Een petroleumkachel: wel of niet doen?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Wellicht ben je geschrokken van de torenhoge energieprijzen. Ben je een van de velen die zijn energierekening nauwelijks kan betalen? Stop met verwarmen middels de cv-ketel, dit kost ontzettend veel geld.

Er zijn veel alternatieven voor de traditionele verwarming. De petroleumkachel wordt steeds populairder, maar is dit wel een goede keuze? Ja, je kunt hier veel geld mee besparen. Maar wanneer je de kachel niet op de juiste manier gebruikt dan ligt er brandgevaar of een koolmonoxidevergiftiging op de loer.

Laten we alles op een rij zetten en bekijken of een petroleumkachel wel de beste keuze is.

De brandstof waar deze kachel gebruik van maakt

Een petroleumkachel verbruikt petroleum als brandstof. Een andere benaming voor petroleum is kerosine. Dit is een gefractioneerde distillatie van aardolie en heeft een kookpunt dat tussen de 150 °C en 290 °C ligt.

Een petroleumkachel bestaat uit een ingebouwd brandreservoir. Er is geen afvoer aanwezig. Dit betekent dat het verbrandingsproduct direct in de ruimte terechtkomt.

Zibro LC 130 Laser
Zibro LC-150
Inverter 3026

Is een petroleumkachel schadelijk voor de gezondheid?

Oude petroleumkachels waren nog niet zo effectief in het volledig verbranden van petroleum. Hierdoor kwamen er schadelijke petroleumgassen in de ruimte terecht. Bij de moderne kachels is dit geminimaliseerd. Wanneer je de woning goed ventileert is de kachel niet schadelijk voor de gezondheid.

Wat gebeurt er bij een slechte ventilatie? Wanneer de kachel een verwarmingsvermogen van 2,5 kW heeft, dan verbruikt hij per uur 0,25 l petroleum. Hier komt nog bij dat de kachel 0,25 l water per uur produceert. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, maar ook voor een zuurstofgebrek. Juist dat zuurstofgebrek is gevaarlijk, want het zorgt voor een onvolledige verbranding.

De aanwezigheid van koolmonoxide en wat je moet doen

Wanneer petroleum niet volledig wordt verbrand dan ontstaat er het giftige koolmonoxide. Het probleem met koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft. Wanneer je aan hoge concentraties koolmonoxide wordt blootgesteld dan krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en uiteindelijk raak je bewusteloos.

Een koolmonoxidevergiftiging heeft soms een dodelijke afloop. Wanneer je tijdens het gebruik van de petroleum kachel last krijgt gaan hoofdpijn en misselijkheid, is het belangrijk om de kachel uit te schakelen. Zet ramen en deuren open om goed te ventileren.

Zijn petroleum kachels een goed alternatief voor gas?

Om de luchtkwaliteit in de ruimte op peil te houden is het belangrijk dat je bij een petroleumkachel extra goed ventileert. Buiten dat feit, verwarmt een petroleumkachel de ruimte zeer goed. Het effect kan hierbij groter zijn dan een radiator die is aangesloten op het centrale verwarmingssysteem.

Omdat de gasprijs flink oploopt, zijn steeds meer mensen op zoek naar een alternatief. Door de woning met een petroleumkachel te verwarmen kun je tot wel € 6000 per jaar besparen. Dat is een serieus bedrag, het is dus wel begrijpelijk dat petroleumkachels nu zo populair zijn.

De groeiende vraag leidt tot stijgende prijzen

Veel mensen maken zich zorgen over het dookomen van de winter. Ga je de woning middels gas verwarmen en een hoge rekening betalen, of zoek je naar een alternatief? Opvallend is dat velen zich verdiepen in de petroleumkachel. Dit heeft tot een grotere vraag geleid, en hiermee stijgende prijzen. In 2021 betaalde je ongeveer € 250 voor een petroleum kachel. Dit is in september 2022 gestegen naar ruim € 400.

Sommigen kopen deze kachels in België, maar ook daar is de prijs inmiddels flink toegenomen. Ook is de kachel niet meer overal verkrijgbaar.

Hier vind je het beschikbare aanbod


Naast de kachel heb je ook petroleum (kerosine) als brandstof nodig. Het verbruik van de gemiddelde petroleumkachel ligt op 0,1 liter per uur. Met 20 liter kun je tot wel 100 uur de woning verwarmen. 1 liter petroleum is goed voor ongeveer 5 branduren. Aan de hand hiervan kun je makkelijk bepalen hoeveel petroleum je gedurende de winter nodig hebt.

Veiligheidstip: een schoorsteen maken

Ben je van plan om de petroleumkachel meerdere jaren achter elkaar te gebruiken? Koop dan een petroleumkachel met afvoerpijp, of maak zelf een schoorsteen. Vaak worden deze kachels als gevelkachel verkocht.

Ons advies met betrekking tot onderhoud

Wanneer de kachel slecht wordt onderhouden en er is sprake van een slechte ventilatie, dan verhoogt dit het risico op koolmonoxidevergiftiging.

Het is aan te raden om de petroleumkachel na het stookseizoen geheel leeg te branden. Of in ieder geval elke 300 tot 400 branduren. Omdat er tijdens het leegbranden petroleumgassen vrijkomen, is het aan te raden om dit buitenshuis te doen.

Berg de kachel vervolgens stofvrij op. Verpak hem in de originele doos of doe er een doek of zeil overheen. Wanneer je de kachel in het nieuwe seizoen weer gebruikt, is het belangrijk om geen oude petroleum op te stoken. Begin altijd met nieuwe brandstof.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven