15 kenmerken van een reisjunk

Bijgewerkt: 12 september 2023

Ben jij een reisjunk met een grote liefde voor reizen en avontuur? Dan kan jij je vast en onderstaande 15 eigenschappen herkennen. Mocht je aan een van die eigenschappen ontbreken, dan ben je waarschijnlijk nog steeds een reisjunk. Jouw avontuur houdt nooit op!

1. Altijd op zoek naar de volgende reisbestemming

Je komt net van een reis thuis, en bent alweer op zoek naar je volgende reisbestemming. Dat is een van de grootste kenmerken van een reisjunk. Het zit niet in jouw om maanden achter elkaar thuis te blijven. Zelfs enkele weken in je thuisomgeving is vaak al te veel.

2. Passie voor het ontdekken van nieuwe plaatsen

Niks zo mooi als nieuwe plaatsen maar ook nieuwe culturen ontdekken. Deze passie komt voort uit een grote nieuwsgierigheid naar de wereld met zijn verschillende culturen. Ook tradities en landschappen trekken jouw interesse.

Je staat er open voor om op verschillende manieren te leven. Als reisjunk kun jij je goed aan nieuwe omgevingen en gewoonten aanpassen. Ook ben je leergierig en neem je alle kennis over de geschiedenis van de plaatsen die je bezoekt, in je op.


3. Een verzameling paspoortstempels

Grote kans dat jouw paspoort vol met verschillende stempels staat. Mexico, India, Sri Lanka of Thailand, waarschijnlijk ben je hier al geweest is helaas wordt de paspoortstempel niet meer overal gegeven. Jammer want het heeft iets bijzonders.

Wanneer je de oude ruïnestad Machu Picchu (Peru) bezoekt, krijg je als toerist een paspoortstempel. Dit is meer als souvenir bedoeld. De paspoortstempel van Paaseiland valt meteen op, met het boegbeeld als afbeelding. En reis je naar Antarctica dan is de stempel van Amundsen-Scott South Pole Station op de Zuidpool wel heel bijzonder. Jij hebt een groot doorzettingsvermogen.

4. Een lijst met reis-bucketlistbestemmingen

Jouw lijst is oneindig lang. Je wil nog naar IJsland, Tristan da Cunha (het meest afgelegen eiland ter wereld) of Guantanamo Bay in het zuiden van Cuba. Kortom, je bucketlist is zo lang en indrukwekkend, dat jij je afvraagt of je dit nog in dit leven gaat halen.

Lees ook: Isla Mujeres: hoe je er naartoe reist en wat er te doen is

5. Genieten van het plannen van reizen

Eigenlijk zou je zo een reisbureau kunnen beginnen. Als reisjunk geniet je optimaal van het plannen en organiseren van reizen. Probeer dit niet alleen voor jezelf te doen maar ook eens voor iemand anders. Misschien heb jij eindelijk je roeping gevonden.

6. Kent de beste deals voor vluchten en accommodaties

Jij weet precies waar je goedkope vluchten kunt boeken, of op welke momenten je spotgoedkoop uit bent. Daarnaast weet je in bijna elk land of in elke stad een goedkope accommodatie te vinden. Je zou eigenlijk budgetbeheerder moeten worden, maar reizen is veel leuker.

7. Een reisdagboek vol met reiservaringen

Veel reisjunks houden een reisdagboek of een blog bij. Hiermee delen ze al hun reisaanvaringen en avonturen. Niet alleen leuk voor jezelf om later terug te lezen, maar ook voor familie en vrienden.

Een doorgewinterde reisjunk verdient zelfs geld met zijn reisblog. Bijvoorbeeld door gesponsorde blogs te publiceren, reviews te geven of advertentievertoningen. De inkomsten gaan direct naar, en je raadt het al, een nieuwe reis!

8. Inpakken met de ogen dicht

Je weet als geen ander wat je tijdens je reizen nodig hebt. Je pakt je koffer met je ogen dicht in, en ook nog eens hartstikke efficiënt. Iets vergeten? Dat zal jou niet zo snel overkomen. Door de jaren heen heb je van eerdere fouten geleerd.

9. Een grote verzameling reisfoto’s

Sommigen denken dat je een professionele fotograaf bent. Maar eigenlijk zijn het gewoon jouw vakantiekiekjes. Omdat je zo vaak op reis gaat, heb je geleerd om de mooiste foto’s te schieten. Eens je deelt ze via sociale media of op je reisblog. Ook een goed idee: je reisfoto’s aan bedrijven verkopen, zodat zij ze op hun website kunnen gebruiken. Of misschien wel in hun reisbrochure.

10. Vrienden van over de hele wereld

Als reisjunk kom je continu met nieuwe mensen in contact. Het is dan ook niet vreemd dat je vrienden over de hele wereld hebt. Hoewel je ze niet vaak ziet, houd je via sociale media, e-mail of telefonisch contact met ze.

11. Spreekt meerdere talen

Er zijn maar weinig reisjunkies die alleen Nederlands en Engels onder de knie hebben. Waarschijnlijk spreek je meerdere talen. Je hoeft al die talen niet vloeiend te spreken, maar je begrijpt wat er gezegd wordt en je kunt jezelf verstaanbaar maken. Al is het met handen en voeten, je doet het toch maar mooi.

Wil je meer weten over het Spaans, Indonesisch, Japans of welke taal dan ook? Met een van de reistaalgids zijn heb je altijd je tolk bij je. Zeker een aanrader, want hoewel Google Translate best wel handig is, ben je hiermee afhankelijk van het internet.


12. Streeft naar ervaringen in plaats van bezittingen

Je geeft niet veel om een dure auto, de allergrootste televisie of een geweldige smartphone. Je vindt ervaringen opdoen veel belangrijker. Je ervaringen zitten in je hoofd, de herinneringen in je hart. En natuurlijk een beetje op foto’s.

13. Niet bang om alleen te reizen

Sommige reisjunkies reizen altijd samen. Anderen doen dit alleen. Een doorgewinterde reisjunk is niet bang om alleen te reizen. Natuurlijk vraagt alleen reizen om een goede voorbereiding, maar je bent nu eenmaal goed in organiseren. Dus daarmee zit het ook wel goed.

14. Kent de lokale gewoonten

Je bent op zoveel verschillende plaatsen geweest, dat je bekend bent met de lokale gewoonten. Bijvoorbeeld het breken van borden tijdens traditionele dansen in Griekenland. Of een traditionele kruidenthee drinken in Brazilië. En wat dacht je van de Wai-groet in Thailand of de Día de los Muertos in Mexico?

Wist je trouwens dat Nederland ook een aantal lokale gewoonten heeft? Daar sta je eigenlijk helemaal niet bij stil.

  • Sinterklaas: een traditioneel kinderfeest op 5 december
  • Koningsdag: op 27 april wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd
  • Elfstedentocht: een legendarische schaatstocht
  • Bitterballen: kleine gefrituurde gehaktballetjes
  • Haringhappen: verse haring eten, vaak met uitjes en zuur
  • Fietstochten: Nederland staat bekend als fietsland

15. altijd klaar voor het volgende avontuur

Je staat open voor nieuwe ervaringen en grijpt je kansen. Je hebt een positieve houding ten opzichte van het leven. Hierbij ben je bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Oftewel: jij als reisjunk houdt van avontuur en verkent graag nieuwe horizonten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven