Ansichtkaart laten drukken? 5 tips voor de mooiste wenskaarten

Bijgewerkt: 18 mei 2024

Verras iemand of een groep mensen met een zelfontworpen ansichtkaart. Bijvoorbeeld met een persoonlijke foto, een kunstzinnige afbeelding of pakkende tekst. Niet alleen voor persoonlijk gebruik maar ook geschikt voor zakelijke post. Tegenwoordig is het heel makkelijk om zelf ansichtkaarten te ontwerpen en te laten drukken. In dit artikel 5 tips om de mooiste ansichtkaart te ontwerpen.

Kies een persoonlijk ontwerp

Is de ansichtkaart voor een jarige, je partner, een collega of een speciale gelegenheid? Denk na over de persoon voor wie de kaart bedoeld is. Kies een ontwerp dat bij zijn of haar smaak of bij de situatie past. Of je nu een grappige foto, een romantisch moment op een inspirerende tekst gebruikt: zorg dat het ontwerp een persoonlijke touch heeft. Ook wanneer het om zakelijk gebruik gaat.

Geen inspiratie? Hieronder enkele ideeën:

  • Verjaardag of feestelijke gelegenheid: ontwerp een ansichtkaart met cupcakes, ballonnen en confetti. Misschien vind je een foto van eerdere feestjes, altijd leuk om terug te blikken. Dit soort wenskaarten zijn geschikt om naar jarigen te sturen, maar je kunt er ook een uitnodiging voor een feest van maken.
  • Zakelijk: gebruik het logo van je bedrijf of geef middels een foto een kijkje achter de schermen.
  • Vriendschap: gebruik een afbeelding van jullie samen of een kop koffie of thee. Dit roept gezelligheid op. Gebruik een inspirerende quote over vriendschap.
  • Huisdieren: is de ontvanger een dierenliefhebber, maak dan een ansichtkaart met een schattige foto van zijn of haar huisdier. Of zoek naar een foto of afbeelding die bij je thema past.
  • Geluk en liefde: maak een ansichtkaart en gebruik ingrediënten als liefde, lachen, avontuur en herinneringen. Werk met hartjes en eventueel een mooie foto.
  • Herinneringen: maak een collage van gedenkwaardige momenten met de ontvanger en voeg kleine bijschriften toe.

Ansichtkaart van hoogwaardig materiaal

Een ansichtkaart laten drukken kan al vanaf € 0,098 per stuk, bij grote oplage. Wil je enkele ansichtkaarten drukken dan kan dit vanaf 25 stuks. Handig voor verjaardagen, uitnodigingen, kerst of andere speciale gelegenheden.

De kwaliteit van de ansichtkaart is belangrijk, dit laat een blijvende indruk achter. Kies voor stevig papier of karton. Je hebt keuze uit papier met een dikte van 240 g/m² tot 400 g/ m. Dikker papier voelt luxer aan en is van hoge kwaliteit. Denk eventueel na over extra afwerkingsopties zoals glanzend of mat, of afgeronde hoeken.

Speel met kleuren en lettertypen

Je kunt de kaarten enkelzijdig of dubbelzijdig laten drukken. Hierbij kies je uit een kleur of zwart. Je kunt natuurlijk ook alleen je eigen ontwerp laten drukken. Er zijn veel mogelijkheden, waar je zeker over na moet denken.

Gebruik levendige kleuren die bij het thema van de kaart past. Experimenteer met verschillende lettertypen. Probeer de boodschap op een creatieve manier over te brengen. Zorg wel dat de tekst goed leesbaar is, en in harmonie met de rest van het ontwerp.

Houd het eenvoudig maar impactvol

Je bent al snel geneigd om verschillende foto’s en meerdere teksten in je ontwerp te gebruiken. In de wereld van design geldt één gouden regel: less is more. Vermijd een teveel aan visuele informatie. Kies voor één of twee elementen die de aandacht trekken, en een blijvende indruk achterlaten

Wanneer je een ansichtkaart (of bijvoorbeeld een poster) ontwerpt, is het belangrijk dat jouw boodschap duidelijk overkomt. Daarom kies je voor een minimalistisch ontwerp. Bovendien is dit ook nog eens tijdloos. Trends komen en gaan, maar een eenvoudig ontwerp blijft heel lang relevant. Dit is vooral belangrijk wanneer je veel ansichtkaarten laat drukken: je kunt ze lange tijd bewaren.

Laat een proefdruk maken

Ben je klaar? Bekijk het ontwerp aandachtig. Laat desgewenst een proefdruk maken. Wanneer je de ansichtkaarten rechtstreeks naar de ontvangers verstuurt, is het aangeraden om ook een ‘inkijkexemplaar’ naar je eigen adres te laten sturen. Zo weet je altijd wat je besteld hebt.

Nog een extra tip: controleer of afbeeldingen scherp zijn en de kleuren naar wens. Kijk ook naar spelfouten, die zijn sneller gemaakt dan je denkt. Bijvoorbeeld gefeliciteerd of geslaagd, dit moet beide met een D (dus geen gefeliciteert of geslaagt).

Is er iets misgegaan tijdens het drukken? Dit komt zelden voor, maar ondanks grote zorgvuldigheid kan zoiets af en toe gebeuren. Geef dit direct bij de drukkerij aan. De fout kan bij jou liggen, bijvoorbeeld omdat je een verkeerd ontwerp hebt doorgegeven. Maar het kan ook tijdens het drukproces misgaan. In dit geval krijg je kosteloos nieuwe ansichtkaarten.

Hoeveel tijd duurt het om ansichtkaarten te laten drukken?

Houd altijd rekening met het drukproces en de levertijd. Een proefdruk kun je vaak de volgende werkdag in huis hebben. Grotere oplagen duurt 2 tot 3 werkdagen voordat je dit geleverd krijgt. Weekenden en feestdagen moet je niet meetellen. Bedenk dat de levertijd rond de feestdagen wat langer kan zijn.

Begin tijdig met het ontwerpen van de kaarten, en laat ze ruim voordat je ze wil versturen, afdrukken. Zo heb je voldoend tijd om je ontwerp en de kwaliteit te beoordelen.

Wist je dat je een ansichtkaart niet in een envelop hoeft te doen? Ook kaarten met afwijkende maten of vormen mag je zonder envelop op de post doen. Dubbele kaarten (wenskaarten) verstuur je wel altijd in een envelop.

Zorg voor voldoende frankering, anders krijgt de ontvanger een kaartje met het verzoek om de ontbrekende postzegels te betalen. Dit is voor de ontvanger niet leuk, en je brengt jezelf in verlegenheid.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven