Kan een boxspring doorzakken?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Ruim 32% van de volwassenen slaapt 6 uur per nacht of minder. Wanneer je al zo’n korte nachtrust hebt, is het belangrijk dat deze comfortabel is. Je bed bepaalt dit (en ook een beetje je snurkende partner). Ben je de gelukkige eigenaar van een boxspring? Dan weet je hoe fijn het is om hierop te slapen. Maar misschien wist je nog niet dat een boxspring kan doorzakken.

De opbouw van een boxspring bed

Vaak wordt met een boxspring het gehele bed bedoeld, inclusief matras en topdekmatras. Maar eigenlijk staat boxspring voor het onderste gedeelte, oftewel de bedbodem. Het bestaat uit een box, vaak opgebouwd uit vier planken. De kern bestaat uit een vering. Meestal bonellvering, ook wel binnenvering genoemd.

De veren zijn met elkaar verbonden. Dit maakt het matras vrij stevig. In de kern bevindt zich een drukverdeler, waardoor je comfortabel ligt. Om de kern zit een laag van schuim. Dit kan comfortschuim, traagschuim of koudschuim zijn. Meestal gaat het om comfortschuim.

Bovenop leggen veel mensen nog een extra matras: het topdekmatras oftewel de topper. Dit matras voegt een extra comfortlaag toe.


Tekenen dat de boxspring versleten is

Een boxspring kan doorzakken. En dan heb ik het over de box of de bodem. Die vering heeft namelijk niet het eeuwige leven. Hieronder drie indicatoren dat het tijd is om afscheid te nemen van je trouwe boxspring.

  • Je boxspring, ooit geluidloos, kraakt en piept nu met elk gewicht en elke beweging.
  • Het platform vertoont kleine verzakkingen. Het is soms goed kijken, maar je kan het zien. Helaas niet altijd.
  • Als de bodem de 15 jaar voorbij is, gaat deze slijten. Hoewel sommige kwalitatieve modellen het wel 25 jaar uithouden.

Verder merk je het aan het comfort. Soms lijkt je matras door te zakken, zelfs wanneer dit gloednieuw is. Dit komt omdat het matras geen goede ondersteuning van de bedbodem krijgt. Ook merk je dat je vaker naar het midden rolt. Of dat je wakker wordt met rugpijn, pijnlijke schouders of een stijve nek.

Wanneer je steeds vaker last krijgt van rugklachten of pijn aan andere gewrichten, dan zou het zomaar aan de boxspring kunnen liggen. Of misschien aan het matras. Want ook het matras kan doorzakken.

Boxspringmatras is doorgezakt: zo herken je dit

De levensduur van een boxspring (box) ligt tussen de 15 en 25 jaar. Helaas gaan matrassen een stuk minder lang mee. Een kwalitatieve matras moet na ongeveer 12 jaar vervangen worden. Maar gaat het om een heel goedkoop matras, dan ligt de levensduur ergens tussen de 5 en 8 jaar.

Een doorgezakt matras herken je aan de volgende dingen:

  • Er ontstaat een kuiltje in het midden
  • Je lichaam rolt automatisch naar het midden
  • Pijn of stijfheid aan rug, nek, schouders of heupen

Ook kan het matras gaan stinken of vieze plekken vertonen. Vaak ontstaat dit door een slechte ventilatie. Maar door de jaren heen zijn dit ook normale verschijnselen van slijtage.

Waarom een boxspring of een matras doorgezakt

Het is goed om te begrijpen waarom een boxspring doorzakt, of waarom dit met een matras gebeurt. Ligt dit aan jou, aan het gebruik of de kwaliteit? Het is een combinatie van verschillende factoren.

Een box met een kern van spiralen zal door de jaren heen zwakker worden. Dit heeft te maken met een constante gebruiksdruk. Hierdoor verzwakken de spiralen of de veren. Ze bieden geen optimale ondersteuning meer. Ook werken ze niet meer zo goed als schokdemper.

Zoiets gebeurt ook met een matras. Of je nu een matras met een kern van veren hebt, of eentje die geheel uit schuim bestaat, het zal gaan slijten. Ook dit heeft met de constante gebruiksdruk te maken.

Hoe fijn is het om een complete boxspring te kopen. Dit bestaat uit een onderstel en een matras. Vaak krijg je er ook extra’s bij zoals een hoofdbord en een topdekmatras.

Bekijk het aanbod in de webshop


Wel zijn er factoren die bepalen of een boxspring of een matras sneller doorzakt dan normaal. Bijvoorbeeld bij een hoog lichaamsgewicht. Wanneer het matras hier niet goed op is afgestemd, treedt er sneller slijtage op. Ook de bedbodem moet een hoger gewicht aan kunnen. Let daarom bij de aanschaf van een boxspring of een los matras goed op het maximale draaggewicht.

Springen op het bed is hartstikke leuk. Vooral kinderen zijn er dol op, maar volwassenen kunnen er ook wat van. Al dat plezier gaat wel ten koste van de box (bedbodem) en het matras. Ze worden teveel belast, waardoor sneller slijtage optreedt.

De gevolgen van een doorgezakte boxspring (matras)

Je hebt vast wel eens een vakantiehuisje gehuurd, waar je enkele dagen of misschien wel drie weken op een slecht matras moest slapen. Ook in een goedkoop hotel tref je deze ellende aan. Een doorgezakt matras is een van de grootste ergernissen en bederven je vakantieplezier. Maar het hoeft niet altijd aan het matras te liggen, want de bedbodem of boxspring kan net zo slecht zijn.

Maak je dezelfde ellende thuis mee? Dan staat je het volgende te wachten:

  • Een doorgezakte boxspring leidt tot een slechte slaaphouding. Dit veroorzaakt rugpijn, nekpijn en andere ongemakken.
  • Doorgezakte plekken ondersteunen bepaalde delen van je lichaam ongelijk, waardoor er drukpunten ontstaan. Spierpijn, gewrichtspijn en pijnlijke gewrichten zijn het gevolg.
  • Je gaat meer draaien en woelen, wat je slaapkwaliteit negatief beïnvloedt.
  • Het ongemak veroorzaakt slaapstoornissen zoals slapeloosheid of onrustige slaap.
  • Als je al rug-, nek- of gewrichtsproblemen hebt, kunnen deze problemen verergeren.

En het ergste: een boxspring die doorzakt is ook slecht voor het matras én topdekmatras. Door een oneven ondersteuning slijt het matras sneller.

Moet ik een nieuwe boxspring of een nieuw matras kopen?

Het is belangrijk om te kijken waar het probleem zit. Meestal is het de eerste keuze om een nieuw matras te kopen. Maar wanneer je matras jonger dan vijf jaar is, heeft het geen zin om deze zo snel te vervangen. Kijk daarom of het probleem niet bij de boxspring oftewel de bodem ligt.

Leg eens een ander en nieuw matras op het bed. Merk je dat ook dit matras doorzakt? Dan weet je vrijwel zeker dat de bedbodem de boosdoener is.

Moet ik mijn bedbodem vervangen als ik mijn matras vervang?

Nee, je hoeft je bedbodem niet te vervangen als je een nieuw matras koopt. Je gaat toch ook geen hele nieuwe keuken installeren als de keukenkraan kapot is? Toch is het goed om te bekijken wat de huidige staat van je bedbodem is.

Heb je een boxspring, dan is het logisch om een nieuwe box te kopen. Meestal wordt die compleet met matras verkocht. Toch worden ze ook wel los verkocht.

Gaat het om een standaard bed, dan kun je een andere bedbodem overwegen. In de tabel zie je de verschillende bodems met elk hun voor-en nadelen.

BedbodemVoordeelNadeel
LattenbodemGoede luchtcirculatieMogelijke doorbuiging na verloop van tijd
SchotelbodemIndividueel instelbare stevigheidKan duurder zijn
BoxspringUitstekende ondersteuning en veerkrachtNeemt meer ruimte in
SpiraalbodemGelijkmatige ondersteuningMinder aanpasbaar aan lichaamscontouren
Vlakke bodemMinimalistisch ontwerpBeperkte aanpassingsmogelijkheden
Verstelbare bodemVerstelbare posities voor hoofd en voetHogere kosten en onderhoud
Massief platformbedStevige basis en moderne uitstralingMinder ventilatie
Bodem met opbergruimteExtra opbergruimte voor beddengoedMogelijk ongemakkelijke toegang tot opslagruimte

Een doorgezakte boxspring vervangen

Goedkope boxsprings hebben vaak een lagere prijs. Toch zijn ze niet altijd van slechte kwaliteit. Let wel goed op de materialen. Goedkopere boxsprings bevatten vaak materialen van mindere kwaliteit, zoals goedkope houtsoorten of minder stevige stalen veren. Dit verkort de levensduur. Minder duurzame materialen zorgen voor snellere slijtage en doorzakken. 

Dure boxsprings bieden vaak superieure kwaliteit en comfort. Ze bestaan uit hoogwaardige materialen zoals massief hout, stalen veren en duurzame bekledingsstoffen. Ze bieden optimale ondersteuning en comfort.

De laatste optie is zelf een boxspring maken. In de praktijk is dit haast onmogelijk. Je moet namelijk aan de juiste veren zien te komen. Doe-het-zelvers die het toch proberen, merken dat de veren na enkele weken al door de stof heen steken.

Het alternatief is een boxspring maken waar geen veren inzitten. Je maakt alleen een houten frame dat je overtrekt met stof. Hierdoor heeft het de luxe uitstraling van een boxspring. Enig nadeel is dat er weinig ventilatie aanwezig is. Hierdoor kan het matras niet luchten. In dit geval is het belangrijk om het matras minimaal één keer per week overeind te zetten, zodat de lucht erbij kan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven