Ontstekingswaarde bloed – hoogte en betekenis

Je lichaam krijgt soms te maken met ontstekingen. Meestal is de oorzaak wel duidelijk. Wanneer blijkt dat een ontsteking lastig kan worden aangetoond dan neemt de arts een bloedtest af. Met deze test is het mogelijk ontstekingen aan te wijzen. Je spreekt dan van ontstekingswaarde bloed, en dit wordt altijd met een bepaald cijfer aangeduid. De ontstekingswaarde zegt niet alleen iets over de aanwezigheid van een ontsteking maar ook hoe ernstig deze is.
CRP – C-reactief proteïne
Bij ontstekingswaarde bloed kom je vaak de term CRP tegen. Dit staat voor C-reactief proteïne oftewel een acutefase eiwit. Dit eiwit wordt door de lever geproduceerd en aan het bloed afgegeven. Wanneer er een ontsteking in het lichaam aanwezig is dan maakt de lever meer CRP aan. Dit betekent dat het niveau verhoogd is, en dit kan duiden op de aanwezigheid van een ontsteking.
Bij een bloedtest wordt altijd gekeken naar de CRP waarde, dit is hetzelfde als de ontstekingswaarde in het bloed.

Dit is een normale CRP
Onder normale omstandigheden bedraagt de CRP waarde altijd minder dan 10. Bij een ontsteking zal dit zeker hoger zijn. Zo kan de CRP waarde bij een longontsteking op 100 of hoger liggen. Bij een griep is de CRP waarde normaal, maar kan deze ook iets verhoogd zijn. Dit laatste zie je vooral bij een bacteriële infectie. Naast griep is er dan echt iets anders aan de hand.
Ontstekingswaarde bloed: de verschillende betekenissen
Je hebt het al even kunnen lezen, de ontstekingswaarde bloed zegt iets over de aanwezigheid van een of meerdere ontstekingen. Maar ook hoe ernstig dit is. Daarom vind je hieronder enkele voorbeelden van ontstekingswaarden en de betekenis hierachter.
CRP-waarde van 100
Wanneer de CRP waarde tussen de 10 en 100 ligt spreek je van een matige verhoging. Aan de hand van de ontstekingswaarde in het bloed kan niet gezegd worden waar de ontsteking precies zit. Daarom is het belangrijk om naast de ontstekingswaarde ook naar klachten of symptomen te kijken. Alleen zo kan de arts een diagnose stellen.
Bij een ontstekingswaarde in het bloed bloed van 100 of meer kan er sprake zijn van een verwonding met infectie, brandwonden, een longontsteking of reuma. Ook andere ziekten of aandoeningen veroorzaken een CRP waarde die op 100 of meer ligt. Een matige verhoging duidt vaak op een wat mildere infectie of ontsteking.
Ontstekingswaarde bloed 150
Dan heb je nog een ontstekingswaarde die rond de 150 ligt. Ook nu weer is niet te zeggen wat de oorzaak is, hier is toch aanvullend onderzoek voor nodig. Wel kun je zeggen dat de ontsteking iets ernstiger is of dat hij al langer aanwezig is, bijvoorbeeld een blaasontsteking.
Een waarde van 200
Soms krijg je van de arts te horen dat de ontstekingswaarde in het bloed 200 bedraagt, misschien nog wel meer. Bekende oorzaken zijn een longontsteking, tuberculose, alvleesklierontsteking of blindedarmontsteking. Een hogere CRP waarde kom je ook na een hartaanval tegen. Daarnaast kan er sprake zijn van een darmziekte.
Behandeling van een ontsteking bestaat vaak uit het toedienen van antibiotica. Het is belangrijk dat je een antibioticakuur helemaal afmaakt. Soms is een andere behandeling nodig, dit wordt altijd door de arts besproken.
Ontstekingswaarde 300 of meer
Bedraagt de ontstekingswaarde in het bloed 300 of meer, dan kun je spreken van een ernstige ontsteking. Meestal is de ontsteking al lang aanwezig of zeer ernstig. Het kan ook dat er sprake is van een hart- of vaatziekte, een vorm van reuma of kanker. Dit is vooraf niet te zeggen, er is altijd aanvullend lichamelijk onderzoek nodig.
Welke ontstekingswaarde is dodelijk?
Bij een flinke infectie of ontsteking zie je dat de CRP-bloedwaarden sterk verhoogd is. Dit is een normaal verschijnsel en wordt weer lager wanneer de ontsteking weg is. Wat veel mensen niet weten is dat ze last hebben van chronische lichte ontstekingen in het lichaam. Dit komt voor wanneer je last hebt van overgewicht of stress.
Slechte voeding of te veel eten in combinatie met stilzitten is hartstikke slecht voor de gezondheid. Het gevolg zijn namelijk kleine ontstekingen, nauwelijks merkbaar. Je zou dit alleen kunnen merken door het doen van een bloedtest, maar dit is niet gebruikelijk. Bovendien zegt een bloedtest ook niet alles want uit de praktijk blijkt dat bijna iedereen wel eens een verhoogde CRP waarde heeft. Een chronisch verhoogde CRP waarde verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Het is niet te zeggen welke ontstekingswaarde in het bloed dodelijk is. Een ziekte is dodelijk wanneer deze de organen uitschakelt en de lichaamsfuncties verstoort.
Oorzaken van ontstekingen in het lichaam
Meestal is een ontsteking het gevolg van een bacteriële- of virale infectie. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een ontsteking kan ook ontstaan als afweerreactie op beschadigingen. Bijvoorbeeld bij artrose waarbij het kraakbeen langzaam wegslijt. Het lichaam kan hier met een ontsteking op reageren. In dit geval spreek je van een steriele ontsteking.
Er zijn een aantal ziekte die steriele ontstekingen veroorzaken. Dit zijn onder andere reuma (artrose, artritis), de ziekte van Crohn of astma.
Bepaald voedsel kan ontstekingen verergeren. Dit is bekend van voedingsmiddelen met chemische toevoegingen zoals kunstmatige geur- en smaakstoffen. Ook harde vetten zoals frituurvet en margarine kan het aanwakkeren.
Er zijn aanwijzingen dat toegevoegde suikers voor chronische ontstekingen kunnen zorgen. Vooral mensen met een onderliggende aandoening merken dat ze bij het eten van toegevoegde suikers sneller een ontsteking krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen
Veel mensen hebben kleine ontstekingen in het lichaam zonder dit op te merken. Uiteindelijk kunnen langdurige en kleine ontstekingen voor schade aan het hart aan bloedvaten zorgen. Om die reden is het belangrijk elke dag gezond te eten en voldoende te bewegen. Het is niet bewezen dat intensief sporten of krachttraining beter voor de gezondheid is. Wel is het advies om minimaal een half uur per dag te bewegen. Denk hierbij aan fietsen, wandelen of zwemmen. Schaf bijvoorbeeld een hometrainer aan. Zet hem lekker voor je tv en beweeg tijdens het kijken van je favoriete film, serie of televisieprogramma. Ideaal!
Dagelijks wandelen is ook goed. Niet alleen voor je algemene gezondheid maar ook voor je botten, spieren, pezen en gewrichten. Ook aan te raden wanneer je artrose of reuma hebt. Rust roest, mensen met artrose en reuma kunnen je dit als geen ander vertellen. Een andere goede vorm van beweging is zwemmen niet in het water ben je nagenoeg gewichtloos waardoor er geen druk op de gewrichten, spieren en pezen staan. Hierdoor is zwemmen zeer geschikt voor mensen met spierpijn, gewrichtspijnen of andere klachten.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.