Jezelf horen snurken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wanneer je snurkt heeft vooral je bedpartner hier last van. Je hersenen ‘luisteren’ niet naar de geluiden die je maakt, waardoor je er doorheen slaapt. Maar wist je dat jezelf horen snurken zeker mogelijk is? Vooral wanneer je net in slaap valt, kan het dat je door je eigen gesnurk wakker schrikt.

Het geluid van een ronkende kettingzaag

Meestal omschrijven mensen het snurken als het geluid van een ronkende kettingzaag. Het lijkt alsof er hele bossen worden gezaagd. Het gekke is dat de snurker zelf dit niet hoort, maar hij of zij wordt wel wakker van de wekker, het brandalarm of een huilende baby. Dat is toch gek?

Ruim de helft van de mannen snurkt, tegenover ongeveer een kwart van de vrouwen. Wanneer je jouw eigen gesnurk zou horen, zou je nooit in slaap kunnen komen. Je zou zelfs wakker liggen van je eigen ademhaling. Daarom hebben de hersenen iets slims bedacht: ze filteren de lichaamsgeluiden en reageren hier niet op.

Kun je jezelf horen snurken?

Je hersenen negeren de geluiden die je zelf maakt. Daarom ben jij je ook niet bewust van een zware ademhaling, gesnotter of gesnurk. Gelukkig maar want anders zou je slapeloze nachten hebben.

Toch zijn er mensen die zichzelf horen snurken. Dit gebeurt vooral tijdens de eerste fase van de slaap: wanneer je langzaam in slaap valt. Maar ook in de laatste fase hoor je jezelf snurken.

Dit gebeurt er tijdens het insoezen

Je kent het wel: je ligt enkele minuten in bed en je valt langzaam in slaap. Plots schrik je wakker omdat het lijkt alsof je valt. Of je kunt jezelf horen snurken. Ook hiervan word je wakker.

Tijdens het insoezen ontspannen al je spieren in je lichaam zich. Je hersenen kunnen dit verkeerd opvatten, waardoor ze denken dat je valt. Hier kun je wakker van schrikken. Het kan ook dat een zenuw ongewild gestimuleerd wordt, waardoor je met je ledematen schokt.

Maar hoe kan het dat je wakker wordt van je eigen gesnurk? Omdat je hersenen tussen slapen en wakker zijn inzitten. Hierdoor ben jij je bewust van bepaalde bewegingen en geluiden, ook wanneer je die zelf maakt.

Je eigen gesnurk horen ontstaat vooral wanneer jij je hier bewust van bent. Bijvoorbeeld omdat je partner vaker heeft gezegd dat je snurkt. Je gaat er dan (onbewust) op letten, vooral wanneer je nog maar half in slaap bent (of net wakker wordt).

Jezelf horen snurken tijdens een slaapverlamming

Sommige mensen hebben regelmatig last van een slaapverlamming. Tijdens een slaapverlamming ben je enkele minuten wakker, maar je kunt je ogen niet openen. Ook kun je het lichaam niet bewegen. Tijdens zo’n aanval kun je jezelf dus ook horen snurken!

Een slaaptekort is een van de oorzaken van een slaapverlamming. Ook een onregelmatig slaapschema kan een oorzaak zijn. Maar vaak is de precieze oorzaak niet bekend.

Slaapverlamming kan angstaanjagend zijn. Je bent enkele minuten helemaal wakker maar je kunt helemaal niks. Soms treden er zelfs hallucinaties op. Gelukkig is een slaapverlamming niet gevaarlijk en verdwijnt het na enkele minuten.

Wanneer je met een slaapverlamming te maken krijgt, probeer dan rustig te blijven. Focus je op kleine bewegingen. Probeer bijvoorbeeld één vinger te bewegen, in plaats van je hele lichaam.

De gevolgen van snurken

Af en toe snurken is helemaal niet erg. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg van een verkoudheid zijn. Maar wanneer je elke nacht snurkt, dan heeft dit één of meerdere oorzaken:

  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Roken of alcoholgebruik
  • Spieren van huig, keel of gehemelte zijn slapper
  • Een grote tong

Langdurig snurken brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Je hebt onvoldoende energie overdag, krijgt last van een hoge bloeddruk en soms ook depressiviteit of angstgevoelens. Het kan ook voor hartkloppingen en/of pijn op de borst zorgen.

Snurken zorgt ook voor frustratie bij de partner. Deze slaapt slecht dacht, krijgt te maken met vermoeidheid en een verminderde concentratie. Het kan zelfs een grote druk op je relatie leggen. Sommige stelletjes gaan na een gezamenlijke vakantie uit elkaar. Dit heeft soms met het gevolg van snurken te maken: slecht slapen, stress en ruzies.

Lees ook: Moe door snurkende partner: wanneer niks helpt

Jezelf horen snurken: wat je kunt doen

Wanneer je zelf merkt dat je snurkt en je wordt hier wakker van, probeer dan van houding te veranderen. Slaap bij voorkeur op de zij en niet op de rug. Wanneer je op de rug ligt zakken de zachte weefsels te veel in, waardoor je meer gaat snurken. Op de zij gebeurt dit niet zo snel.

Op de buik slapen zou het beste zijn, maar dit is niet zo goed voor je nek, boven rug en schouders.

Dit kun je nog meer tegen snurken doen

Er zijn een hoop hulpmiddeltjes die snurken tegengaan. Helaas werken niet alle middelen effectief. Of iets bij jou werkt hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld of je een neussnurker of een keelsnurker bent. Maar ook wat de onderliggende oorzaak is. En in welke mate je geluiden produceert.

Een speciaal antisnurkkussen kan helpen. Dit kussen is van traagschuim. Hierdoor krijgen je hoofd en nek een goede ondersteuning. Bij ongeveer 10% van de snurkers helpt dit speciale kussen om van het probleem af te komen.

Het tweede dat je kunt proberen is een antisnurkbeugel oftewel een bitje (MRA-beugel). Deze beugel bestel je online of koop je in een speciaalzaak. Verkrijgbaar vanaf € 20. Maar let op, niet alle beugels zijn effectief. Het is vooral belangrijk dat de beugel de onderkaak naar voren plaatst. Hierdoor komt er meer ruimte in de keelholte vrij, en snurkt je minder.

Anti Snurkbeugel Pro – Verstelbaar

VD Anti Snurk – Snurkbeugel

Wanneer je zeker weet dan een anti snurk beugel werkt, kun je er later een bij de tandarts laten maken. Helaas is dit vrij prijzig (ongeveer € 350), en wordt dit niet door de zorgverzekeraar vergoed. Daarom is er altijd beter om eerst een goedkoop model aan te schaffen en te kijken of dit echt werkt.

Wat helpt nog meer?

Er zijn nog een aantal dingen die je uit kunt proberen. Bijvoorbeeld niet meer op de rug slapen. Wanneer je ongewild toch weer op je rug draait, naai dan een tennisbal op het ruggedeelte van je pyjama of T-shirt. Je hebt ook speciale apparaatjes waarbij je een band om het borstgedeelte draagt. Zodra je op je rug ligt, trilt de band waardoor je weer naar de zij draait.

Verder heb je neusspreiders, maar die zijn alleen effectief wanneer je last hebt van neusverkoudheid. Of wanneer je een neussnurker bent, bijvoorbeeld bij een scheefstaand neustussenschot.

Als laatste kun je een operatieve ingreep overwegen. Maar dit wordt niet zomaar gedaan, alleen wanneer de problemen erg groot zijn. En wanneer een operatieve ingreep ook de oplossing van het probleem is. Voordat een operatie plaatsvindt krijg je eerst een uitgebreid onderzoek. Dan pas krijg je te horen of je voor een operatie in aanmerking komt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven