Een snurkbeugel bij de tandarts laten maken

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Op zoek naar een oplossing tegen snurken? Een snurkbeugel kan hierbij helpen. Deze beugel draag je ‘s nachts, en vermindert het snurken. Je kunt hem op eigen initiatief aanschaffen, maar ook een snurkbeugel bij de tandarts laten maken. De kosten zijn hoog, maar soms wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat is obstructieve slaapapneu?

Hevig snurken is vaak het gevolg van obstructieve slaapapneu. Dit is een slaapstoornis met een korte onderbreking van de ademhaling. Dit gebeurt alleen tijdens de slaap. Het kan meerdere keren per nacht voorkomen. Bij sommige patiënten staat hun ademhaling wel honderden keren per nacht eventjes stil.

Slaapapneu ontstaat doordat de bovenste luchtwegen tijdens de slaap geblokkeerd zijn. Dit kan geheel of gedeeltelijk. Hierdoor stopt de ademhaling. Het lichaam reageert hierop door de borstspieren harder te laten werken. Als gevolg hiervan schrik je wakker en snak je naar adem.

Patiënten met slaapapneu merken hier vaak niets van. Maar de partner wel, want die ligt wakker van het snurken.

Andere oorzaken van snurken

Bij slaapapneu kun je een snurkbeugel bij de tandarts laten maken. Maar dit kan ook wanneer er andere oorzaken voor het snurken zijn.

Je kunt last hebben van vernauwde neusholten. Je snurkt continu, of alleen wanneer je ziek of verkouden bent. Sommige mensen hebben overtollig weefsel rond de luchtwegen. Hierdoor wordt de doorgang smaller, waardoor ook snurken ontstaat.

Andere oorzaken voor snurken zijn vergrote amandelen of neusamandelen, een zwakke spiertonus of wanneer je overmatig alcohol of slaapmiddelen gebruikt.

De werking van een snurkbeugel

Een snurkbeugel fixeert de stand tussen het boven- en ondergebit. Hierdoor kan de kaak niet naar achteren zaken. Meestal wordt de kaak zelfs een beetje naar voren geduwd. Hierdoor ontstaat er een grotere ruimte in de keelholte, waardoor snurken vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

De snurkbeugel werkt alleen wanneer je hem draagt. Het is niet zo dat hij de stand van je boven- en ondergebit permanent corrigeert. Wanneer je hem een nacht niet in hebt, komt het snurken direct terug.

Anti Snurkbeugel Pro

Op maat gemaakt of in de winkel kopen

Er zijn veel kant-en-klare snurkbeugels verkrijgbaar. Deze koop je in een zorgwinkel of een webshop. Voor sommige patiënten zijn deze zeer effectief. Toch moet je er rekening mee houden dat het om een one-size-fits-all oplossing gaat. Past het model niet bij jou, dan merk je hier weinig effect van.

Het gaat ook om het draagcomfort. Hele goedkope modelletjes zitten niet zo lekker en kunnen soms gaan knellen. Maar voor ruim 50% van de patiënten, is een kant-en-klare snurkbeugel een prima keuze. Wel is het belangrijk dat je hem een tijdje uitprobeert. Vraag de partner of het snurken minder is.


Laat je een beugel op maat maken, dan is deze speciaal voor jouw mond gemaakt. Meestal zit dit comfortabeler en sluit de beugel beter aan. Hij verschuift niet maar mag ook nergens knellen.

Snurkbeugel bij de tandarts laten maken: zo werkt dat

Of een snurkbeugel voor jou nodig is, beoordeelt de tandarts. Deze onderzoekt je tanden, kaakgewrichten, gezichtsspieren en zachte weefsels. Aan de hand hiervan wordt bepaald of een behandeling met een snurkbeugel effectief is.

Soms word je door een arts of een slaapkliniek doorverwezen naar de tandarts. Je krijgt dan een snurkbeugel om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Een snurkbeugel bij de tandarts laten maken begint dus met een onderzoek van de mond en het gebit. Hierna volgt advies: of een snurkbeugel nodig is, welk model en wat hier de kosten van zijn.

De volgende stap is het maken van afdrukken van het gebit. Deze afdrukken gaan naar het laboratorium. In het laboratorium wordt de snurkbeugel precies op maat gemaakt. Vervolgens gaat de snurkbeugel terug naar de tandarts, en kom je langs om hem te passen. Soms moet de tandarts de beugel nog een beetje bijslijpen of aanpassen.

Een anti snurkbeugel op maat laten maken is volkomen pijnloos. Wel kan het maken van een afdruk van het gebit vervelend zijn. Je moet in een soort klei happen. Wanneer deze klei achterin de mond komt, krijg je braakneigingen. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en adem goed door de neus in en uit.

Kosten van een snurkbeugel op maat

Voordat je een snurkbeugel bij de tandarts laat maken, is het verstandig om eerst een kant-en-klaar model te kopen. Dat is een stuk goedkoper, het kost tussen de € 25 en € 50. Met dit model kun je een tijd testen of het snurken vermindert.

Waarom is dit belangrijk? Omdat een snurkbeugel bij de tandarts voor hoge kosten zorgt. Deze kosten worden niet altijd vergoed. De kosten voor het maken van een MRA-snurkbeugel ligt tussen de € 500 en € 1000.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Ben je officieel getest op slaapapneu? Dan heb je recht op vergoeding van een snurkbeugel. In dit geval wordt de beugel volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Wel betaal je een eigen risico. Maar sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit eigen risico. Let op want een eigen risico is wat anders dan de verplichte eigen bijdragen.

Is er geen slaapapneu bij jou vastgesteld? Wanneer je toch een snurkbeugel door de tandarts wil laten maken, moet je de kosten zelf betalen. Je krijgt het niet door de zorgverzekeraar vergoed.

In dit geval is het aan te raden om voor een kant-en-klaar model te kiezen. Heb je hem gedurende een half jaar gebruikt en ben je er nog steeds tevreden over? Dan kun je eventueel een beugel bij de tandarts laten maken. Vraag vooraf naar de kosten. Soms is het mogelijk om gespreid te betalen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven