Moe door snurkende partner: wanneer niks helpt

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wanneer je partner iedere nacht erop los snurkt, is het logisch dat je moe wakker wordt. Maar dat niet alleen, je krijgt last van een verminderde concentratie en een slecht humeur. Ben jij ook zo moe door je snurkende partner? Wanneer helemaal niks helpt, vind je in dit artikel de oplossing.

Het snurken begrijpen

Iemand die snurkt maakt een zagend of brommend geluid in de slaap. Het gesnurk kan zacht of juist heel hard zijn. Het ontstaat doordat er in de neus of keel minder ruimte is. Hierdoor gaat ingeademde lucht er sneller doorheen. Als gevolg hiervan ontstaan er snurkgeluiden.

De oorzaak van snurken is heel divers. Het heeft met leeftijd te maken, maar ook met overgewicht of alcoholgebruik. Daarnaast kan iemand door oververmoeidheid meer gaan snurken.

Andere oorzaken zijn een verstopte of vernauwde neus, roken, een grote tong, een slap gehemelte of een slappe huig.

Snurken: bedpartners worden vergeten

Vaak is er alleen aandacht voor degene die snurkt. Het is namelijk belastend voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op oververmoeidheid, gedragsstoornissen, overgewicht en hartaandoeningen. Maar het is ook een risico voor je relatie.

Lig je naast een snurkende partner? Dan heb je elke nacht gemiddeld twee uur slaaptekort. Dit zorgt overdag voor een slecht humeur. Op de lange duur leidt dit tot grote irritaties en zelfs uit elkaar gaan. Het is dus belangrijk om ook de bedpartner te helpen.

Hoe kan ik slapen met iemand die snurkt?

De meeste mensen kunnen moeilijk slapen met een partner die snurkt. Het in slaap vallen duurt lang, en vaak word je tussendoor een paar keer wakker. Het kan zelfs dat je helemaal niet meer in slaap valt.

Duw tegen je partner aan zodat deze op de zij gaat liggen. Dit vermindert het snurken, maar is helaas niet altijd de oplossing. Je zou eventueel oordopjes kunnen dragen. Het probleem is dat niet iedereen hier goed tegen kan.

Moe door snurkende partner? Deze oplossingen helpen

Wanneer je elke dag moe bent door je snurkende partner, wordt het tijd voor een blijvende oplossing. Hieronder een aantal eenvoudige maar ook wat ingrijpende oplossingen om uit te proberen.

Een ander kussen

Ruim de helft van de mannen snurkt of heeft last van slaapapneu. Bij vrouwen komt het minder vaak voor: ongeveer één op de vier vrouwen snurkt.

Soms is de oplossing heel eenvoudig. Een ander kussen kan namelijk wonderen doen.  Een traagschuim kussen ondersteunt de nek en hoofd perfect. Hierbij is het wel belangrijk dat de snurker op de zij ligt.

Dromer® V2 Hoofdkussen
traagschuim – NASA

Hoe werkt dit precies? Traagschuim kussens zorgen ervoor dat de ruggengraat in de juiste houding komt te liggen. Het speciale kussen is vooral effectief bij mensen die op de rug slapen, of die een kil snurken zijn. Dit wil zeggen dat de keel spieren tijdens de slaap verslappen en de luchtweg blokkeren.

Wanneer de partner snurkt door een geblokkeerde of nauwe neus in de gang, dan helpt het speciale kussen niet tot nauwelijks. Het is dus een kwestie van uitproberen.

Een bitje dragen

De oorzaak van snurken is niet altijd duidelijk. Is je partner een keelsnurker of een neussnurker? Is het plots of geleidelijk ontstaan?

Ben je moe door een snurkende partner, probeer het dan eens met een bitje. Niet jij maar je snurkende partner draagt dit bitje (snurkbeugel). Het bitje zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren wordt gedrukt. Hierdoor kan het zachte weefsel in de keelholte niet vibreren. Het zorgt ervoor dat je partner minder of soms helemaal niets meer snurkt.

Anti Snurkbeugel Pro

Je partner moet wel wennen aan het slapen met een snurkbeugel. Ook moeten jullie er rekening mee houden dat de partner meer gaat kwijlen. Een extra kussensloop is dan ook zeker aan te raden.

Een antisnurkbeugel (MRA-beugel) kun je zelf kopen, maar ook bij de tandarts laten maken. Het is aan te raden om eerst zelf iets aan te schaffen, zodat je ook echt weet of het werkt. Het is namelijk zonde om een dure MRA-beugel bij de tandarts te laten maken en achteraf blijkt dit geen effect te hebben, omdat je partner een neussnurker is.

Overigens vinden veel mensen een goedkopere anti-snurkbeugel prima zitten. Maar wanneer je een afwijkend gebit hebt, dan kan een MRA-beugel bij de tandarts een betere keuze zijn. Ook is een tandartsbeugel aan te raden wanneer een goedkoop bitje niet werkt, maar je weet zeker dat de partner een keelsnurker is.

Magnesium tegen snurken

Bij sommige mensen helpt het om magnesium in te nemen. Niet voor je partner maar voor jezelf. Magnesium is een mineraal dat je lichaam ondersteunt bij het produceren van melatonine. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je beter in slaap valt. Maar het zorgt er ook voor dat de spieren zich minder aanspannen, waardoor je rustiger slaapt.

Magnesium helpt om vermoeidheid te verminderen. Aan de andere kant zou je het niet aan je snurkende partner moeten geven. Dit mineraal zorgt namelijk voor ontspannen spieren, en juist te slappe spieren in de keelholte verergeren het snurken. Magnesium is dus voor jezelf, niet voor je snurkende bedpartner.

Af en toe apart slapen (of voor altijd)

Vermoeidheid legt een flinke druk op de relatie. Heb je er al eens aan gedacht om af en toe apart te slapen? Dit komt jullie beiden nachtrust ten goede. En ook jullie humeur, waardoor er minder spanningen en stress ontstaat.

In de praktijk blijkt dat best veel stelletjes apart van elkaar slapen. Een op de vier stelletjes heeft zelfs een aparte slaapkamer. Slaapscheiding kan de relatie of het huwelijk redden.

Soms wordt gezegd dat apart slapen slecht is voor je relatie. Bijvoorbeeld omdat je niet meer knuffelt en hierdoor geen gelukshormonen aanmaakt. Maar knuffelen hoeft niet alleen in bed te gebeuren. Bovendien kunnen jullie af en toe toch samen slapen. Maak het vooral bespreekbaar.

Naar de KNO-arts

Altijd moe door een partner die snurkt, is dit voor jou herkenbaar? Wanneer jullie alles hebben geprobeerd en niks helpt, is de KNO-arts het laatste redmiddel. Vaak krijgt je partner eerst een soort kastje dat hij/zij enkele nachten moet dragen. Aan de hand hiervan kan de KNO-arts zien of je partner aan slaapapneu lijkt.

Een neussnurker krijgt een neusbehandeling. Dit kan van alles zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaken. Zo kan een eenvoudige neusspreider helpen. Maar ook een operatieve ingreep, bijvoorbeeld het neustussenschot rechtzetten.

Is je partner een keelsnurker, dan is een operatie aan de weefsels in de keel soms mogelijk. Hierdoor verdwijnt het vervelende geluid.

Scheiden door snurken

Helaas maar waar: scheiden door snurken komt vaker voor dan je denkt. Het komt vooral na een gezamenlijke vakantie vaker voor. Een snurkende partner zorgt voor oververmoeidheid, stress en ruzie. Snurken op vakantie staat in de toplijst van oorzaken van een echtscheiding of uit elkaar gaan.

Helaas is uit elkaar gaan geen blijvende oplossing, tenzij jullie toch al op elkaar zijn uitgekeken. Bedenk dat ruim de helft van de mannen en een kwart van de vrouwen snurkt. De kans is groot dat je voldoende bedpartner net zo erg of misschien wel erger is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven