weet je niet welke ondergrond geschikt is voor behang? Hieronder lees je waar je op moet letten, en hoe je het oppervlak geschikt maakt.

De verschillende materialen

Eerst moet je rekening houden met het materiaal van de ondergrond. Gaat het om een muur, dan is pleisterwerk de beste keuze. Over steenstrips of bakstenen kun je niet zomaar behangen. De ondergrond is veel te ruw.

Glas is weer te glad, kaal beton geeft een slechte hechting, maar veel houtsoorten zijn prima te behangen.


Slechte ondergronden

Het makkelijkst is om eerst te kijken naar ondergronden die niet geschikt zijn voor behang. Een korrelige ondergrond zorgt voor een slechte hechting. Dit komt omdat het oppervlak korreltjes bevat. Wanneer je gaat behangen, dan hecht zich dit alleen op de korrels. Hierdoor heeft het maar een halve hechting en kan snel los gaan zitten.

Een korrelig oppervlak heeft nog een nadeel: je kan bobbels onder het behang gaan zien. Dit is vooral bij papierbehang van slechte kwaliteit snel het geval. Bovendien kan het behang zelfs scheuren of beschadigen, simpelweg omdat het niet strak tegen de muur zit.

Behang beton groen
Behang met houtmotief

Elke grove muur is een slechte ondergrond. Deze moet je eerst voorbereiden, voordat je kunt behangen.

Ook beschadigde muren zijn slecht. Denk hierbij aan de aanwezigheid van scheuren of gaten. Je kunt hierover een behangen, maar wanneer je er later tegenaan stoort is de kans aanwezig dat het behang kapotscheurt.

En als laatste: een net gestucte muur is ook een slechte keuze. De behanglijm hecht zich hier zeer slecht op, waardoor het behang al snel loslaat.

De ideale ondergrond voor behang

Zoals je ziet is niet elke ondergrond perfect voor behang. Maar welke ondergronden zijn dit dan wel?

  • Vers gestucte muur, voorbehandeld met primer
  • Een muur die is gegrond (voorbehandeld met grondverf)
  • Een geverfde muur (mits de verf niet loslaat)
  • Een nieuwe muur met primer
  • Oud behang dat stevig vastzit
  • Hout dat is behandeld met een primer

Het is belangrijk dat de ondergrond volledig droog en glad is. Daarnaast is het belangrijk dat het behang goed kan hechten. Daarom is een ondergrond van grondverf of primer vereist. Maar je kunt ook over oud behang een nieuw behang brengen. Hierbij is het belangrijk dat het oude behang stevig vastzit. Laat het los, dan moet je dit verwijderen.

Heb je een geverfde muur? Je kunt hier prima over behangen, maar de verf mag niet loslaten. Wanneer de verf afgebladderd of niet goed hecht, moet je eerst de muur schuren of afbladderen.

Waterafstotend behang of verf

Ondanks dat je kunt behangen over een geverfde muur of oud behang, moet je rekening houden met de buitenlaag. Gaat het om waterafstotend behang zoals renovlies of glasvezelbehang? Dan kun je hier geen nieuw behang of behangstickers overheen aanbrengen. Dit komt omdat de behanglijm zich niet op een waterafstotende laag pakt.

Ditzelfde geldt voor waterafstotende verf of latex. Denk hierbij aan verf/latex dat gebruikt wordt voor vochtige ruimtes. Dit is vochtwerend, ideaal om afbladderen en schimmelvorming tegen te gaan. Maar het is minder geschikt om overheen te behangen.

Helaas moet je dit soort muren eerst bewerken. Dit betekent dat je de waterafstotende verf eraf moet halen, of het oude behang moet verwijderen. Dit brengt extra werk met zich mee maar is echt noodzakelijk.

Met behangstickers of behangdecoratie is meer mogelijk

Er is een verschil tussen behang of een behangsticker, ook wel behangdecoratie genoemd. Dit laatste gaat om een figuur, bijvoorbeeld een uil op tak of een pandabeer, die van behang gemaakt is. Het oppervlak van deze figuren is veel kleiner dan een muur complete behangen. Meestal kun je dit soort figuurtjes wel op een structuurmuur zoals granol aanbrengen. Vooral wanneer het onderwerp gemaakt is van kwaliteitsbehang met een goede dikte.

Een figuurtje van behang is lastiger aan te brengen op een ondergrond waar de lijm zich niet aan hecht. Denk bijvoorbeeld aan glas, een net gestucte muur zonder voorbehandeling, of een ondergrond met waterafstotende laag.

Muurstickers zijn van vinyl. Ook hierbij geldt: de ondergrond is bij voorkeur glad maar niet waterafstotend. Bij stickers is het vooral belangrijk dat de ondergrond vetvrij is, anders laten de stickers snel los. Eenmaal losgeraakt krijg je ze niet opnieuw vast.

Muursticker – Jungle Zoo (186cm x 95cm)

Eerst de muur testen

Twijfel je of je muur geschikt is? Neem een stukje behang en plak dit op een onopvallende plaats. Bijvoorbeeld achter een kast. Breng dit behang met behanglijm aan. Laat het 24 uur zitten en kijk dan naar het resultaat. Zit het behangvelletje nog mooi op zijn plek? Is het losgeraakt, zie je er puntjes onder? Dit zijn allemaal dingen waar je goed op moet letten.

Wanneer blijkt dat muur niet geschikt is

Soms is de muur of ondergrond niet geschikt voor behang of voor behangfiguurtjes. Gelukkig zijn er verschillende opties om de ondergrond toch te pimpen.

De muur voorbehandelen

De eerste methode is de muur of de ondergrond voorbehandelen. Dit doe je met grondverf of een primer. Dit is vooral aan te raden bij vers gestucte muren, of wanneer het oppervlak te glad is. Soms kan de voorbehandeling ook uit verwaterde behanglijm bestaan.

De ondergrond repareren

Wanneer er gaten of schuren in de ondergrond zitten, is het aan te raden om dit eerst te repareren. Zorg dat er een glad oppervlak ontstaat.

De muur glad maken

Wanneer je een muur met granol of spachtelputz hebt, is dit te grof om hier overheen te behangen. Het is mogelijk om de muur glad te maken, maar dit kan alleen door het geheel te stucen. Soms laat de spachtelputz los. Vaak komt dit omdat het pleisterwerk dat hieronder zit van een slechte kwaliteit is. Het is dan mogelijk om het hele pleisterwerk los te halen. Hierna moet je de ondergrond nog voorbehandelen met grondverf of een primer.

De muur verven

Wanneer voorbehandelen niet mogelijk is, kun je er ook overheen verven. Controleer of de verf zich goed hecht.

Een voormuur plaatsen

Is de muur van zeer slechte kwaliteit? Plaats dan een voormuur. Meestal wordt hiervoor hout gebruikt, maar het is ook mogelijk om voor andere materialen te kiezen. Met een voormuur creƫer je een vlakke ondergrond. Door hem eerst te behandelen met grondverf of primer, kun je er makkelijk overheen behangen.

De muur met decoratie opvrolijken

Word je moedeloos van de slechte muur, en heb je geen tijd of geld om deze zware klus aan te pakken? Kies dan voor decoratie aan de muur. Bijvoorbeeld een groot canvasdoek, schilderijen, een nep dierenkop, wandplankjes en andere leuke dingen voor aan de muur.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven